reklama
Kochana... takiego małego dziecka raczej nie dasz rady uśpać... On nie zna dnia i nocy, nie wie że to noc i wszyscy ludzie śpią i on też musi... to przychodzi z czasem...
W dzień Alicja leży w salonie -tv gra, ja się tłukę garami, myję sprzątam, odkurzam... karmię ją i przytulam do odbicia i później ok 10 min jeszcze na mnie leży -jak chce spać to zasypia, jak nie to kładę ją i albo się patrzy, albo ją zabawiam -czytam, gadam z nią, macham zabawką przed oczami... idzie spać sama
w nocy jest lepiej. Po kąpieli -cyc i przytulanko dłuższe z tatusiem -chyba ze zasypia u mnie przy odbiciu, owijam ją kocykiem i odkładam do łóżeczka -jak kwęka to smok
do 0.00-1.00 śpi, cyc-zmiana pieluchy-cyc-przytulanko i śpi
do 3.00-4.00 znowu później cyc-zmiana pieluchy-cyc-przytulanko
do rana ok 7.00 -8.00 śpi...
Ale w dzień zapomnij o usypaniu -nie chce to nie śpi -a moja rola żeby nie płakała -a jak płacze to zeby tak ją zająć zeby na ręce nie szła...
bardzo fajnie opisane :-) wiesz czego chcesz i to jest super :-)
13x13 my już po kąpieli, było w porządku. Tylko jak ja już karmię to tatuś zawsze szczotkował włoski, a tak nie ma kto tego zrobić. A z ciekawości jaką masz temp w mieszkaniu?
Ja mam 23 stopnie -teraz i w nocy też. Na początku miałam 20 i nie dogrzewałam tylko małą cieplej ubierałam tylko do kąpania do 23 podnosiłam -ale to w całym domu. My kąpiemy się o 20;-) wiec dziecię jeszcze śpi
bardzo fajnie opisane :-) wiesz czego chcesz i to jest super :-)
To moja córka ułożyła sobie tak dzień -a ja staram się nic nie zmieniać
Aniam mi pomogła -powiedziała żebym pilnowała pory kąpania -i po paru dniach kąpiel o tej samej prze przyniosła efekty...
Zawsze byłam na "nie" jeśli chodzi o noszenie na rękach -ale to znaczy chodzenie, bujanie, kołysanie -a nie przytulanie -przytulaniem nie zrobię Jej i sobie krzywdy:-) a te piękne oczy kiedy zadziera główkę do góry i patrzy jak do Niej mówię rozbrajają
Wiem jak to jest jak nie śpi całe dnie -miałam tak w szpitalu -2 dni spałam po 1h dziennie -dlatego cieszę się wypoczynkiem i mam nadzieję że moje dziecię łaskawie zostanie przy swoim planie dnia:-)
Katik
...jestem mamą...
U mnie jest baaardzo podobnie...Kochana... takiego małego dziecka raczej nie dasz rady uśpać... On nie zna dnia i nocy, nie wie że to noc i wszyscy ludzie śpią i on też musi... to przychodzi z czasem...
W dzień Alicja leży w salonie -tv gra, ja się tłukę garami, myję sprzątam, odkurzam... karmię ją i przytulam do odbicia i później ok 10 min jeszcze na mnie leży -jak chce spać to zasypia, jak nie to kładę ją i albo się patrzy, albo ją zabawiam -czytam, gadam z nią, macham zabawką przed oczami... idzie spać sama
w nocy jest lepiej. Po kąpieli -cyc i przytulanko dłuższe z tatusiem -chyba ze zasypia u mnie przy odbiciu, owijam ją kocykiem i odkładam do łóżeczka -jak kwęka to smok
do 0.00-1.00 śpi, cyc-zmiana pieluchy-cyc-przytulanko i śpi
do 3.00-4.00 znowu później cyc-zmiana pieluchy-cyc-przytulanko
do rana ok 7.00 -8.00 śpi...
Ale w dzień zapomnij o usypaniu -nie chce to nie śpi -a moja rola żeby nie płakała -a jak płacze to zeby tak ją zająć zeby na ręce nie szła...
Choc czasem zdarza mi sie wciagnac ja z kolyski, i najzwyczajniej w swiecie sie poprzytulac. Obydwie to kochamy!
moja uwielbia sie kapac, jest mega zadowolona w wannie.a powiedzcie jak kapiecie dzieci i potem wyciagniecie z wanienki to tez sie tak dra?? moje sie drze w nieboglosy!! maly urwis.
Tylko 80% wyjsc z wanienki konczy sie placzem - albo za powrotem do wanienki, albo nagle robi sie juz mega glodna hahaha...
