reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

elvie czytałam że jak dziecko uczy się wszystkich rzeczy pojedynczo,kiedy rozwija się ruchowo wtedy intelektualnie nie,u nas było tak Jak mała zaczęła raczkować to w ciągu 2-óch tyg uczyła się siadać raczkować i stawać na nogi i wtedy jescze nic nie mówiła,a od jakichś 3-ech tyg zaczęła mówić zaczęła od baba i teraz już mówi baba mama tata papa i bach,także myślę że twoja Lenka tak samo,czytałam że zaczęła raczkować więc niedługo zacznie doskonalić mówienie,więc nie martw się:tak:

reklama
Elvie u nas to samo z nosem!! jaka radość jak weźmie nochala do buzi i całego go wyślini!
My już się kąpiemy w brodziku. radośc przy tym nieziemska! wszystkie szapony i płyny ściągnięte, zabawki do kąpieli nie sa takie ineteresujące jak te płyny.

Dzieki elvie... Ten miod napawa mnie przerazeniem, bo ostatnio wyczytalam, ze wcale taki dobry dla niemowlat nie jest. Juz nie pamietam dlaczego, ale cos o jadzie kielbasianym bylo... Moze to brednie, ale jakos nie spieszy mi sie do miodowania :-) Mysle, ze zastapie miod cukrem.

Z tym jadem to totalna bzrura. Miód może uczulać, bo jest robiony z pyłków wielu kwiatów, ale jednocześnie w medycynie naturalnej jest bardzo zdrowy. jeśli Kostka nie zareaguje na miód, możesz jej robić syrop na bazie miodu.
Sama mam wątpliwości czy nalezałoby podawać cebulę tak małemu dziecku... w sensie syrop, bo z jednej strony jest to nat. antybiotyk i środek wykrztuśny, z drugie zaś bałabym się czy dziecko nie dostanie po nim zbyt męczącego odkrztuszania- Kuba tak miał i trochę go to męczyło. No, ale to już wybór każdej z nas.

marta - moja Lenka na swoje imię reaguje.

Dziewczyny, czy są na forum jeszcze jakieś dzieciaczki, które nie mówią mama, tata, baba itp? Moja mówi "be" i "ba", ale pojedynczo, mówi "nie", a poza tym to nawija bardzo dużo, ale w swoim języku - eły, ały, agy, grr, ej, aj itd. No i jak jej śpiewam to ona tak jakby ze mną chciała i tak ładnie wtedy przeciąga. Z drugiej strony Lenka jest jednym z najmłodszych tutaj dzieci, więc może jeszcze nie czas na nią. No i skupia się ostatnio na ćwiczeniu raczkowania i stawania, więc może mówienie jej nie po drodze;-)

Elvie moja też tylko po swojemu gada, miała etap "ababa", "mamma" jej wyszło parę razy w wielkiej rozpaczy, ale nie spodziewam się, że szybko przemówi zrozumiale, bo u mnie w rodzinie nie ma takich tradycji :-)

Zielona to pewnie o Łódź zahaczysz - zapraszam do nas!
Agnieszka - na pocieszenie - nie jesteś sama - moje dziewczyny chyba równie często przeziębione jak Twoje chłopaki...
Marta Anielka reaguje na imię, 2 razy na 3, odwraca się, uśmiecha i dalej podąża gdzie chce :-)

Byłam dziś na kontroli z młodszą. Syropki do piątku, wtedy kontrola, bo wydzielina zalega w oskrzelach :-( antybiotyku dalej nie dostała, ale widać już światełko w tunelu. Tylko mi tej bidy szkoda strasznie, bo charczy tak, że ja z nią mam odruch odkaszlenia, a ona nie. Na szczęście starsza jutro wreszcie wraca do żłobka, więc chwila dla siebie będzie.

