reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

a ja wole teraz lazic na nfz a pozniej miec odpowiednia opieke, kasa w sumie ta sama... z tego prywatnego dyzuru poloznej noworodkowej bylam mega zadowolona- dowiedzialam sie wreszcie dokladnie co i jak z moim dzieciątkiem bylo, troche odpoczelam i teraz tez sie musze za czyms takim rozgladnac
poza tym nie mylcie tego, jak byc powinno z tym co jest, to ze powinnysmy miec godna opieke bez oplacania to jedno, a to ze w praktyce jest roznie to juz inna sprawa... poloznej do porodu chyba nie bede brala, ale juz do pomocy z noworodkiem to sie przyda i chyba sie zdecyduje na pokoj 1osobowy zeby sie choc troche przespac po wszystkim:)

Ja miałam jedynkę z synkiem o byłam bardzo zadowolona . Nikt mi się nie plątał i nie przyłaził nie proszony .:tak: miałam na sali prysznic przewijak taki z lampami stoliczek z krzesłami , TV i wypaśne regulowane wyrko. ;-)

Jeszcze masz czas, poczujesz na pewno już niedługo:tak:

Ja w czwartek dostałam moje zamówione spodnie, udało mi się kupić nowiutkie z metkami mama-licious bo dziewczyna kupiła sobie za duże. Są rewelacyjne, wygodne nic mnie nie uciska, materiał mięciutki i też już je kocham. Trochę jeszcze za duże ale na pewno utyję jeszcze więc na dłużej starczą :tak: I zapłaciłam tylko 75zł:cool2::tak:
Mama Licious NOWE JEANSY BRI roz. 31 PRZES. GRATIS (798160818) - Aukcje internetowe Allegro

Super spodenki ..

reklama
Odnośnie tego opłacania lekarzy i położnych to niestety kij ma dwa końce i to my pacjenci ich do tego przyzwyczailiśmy, że bez dodatkowego "wsparcia" aż tak w opiekę się nie zaangażują.
zgadzam się z tobą w 100% jeżeli podejście ludzi w Polsce się nie zmieni to z łapówkarstwem jeszcze długo będziemy mieli do czynienia. To jest żenujące, tak jakby ktoś mi dodatkowo płacił za to co i tak należy do moich obowiązków i powinnam robić to dobrze. Chory system i chore zachowania ludzi, którzy z góry zakładają że zostaną źle obsłużeni.
ps. mam nadzieje że żadna z was nie obrazi się na mnie za to co napisałam

hej dziewczyny
co do tych ruchow i kopniec i wogole... to ja czuje tylko leciutkie bulkniecie tu czy tam i to niezbyt czesto, nie wiem co ze mna jest nie tak jak widze dziewczyny co sa w 16 tygodniu i czuja kopniecia i nie wiem co jeszcze...moze za chuda jestem albo za stara, sama nie wiem, czytalam ze w pierwszej ciazy czuje sie pierwsze ruchy miedzy 18 a 20 tygodniem, ale tutaj widze ze wszystkie duzo wczesniej i to prawdziwe kopniecia (ktore nawet potrafia przeszkadzac:szok:) dobrze ze we wtorek mam termin u gin to moze moje watpliwosci sie rozprosza i mam nadzieje ze wszystko jest ok
a co do tego placenia za porod albo za cokolwiek z tym zwiazanym, to moje kuzynki i wogole wszystkie znajome, ktore w ostatnich 2 latach rodzily, to nie placily ani grosza za nic, moze to zalezy tez od regionu Polski? wszystkich znajomych mam miedzy Legnica a Wroclawiem i tam nikt za nic nie placil i wszyscy zadowoleni:rofl2:

a co do tego placenia za porod albo za cokolwiek z tym zwiazanym, to moje kuzynki i wogole wszystkie znajome, ktore w ostatnich 2 latach rodzily, to nie placily ani grosza za nic, moze to zalezy tez od regionu Polski? wszystkich znajomych mam miedzy Legnica a Wroclawiem i tam nikt za nic nie placil i wszyscy zadowoleni:rofl2:
i tak powinno być jestem za :-)

a co do ruchów malucha to się nie martw na pewno wszystko jest ok ja też dopiero wczoraj je poczułam więc i ty niedługo poczujesz

Sama się poważnie zastanawiałam nad Ujastkiem (wiele znajomych tam rodziło) - chyba pójdę tam na szkołę rodzenia, bo jest w dobrych godzinach, ale urodzę w prawdziwym szpitalu.

Hej :-)
Ja też myslałam poważnie nad Ujastkiem, ale chyba jednak "pójdę na żywioł" i teraz się zastanawiam nad Kopernikiem, bo mimo że opinie są średnie i warunki nie hotelowe jak w Ujatku, ale za to mają tam najlepszy w Krk oddział i sprzęt jakby się coś z maluszkiem działo...:oo: no i jeszcze mam lekarza prowadzącego z Kopernika... cóż...jeszcze trochę czasu zostało ;-)
Za to do szkoły rodzenia też wybieram się do Ujastka :-) Może się tam spotkamy :-D Nie wiesz może jakie długie są terminy i ile wcześniej trzeba się zapisać???

Poza tym u mnie z dziwnymi bólami brzucha się poprawiło i mniej boli :-) a tak to spokojnie i relaksowo.. ;-)
Pozdrowienia dla wszystkich!

jaki ja mam dziś nastrój.....bez kija nie podchodź, od rana nawet z Szanownym nie rozmawiam.....ja chcę ,żeby moje hormony wróciły do normalności....nawet znajomi dziś biedni przyjechali , posiedzieli chwile i zmyli się do domu bo rozmowa ze mną w dniu dzisiejszym to jak wyprawa sapera na pole minowe...........

