reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

Ja jutro właśnie pierwszy raz będę robiła gołąbki. Tak, to zawsze moja mama gotowała w wielkim garnku i nam podrzucała. Chyba nikt nie robi takich pysznych, jak ona :-) Ale niedawno natknęłam się na pomysł na gołąbki z winiar. Co prawda kotleciki miesza się z posiekaną kapustą, więc nie będą takie tradcyjne, jak u mnie w domu, ale mam nadzieję, że chociaż smak będą miały właściwy :-) Jak jutrzejszy obiad mi wyjdzie, to dam Wam znać :-)
 
reklama
Laurka mnie te gotowe bez zawijania też tak sobie smakują. Mama zrobiła mi w piątek te tradycyjne bo przepisu od Cucumber się nie doczekałyśmy... (pewnie nie doczytała naszych próśb ;-))
 
Jak czytałam Wasze prośby o przepis to jeszcze sama nie wiedziałam, z którego przepisu będę je robiła ;) Ale już się rehabilituję :)
Ostatecznie robiłam z tej strony Gołąbki - Kulinarne szaleństwa Margarytki - Onet.pl Blog
A sosik pomidorowy kombinowałam po swojemu. Wlałam wywar z ugotowanych gołąbków, dodałam do niego pół kostki rosołowej, pół słoiczka przecieru domowego z pomidorów, trochę pikantnego keczupu i zagęściłam mąką i śmietaną.
 
Też bym zjadła gołąbki,ale musiałabym je zrobić tylko dla siebie,bo mężulo to blee na gołąbki...Więc jak którejś z Was zostały-to możecie mi podrzucić:))
Za to bardzo często robię piersi z kurczaka z brokułami,fetą i czosnkiem,do tego makaronik i jest pyyyszne...Przynajmniej takie mięso mu smakuje...
 
Ja czasem robię gołąbki bez zawijania (bo zawijać mi się nie che i kapuchy parzyć), ale sama, nie z prochu. Robi się tak jak kotlety mielone, tylko zamiast moczonej bułki, albo bułki tartej daje się kasze mannę. No i oczywiście posiekana kapustkę do środka. Do tego sosik pomidorowy i są pyszne i szybkie. Polecam. A tej filet z brukułami i feta faktycznie brzmi super. Dołączam się do prośby o przepis.
 
reklama
moje gołąbki robię następująco
mięso mielone - ale dobrej jakości ok 0,5kg
woreczek ryżu - przegotowanego z 5 min
jajko
natka pietruszki, cebulka w kosteczkę pokrojona
sól, pieprz, papryka (+ co kto lubi)

kapusta zwykła biała lub delikatniejsza włoska - liście które da się oberwać parzę we wrzątku, potem całą głowę wrzucam do gara na chwilę i zdejmuję tyle liści ile mi trzeba . następnie obcinam delikatnie twardą część ( "gałązkę")
zawijanie to tylko chwilka, całość do gara, zalewam bulionem, pod koniec daję koncentrat pomidorowy, wyjmuję gołąbki do naczynia żaroodpornego, a sos w miarę potrzeby zagęszczam.
moja koleżanka z Ukrainy dodaje do sosu tartą marchewkę - ja jednak wolę sos klarowny
 
Do góry