Kurczę, nie pamiętam już kiedy na normalnych wakacjach byłam, a nie tylko na wsi u rodziców... Ale w tym roku raczej znów nie będzie za co, więc może za rok. I tego będę się trzymać :-)

Elvie jest dokladnie takjak pisze franek, jesli dziecko skupia sie na rozwoju ruchowym to chwliowo moze stac w miejscu a nawet cofac sie w rozwoju umyslowym i spolecznym, nie ma w tym nic niepokojacego...
Olka tez nie sklada sylab, bardziej rozmawia sama ze soba, w swoim jezyku, czasem nieswiadomie powie ajajaj,ała,nie,mama to juz mega rzadko....
ale teraz martwi mnie to ze nie reaguje na imie...mowie do niej caly czas zaczynajac od "Ola" zeby w ten sposob przyciagnac jej wzrok ale i tak srednio reaguje, zmartwilo mnie to,bo mala w czwartek bedzie miala 9 miesiecy, a jesli biorac pod uwage to ze jest wczesniakiem to bedzie konczyc 8mies...pod koniec stycznia mamy wizyte u naszej neurolog,oby do tego czasu Olka zalapala o co chodzi.
Co do wit.D a raczej jej niedoboru to ja pytalam juz o to pediatry i ona wlasnie mi powiedziala ze to emocje z dziecka wychodza...zapytam teraz gastrologa czy w tych odzywkach ktore dostaje jest wystarczajaca ilosc witamin itp, moze on zaleci jakies badania i ta sprawa sie wyjasni...

ok ja uciekam bo dzis wykonczona jestem..
do jutra laski, dobrej nocy:)

Justa, lecimy same. Kochana, mozesz mi sprawdzic, czy ze wzgledu na to ze mamy miedzyladowanie we Frankfurcie, Konstancja jako obywatel meksykanski potrzebuje wize? Nie moge sie tego doszukac...
pewnie ze moge, wlasnie poszukalam po necie i ciezko tu konkretnie to znalezc, jesli by jechala do niemiec to potrzebuje wize, a jesli niemcy sa tylko przystankiem to wlasnie nic tu nie pisze, doczytalam tylko ze liczy sie kraj docelowy - czyli np potrzebuje wize do polski... ale jutro podzwonie i sie dowiem i dam ci jutro znac:tak:

zielona teraz doczytalam - nie potrzebuje wizy, jesli odwiedziny w kraju nie trwaja dluzej niz 3 miesiace to nie potrzebuje wizy, wogole jesli jest z meksyku to nie potrzebuje wizy do niemiec (tylko nie doczytalam - bo nie pisze zreszta, czy to nadal aktualne jest) ale czytalam to teraz na stronie panstwa niemieckiego to raczej musi byc aktualne...
ale i tak jutro zadzwonie i zapytam dokladnie, zeby mi ta informacje ktos potwierdzil zebys miala pewniaka

Osobiście wybrałabym Gomerę, jako wycieczka fakultatywna chyba zawsze jest dostępna. Teneryfa jest świetna, ale jak dla mnie bez dzieci ;-).
Z dziećmi jak dla mnie Turcja wygrywa- są przygotowani. W Turcji plaże też są nawożone (tzn. te co wyglądają, jak z obrazka). Mi osobiście najbardziej podobaja sie plaże na Costa del Sol, Tunezji i ... nad Bałtykiem, tylko czemu to morze takie zimne ;-)

Ja to mam opory z wyjazdem zagranicznym, bo z antysłoiczkowcem jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić... Może macie jakieś doświadczenia, rady i porady, bo on słoika nie tknie i kropka! Musi mieć mamusina zupkę... besita jedna!!!

Aniam- jak możesz pokaż ten hotel... może mnie skusisz (hihihi).

Na gomere zawxze można kupić można w takich lokalnych biurach podróży wykupisz rano jedziesz , tak samo można pływać katamaranami i ogladać wieloryby .
Olka będzie miała ponad rok więc przejedzie pewnie na słoikach plus knajpowe 2 danie . na zasadzie zgarne jej ziemniaki warzywa , kaw , mięska i zje . jak będzie miesko nie takie dostanie warzywa i ziemniaki czy makaron . Ola bez problemu zjada kawałki , bez zupy żyć mozna :-D
Hotel Alaaddin Beach, Alanya, Riwiera, Turcja : Neckermann Biuro Podróży
to cudo nie jest jakoś mega drogi porównując do innych a ma super opinie na niemieckich stronach - na naszych nie ma bo to nowość

gosiek i jak smakuje ten syrop? myslisz, ze mala moze go lubic?