Co do szpitali to widzę ,że czas mija a nic się nie zmienia. Jak rodziłam młodego też był "cennik" ale ja jestem twarda i nikt nie dostał ode mnie złamanego grosza. Nasz młody przechodził jeden zabieg w Krakowie , drugi( poważniejszy) w Częstochowie i też wszyscy mówili ,że trzeba dać....nic nikomu nie dałam ,zabiegi przeprowadzone szybko ,bez czekania w Częstochowie 4 dni po zabiegu lekarz dostał kwiaty i tyle.
Wydaje mi się ( bez obrazy) ale jak dasz choćby położnej , to lekarz też czeka na "dole" a za nim pielęgniarka i tak mamy łańcuszek.....

hej dziewczyny
co do tych ruchow i kopniec i wogole... to ja czuje tylko leciutkie bulkniecie tu czy tam i to niezbyt czesto, nie wiem co ze mna jest nie tak jak widze dziewczyny co sa w 16 tygodniu i czuja kopniecia i nie wiem co jeszcze...moze za chuda jestem albo za stara, sama nie wiem, czytalam ze w pierwszej ciazy czuje sie pierwsze ruchy miedzy 18 a 20 tygodniem, ale tutaj widze ze wszystkie duzo wczesniej i to prawdziwe kopniecia (ktore nawet potrafia przeszkadzac:szok:) dobrze ze we wtorek mam termin u gin to moze moje watpliwosci sie rozprosza i mam nadzieje ze wszystko jest ok
Kochana nie przejmuj sie - jak pytalam gina czy to mozliwe, powiedzial ze w pierwsze ciazy to czuje sie ruchy po 20tc, osoby szczuple moga wczesniej, ale sa wyjatki ktore potwierdzaja regule oczywiscie...
ja pierwsze musniecie poczulam w 14tc ppozniej nic a od polowy 15tc codziennie czuje Dzikuska :)....
Kazda ciaza jest inna i nie ma jednej reguly scisle mowiacej co i kiedy - duzo zalezy od samego organizmu kobiety ;)...

Mowie jeszcze bedziesz modlila sie by przestal biegac ci ta ten maly Zboj ;D!!!

No wawa to przoduje w opłatach .. średnio połozna od tysiaka do góry jak ktoś chce w szpitalu w którym byłam poród rodzinny 600zł a to nie najdroższy szpital . Tylko ZZo robią za free . szkoły rodzenia tez za free
Ale buz w szpitalach odsyłaja ciagle i dzieczyny się boją wywiezienia " na wieś " .. bo tak robia rekordem jest transport laski helikopterem do bytomia, opowiadała nam babka na szkole rodzenia . Tak więc płaca ludzie aby mieć miejsce i się nie martwic wyladowaniem gdzieś tam . Dla mnie to powinni patrzeć na meldunki .. nie mam nic do przyjezdnych i wiem że nie ma rejonizacji ale sa laski co gnaja po 150-200km do wawy jak się zacznie bo chca tu rodzić .. A potem Dziewczyny z warszawy odsyłają .. :no: A niech rodza u siebie

Dziewczyny, ale kto mówi o dawaniu łapówek? W szpitalach są cenniki - ile kosztuje poród rodzinny, szkoła rodzenia, położna do porodu na wyłączność.

Za co zamierzam zapłacić - za wynajęcie wybranej przeze mnie (nie pierwszej z brzegu) położnej, która poprowadzi mój poród. Oczywiście - nikomu zapewne w szpitalu nie odmówią pomocy i poród odbiorą, ale taka położna na wyłączność to jest moje "widzi mi się". Polega to na tym, że z chwilą poczucia pierwszych skurczów dzwonie do niej i mówię, że się zaczęło. Ona wtedy jedzie do szpitala i jest przy mnie przez cały czas, nie zajmuje się w tym czasie innymi pacjentkami.

Może przy kolejnym porodzie będę bardziej odważna, ale tym razem:
a) termin mam na tydzień Wielkanocny (zmniejszony personel w szpitalach)
b) cholernie się boje i chce miec przy sobie caly czas kogoś doswiadczonego:zawstydzona/y:

reklama
Dziewczyny, ale kto mówi o dawaniu łapówek? W szpitalach są cenniki - ile kosztuje poród rodzinny, szkoła rodzenia, położna do porodu na wyłączność.

Za co zamierzam zapłacić - za wynajęcie wybranej przeze mnie (nie pierwszej z brzegu) położnej, która poprowadzi mój poród. Oczywiście - nikomu zapewne w szpitalu nie odmówią pomocy i poród odbiorą, ale taka położna na wyłączność to jest moje "widzi mi się". Polega to na tym, że z chwilą poczucia pierwszych skurczów dzwonie do niej i mówię, że się zaczęło. Ona wtedy jedzie do szpitala i jest przy mnie przez cały czas, nie zajmuje się w tym czasie innymi pacjentkami.

Może przy kolejnym porodzie będę bardziej odważna, ale tym razem:
a) termin mam na tydzień Wielkanocny (zmniejszony personel w szpitalach)
b) cholernie się boje i chce miec przy sobie caly czas kogoś doswiadczonego:zawstydzona/y:

Ja jakbym rodziła SN tez bym wzieła połozną :tak:

Do góry