Teraz sie martwie, ze przez 6 tygodni bez wanienki Polinka zapomni co to pluskanie sie, i potem bedzie zgroza......
Katik
...jestem mamą...
Laski... poczytalam i az mi sie Was zal zrobilo... Co za leniuszki macie w brzuszkach! No mam jednak nadzieje, ze Maluszki sie zdecyduja jak najszybciej.......
U nas dzis potwornie leniwy dzien. Po chyba 3 tygodniach bezdeszczowej pogody dzis od rana pada deszcz. Na dodatek spiaca jestem ogromnie, bo za nami ciezka noc. Polince nie spasowaly chyba te nieszczesne szelki podtrzymujace nozki, bidulka nie mogla sie w nocy przeciagac, a zazwyczaj przy zmianie pieluchy to robila, i podczas kazdego wybudzenia i przewijania darla sie w nieboglosy. W dodatku zal mi jej nieziemsko, bo teraz w tym rozkroku chyba duzo mniej komfortowo jej jest kupke robic i baczki puszczac, strasznie sie denerwuje jak ma to robic.
Kittek - witajcie w domku z Majeczka. Teraz juz tylko szczesliwe chwile przed Wami!
Aga2010 - pytalas o chusty. Ja zamawialam bezposrednio w PL, i dosylali mi tutaj. Wybralam chusty NATI wydaje mi sie ze sa najlepsze na rynku (moje zdanie).
Kupilam ten model, mam kolor Amazonia
Contact - NATI Sling - Baby Wrap Around Sling Carrier
U nas dzis potwornie leniwy dzien. Po chyba 3 tygodniach bezdeszczowej pogody dzis od rana pada deszcz. Na dodatek spiaca jestem ogromnie, bo za nami ciezka noc. Polince nie spasowaly chyba te nieszczesne szelki podtrzymujace nozki, bidulka nie mogla sie w nocy przeciagac, a zazwyczaj przy zmianie pieluchy to robila, i podczas kazdego wybudzenia i przewijania darla sie w nieboglosy. W dodatku zal mi jej nieziemsko, bo teraz w tym rozkroku chyba duzo mniej komfortowo jej jest kupke robic i baczki puszczac, strasznie sie denerwuje jak ma to robic.
Kittek - witajcie w domku z Majeczka. Teraz juz tylko szczesliwe chwile przed Wami!
Aga2010 - pytalas o chusty. Ja zamawialam bezposrednio w PL, i dosylali mi tutaj. Wybralam chusty NATI wydaje mi sie ze sa najlepsze na rynku (moje zdanie).
Ostatnia edycja:
Ja mam kolejne pytanie z serii mloda mama co nic nie wie: skad wiadomo ze dzieciatko boli brzuszek? Sebek strasznie dzis placzliwy jest i juz nie wiem co mu jest. od kiedy mozna mu dawac herbatki z koperku? i ile jej dac? nie chce go poic nimi na darmo:-( Jejku, do dziecka powinna byc instrukcja obslugi!!
Forget-me-not
Fanka BB :)
Laski... poczytalam i az mi sie Was zal zrobilo... Co za leniuszki macie w brzuszkach! No mam jednak nadzieje, ze Maluszki sie zdecyduja jak najszybciej.......
Katik extra ta chusta Możesz ją nosić w tych szelkach i w chuście?
Bardzo mi się podoba ten kolor, który wybrałaś, jest prześliczny!
A kto Cię uczył chustować? Ja mam namiary na dziewczynę, która sprzedaje chusty i uczy chustowania - nie wiem czy jej płacić za przyjazd do mnie, czy sama się tego naucze.
Forget-me-not
Ja mam kolejne pytanie z serii mloda mama co nic nie wie: skad wiadomo ze dzieciatko boli brzuszek? Sebek strasznie dzis placzliwy jest i juz nie wiem co mu jest. od kiedy mozna mu dawac herbatki z koperku? i ile jej dac? nie chce go poic nimi na darmo:-( Jejku, do dziecka powinna byc instrukcja obslugi!!
Aga, dzidziuś wtedy tak pręży brzuszek i podkurcza nóżki albo stęka. Jak nie chcesz mu dawać koperku (ja nie daję) to pij sama - ja wypijam 3 herbatki koperkowe dziennie.
aniez
U nas podobnie jak u 13x13. Nocki bardzo regularne... po 20:00 lulu i nawet jak wcześniej kwękoli i chce cycować to po kąpieli amu i ajciu bez problemu
Zauważyłam, że on ma 2 pory aktywności (ale to nawet nieźle) rano pomiędzy 9 a 11:00 i po południu pomiędzy 18:00 a 20:00 i wtedy konieczne jest towarzystwo, albo cycuś, albo przytulanki...
