reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

a ja czekam na motylki , kopniaki i całą resztę. W pierwszej ciąży dokładnie w tym czasie poczułam pierwsze ruchy młodego( pamiętam do dziś:tak::tak:)ale już około 8 miesiąca chodziłam i mówiłam do brzucha ,żeby dał mi spokój, bo wiercił się i kopał szczególnie w nocy :-) więc nie spałam a ,że mi się nudziło to jadłam :-D:-Dczego skutki był opłakane ;-);-)

reklama
nie no boskie sa to fakt, zwlaszcza ze czuje je naprawde czesto, ale niekiedy mozna sie zdenerwowac, zazwyczaj mowie malemu zeby poszedl spac i dal mamusi tez zasnac....
najgorzej jest rankiem i przed spaniem......

tego sie nie da pomylic z bulgotaniem w zoladku czy czyms takim, to takie specyficzne uczucie, czujesz jakby cie ktos tak w srodku deliktanie glaskal, czasami mocniej dotknal....

a ja czekam na motylki , kopniaki i całą resztę. W pierwszej ciąży dokładnie w tym czasie poczułam pierwsze ruchy młodego( pamiętam do dziś:tak::tak:)ale już około 8 miesiąca chodziłam i mówiłam do brzucha ,żeby dał mi spokój, bo wiercił się i kopał szczególnie w nocy :-) więc nie spałam a ,że mi się nudziło to jadłam :-D:-Dczego skutki był opłakane ;-);-)
ja mam strasznie slaby sen zwlaszcza w ciazy - musi byc cisza i spokoj bym mogla zasnac..... a teraz czuje ciagle dotykanie - kocham mojego Dzikuska ale nie wyobrazam sobie co bedzie pozniej :(...

następnym razem tak zrobię, bo ten kolo działa mi na nerwy, boli go chyba, że w firmie są zwolnienia, a mnie nie można ruszyć. :eek:
ja bym na twoim miejscu juz dawno na zwolnieniu siedziala, po co ci jeszcze nerwy w pracy? idz do lekarza i wez z tydzien, odpoczniesz, wyluzujesz sie i wtedy wrocisz do pracy

no moj tez czasami taki napiety i twardawy,ach ja juz sama nie wiem co jest normalne a co nie i moze panikuje za bardzo,nie wiem czy czekac do wizyty 9 czy isc wczesniej jak myslicie?
ja tez tak panikuje jak mnie cos zaboli, ale juz nie mecze mojej gin za kazdym razem, bo ona ciagle mi powtarza ze tak jest w ciazy i tyle, ale w sumie to czlowiek nie wie co normalne w ciazy a co nie, bo kazda ciaza inna.. no nie wiem musisz sama zadecydowac czy isc wczesniej do lekarza, jesli cie to naprawde mocno martwi to moze jednak lepiej chociaz zadzwonic do lekarza i zapytac

Dziewczyny, a ktoś Was już rozpoznaje? Bo ja dziś zostałam rozpoznana po raz drugi jako ciężarna i po raz pierwszy ustąpiono mi miejsca.
mnie jeszcze nikt nie rozpoznaje, ale nieraz jak ide ulica to sie specjalnie mocniej wypinam zeby wszyscy widzieli ze w ciazy jestem, jestem wtedy taka dumna:-)

olapolap idąc na rozmowę kwalifikacyjną nie musisz mówić przyszłemu pracodawcy o tym że jesteś w ciąży, jeżeli dostaniesz umowę na czas określony to pracodawca musi Ci ją potem przedłużyć do dnia porodu i dzięki temu będzie ci przysługiwał urlop macierzyński.
Idąc na L4 i chcąc mieć 100% płatne trzeba dostarczyć pracodawcy zaświadczenie od lekarza o tym że jest się w ciąży. I najlepiej iść na L4 wtedy gdy ma się pełny miesiąc przepracowany bo wtedy jest podstawa do naliczenia świadczenia chorobowego.
kurcze u nas calkiem na odwrot, w Polsce jednak te przepisy sa duzo lzejsze, i to nie tylko w prawie pracy, np podoba mi sie to ze chorobowe w ciazy jest 100% placone (chyba nadal tak jest?) bo u nas jakies 70% tylko tak jak normalne chorobowe....

Witaj kasiapucha

Na NK mam opis 14 z 40(o ciąży wiedzą przyjaciele nie znajomi--podkreślam:-D) i jakieś 50% moich znajomych pyta o co chodzi.
Czy świadczy to o nich cz o mnie , że mam takich znajomych?:-D:-D:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Studiujacamama, mnie trudna nie rozpoznac jako ciezarowki. Niestety nikt miejsca nie ustepuje, w glupiej kolejce do kasy tez nikt nie przepusci. Czasem jakis mezczyzna sie zlituje (ale to tylko jesli jestem bez meza), natomiast wszystkie baby ostentacyjnie odwracaja glowy... A ja mam je w d...

Poza tym swietujemy w domu. Jak juz Wam pisalam mielismy sie przenosic do innego stanu, bo tam Ukochanemu zaproponowano lepsze zarobki. Wczoraj zadzwonil ktos z zupelnie innego miejsca, zaoferowal lepsze stanowisko i jeszcze lepsze wynagrodzenie. Tak wiec wracamy w meza rodzinne strony. Wszystko wskazuje na to, ze Zeberka przynosi nam szczescie ;)

dziewczyny,czy dragnie i trzepotanie w brzuszku to może być już TO?:-):-):-) 3 razy w ciągu półtorej godziny poczułam takie coś.teraz spokój.nie wiem czy już się cieszyć:-) czy to możliwe tak wcześnie???

Dziewczyny, czy pierwsze ruchy dziecka odczuwane przez matkę mogą być bardzo nieregularne?

Półtora tygodnia temu poczułam to pierwszy raz - teraz od dwóch dni nie czuję nic. Czy to normalne?

Waniliowaja tak to właśnie odczułam, było też tak jakby ktoś mnie delikatnie głaskał w środku. Najmocniej czuję jak leżę.

jestesaniolkiem jesteś pierwszą znaną mi kobietą, którą denerwują pierwsze ruchy własnego dziecka.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, czy pierwsze ruchy dziecka odczuwane przez matkę mogą być bardzo nieregularne?

Półtora tygodnia temu poczułam to pierwszy raz - teraz od dwóch dni nie czuję nic. Czy to normalne?

.

Mogą . ja pamiętam że z Szymkiem było tak że poczułam a potem ileś dni nic nie czułam a potem znowu .. Tylko jakoś za cholere nie pamiętam jaki to był tydzień :no:

Do góry