Dzieciaki lubią różne dziwne rzeczy no mój Szymek kocha tran może to będzie przysmak dla Kostki:-D

Witam z wieczorka
Tatuś zabrał dzieciaki, na pewno to w ramach przekonywania mnie do wyrażenia zgody na wyjazd. Wymyślił se chłop, że na tydzień na snowboard wyskoczy. A ja biedna, skazana na moją mamę (dobrze, że tego nie czyta;-)).
Wolałabym, żeby nie jechał, ale z drugiej strony na jędze nie chce wyjść. W ramach zadośćuczynienia proponuje mi, że ja sobie mogę nawet na 3 tygodnie jechać, różnica tylko taka, że ja z dziećmi, a on na samowolkę.

Byłam na Teneryfie 2 lata temu. Też bardzo mi się podobało, mieliśmy fantastyczny hotel, na Teidzie byliśmy oczywiście i jeszcze Lorro park zaliczyliśmy, Igor był zachwycony. Teraz na Fuertaventure lecimy, hotel wybrałam z tej samej sieci, mam nadzieje, że będę tak samo zadowolona.
W Turcji byłam też w fajnym hotelu, można powiedzieć, że nie był przy plaży, a na plaży, tylko kiepska bezpośrednia okolica, także spacery, poza tymi brzegiem morza, nie bardzo. Chyba, że może w Turcji tak jest, nie wiem, bo byłam raz. Animacje były super, w przedszkolu dzieci powyżej 3 lat można było zostawić.

Chętnie bym jeszcze raz pojechała, może na wakacje się wybierzemy.

Mój Igor był antysłoiczkowy, pierwszy raz jechaliśmy jak miał niecały roczek. Byliśmy na tydzień, wzięłam wekowane posiłki, bodajże 4, poza tym jadł to co było do jedzenia, był taki wybór, że nie było problemu. Lot zniósł super, przespał cały:-)
Osobiście uważam, że zagranicą ośrodki są dużo lepiej zorganizowane i mają super udogodnienia dla rodzic z dziećmi. U nas jest jeszcze niewiele takich miejsc, a jak już są to ceny też mają odpowiednie.

Syrop z cebuli ma specyficzny smak, ale jest słodkawy, więc może Konstancja da się skusić. Zdrówka dla małej.

Ja w turcji nigdy nie byłam
na teneryfie byłam w iberostarze
Hotel Iberostar Grand Hotel Anthelia, Costa Adeje, Teneryfa, Hiszpania : Neckermann Biuro Podróży

Justa, lecimy same. Kochana, mozesz mi sprawdzic, czy ze wzgledu na to ze mamy miedzyladowanie we Frankfurcie, Konstancja jako obywatel meksykanski potrzebuje wize? Nie moge sie tego doszukac...

wydaje mi się że nie

Czytam,czytam,ale weny nie mam.

Tylko co do Turcji to polecam Club Paradiso w Kestel, Alanya, jest boski, ma same dobre opinie, nam się bardzo podobał- zapłaciliśmy 2049 za 8 dni all inclusive.
Opinie o hotelu Club Paradiso Resort, zdjęcia, opis, opinia, wspomnienia

Zdrówka kochane dla Was i Waszych maluszków :)))

Mój T w domu jeszcze przez 3 tyg więc czasu będę miała mniej na BB....

Dobrej nocki!

reklama
Justa, dzieki. Jak juz Ci potwierdza, to bedzie super :D

Ulanka, nie wykluczone, ze podskocze do Lodzi. Pewnie bede tam zalatwiala malej obywatelstwo polskie :-) Poza tym z cala penoscia bede w wawce. Musze zdobyc te cholerne apostille i w dodatku od exa ksiazki i zdjecia odebrac. Tyle, ze pewnikiem podrozowac bede bez Kostki, bo latwiej i szybciej. No chyba, ze moja staruszka postanowi pojezdzic ze mna: ze wzgledu na to, ze auta mi nie pozycza, bedzie sama prowadzila, a wtedy zajprostsze rzeczy zajma kilka dni... ;-)

Do góry