Kąpać się już lubi- na poczatku trochę marudził, ale teraz jest super. U nas 'zimny chów' bo mamy maks 20 stopni w chacie, ale Bartula po kąpieli nie protestuje- czeka. Ja myślę, że on wie, że potem będzie karmienie.
Ze skórą doszliśmy do ładu przy pomocy Bubchena- super seria. O suchych miejscach już zapomniałam
No i walczymy z jedzonkiem- tuczymy ptaszka a ptaszek lubi sobie pospać i tu jest problem. Zresztą mam wrażenie, że też dopadł mnie kryzys laktacyjny, bo pokarmu jakby mniej, no i Bartuś częściej chce być dostawiany. A że to nie próba wymuszenia cycusia jako smoka wiem, bo ładnie 'ciągnie' jak dopaadnie mleczko, a jak go nie ma to się denerwuje i ciągnie brodawkę- ale dzięki temu może za kilka dni ruszy laktacja A jak nie to mam spoatkanie z położną w środę i będziemy 'radzić' co zrobić.
Zauważyłam, że on ma 2 pory aktywności (ale to nawet nieźle) rano pomiędzy 9 a 11:00 i po południu pomiędzy 18:00 a 20:00 i wtedy konieczne jest towarzystwo, albo cycuś, albo przytulanki...
Kąpać się już lubi- na poczatku trochę marudził, ale teraz jest super. U nas 'zimny chów' bo mamy maks 20 stopni w chacie, ale Bartula po kąpieli nie protestuje- czeka. Ja myślę, że on wie, że potem będzie karmienie.
Ze skórą doszliśmy do ładu przy pomocy Bubchena- super seria. O suchych miejscach już zapomniałam
No i walczymy z jedzonkiem- tuczymy ptaszka a ptaszek lubi sobie pospać i tu jest problem. Zresztą mam wrażenie, że też dopadł mnie kryzys laktacyjny, bo pokarmu jakby mniej, no i Bartuś częściej chce być dostawiany. A że to nie próba wymuszenia cycusia jako smoka wiem, bo ładnie 'ciągnie' jak dopaadnie mleczko, a jak go nie ma to się denerwuje i ciągnie brodawkę- ale dzięki temu może za kilka dni ruszy laktacja A jak nie to mam spoatkanie z położną w środę i będziemy 'radzić' co zrobić.
reklama
No i po kąpieli -dziecię śpi:-)
Było ok -nawet nie płakała chyba dlatego ze zaspana była:-)
Nie będzie -to jak jazda na rowerze:-) nie zapomina się -ważne żeby była zdrowa -woda poczeka
Jest -w głowie i sercu nie panikuj tylko się mu przyjrzyj.
Tak jak pisze Forget -dziecko się pręży sapie stęka jęczy -podkula nóżki albo je prostuje mocno, zaciska piąstki -ma twardy napięty brzuszek i nie płacze tylko się drze. Ja robię jak Kwiatuszek - daję cyca (chyba ze wiem że jest najedzona), sprawdzam pieluchę (choć mojej brudna -fu pielucha nie przeszkadza), podnoszę do odbicia/przytulenia -jeśli się uspokaja od razu to wiem ze to nie brzuszek
W szpitalu polecili esputicon -koper czasem pomaga a czasem szkodzi malcowi.
Ok to ja tyle -czekam na męża -otwieram karmi i oglądam "dr dom"
Było ok -nawet nie płakała chyba dlatego ze zaspana była:-)
Teraz sie martwie, ze przez 6 tygodni bez wanienki Polinka zapomni co to pluskanie sie, i potem bedzie zgroza......
Nie będzie -to jak jazda na rowerze:-) nie zapomina się -ważne żeby była zdrowa -woda poczeka
Jest -w głowie i sercu nie panikuj tylko się mu przyjrzyj.
Tak jak pisze Forget -dziecko się pręży sapie stęka jęczy -podkula nóżki albo je prostuje mocno, zaciska piąstki -ma twardy napięty brzuszek i nie płacze tylko się drze. Ja robię jak Kwiatuszek - daję cyca (chyba ze wiem że jest najedzona), sprawdzam pieluchę (choć mojej brudna -fu pielucha nie przeszkadza), podnoszę do odbicia/przytulenia -jeśli się uspokaja od razu to wiem ze to nie brzuszek
W szpitalu polecili esputicon -koper czasem pomaga a czasem szkodzi malcowi.
Ok to ja tyle -czekam na męża -otwieram karmi i oglądam "dr dom"