dziewczyny mam pytanie do tych z Was, które mają już dzieciaczki i szczepiły je na meningokoki i pneumokoki. Kiedy robi się te szczepienia i jakie nazwy mają te szczepionki? czy są drogie? i czy mają rtęć?
Hania ma niecałe 2 latka, ciekawe czy nie za późno
Kuba był szczepiony prevenarem właśnie jak skończył 2 lata- wcześniej nie widzieliśmy sensu w faszerowaniu go dodatkowymi szczepieniami. Po 2 roku życia szczepi się tylko jedna dawką (wcześniej 3 lub 2 w zależności od wieku dziecka). koszt we Wrocku od 280 do 360 zł. Musisz uważać, bo niektóre apteki mają na tym kosmiczne marże. Teoretycznie w necie taniej, ale internetowo kupiłabym szczepionkę tylko jeśli dostawa do apteki i odbiór z apteki (musi być przechowywana w chłodzie).
Aniołek- od wapnia nie uciekniesz, no chyba, że chcesz, żeby dziecko miało niedobory
i żeby Ci zęby powypadały
. Najlepiej jeść jogurty, kefiry lub sery żółte- mają kupę wapnia i są świetnie przyswajalne przez nasz żołądek. Mleko tez jest ok, chociaż niektórzy nie trawią laktozy (stąd niechęć do mleka), może znajdź formę mleka, którą lubisz- budyń, kakao, lody śmietankowe... coś, co Cię mało odrzuca
A jak się nie da, to się kobito dla własnego dziecka poświęć i zjedz coś czego nie lubisz
wszystko się da
z niemlecznych: szprotki maja kupę wapnia, więc jak lubisz rybkę to szproteczki wcinaj, ale w całości- ze szkielecikiem ;-)
Ser biały ma mało wapnia- bo ucieka z serwatką, ale też można go jeść, tylko trzeba duuużooo
U nas pogoda barowa :-
wściekła/y::-( a mnie bierze na rozkręcanie remontów i akcji porządkowych w domu (hehehe). Wczoraj wyliczyłam mężowi, co ma zrobić do kwietnia, on popatrzył na mnie, pokiwał głową i rzekł: "Zaczyna się..."