reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Cześć Dziewczyny, rodzę w kwietniu, planowany termin 4 kwietnia 2021 😉 niestety miałam troszkę problemów z krwiakiem, ale jest znacznie lepiej i staram się już myśleć tylko pozytywnie. Mam do Was pytanko odnośnie pracy - umowa kończy mi się 1 kwietnia, czyli jeśli urodzę planowo to przedłużą mi ją kilka dni. Co w sytuacji gdy urodzę trochę wcześniej? Umowa po prostu wygaśnie 1 kwietnia?

Dziewczyny byłam dziś na wizycie u diabetologa dostałam glukometr i mam mierzyć cukry następna wizyta za 3 tygodnie. Widziałam też po raz pierwszy moje maleństwo 😍 bo pani diabetolog robi też USG na wizycie i pani doktor stwierdziła, że wygląda na 10/11 tc choć dziś 9+4 a w 8 tyg wyglądało na młodsze. Tak się dziś cieszę 🥰

Pozdrawiam nowe mamy.

Dokładnie, ja właśnie pytałam ostatnio moją kadrową, bo umowa kończy mi się w styczniu i normalnie powinna być przedłużona na czas nieokreślony, ale, że jestem w ciąży to będzie przedłużona tylko do porodu, bo pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć na czas nieokreślony niestety
Jest to mega niesprawiedliwe, ale nic nie da się z tym zrobić, bo takie są przepisy Kodeksu Pracy i żadne związki zawodowe tu nic nie pomogą, także po macierzyńskim trzeba szukać nowej roboty
I tak i nie. Owszem, w systemie prawnym nie ma czegoś takiego jak roszczenie o przedłużenie umowy na czas nieokreślony. Obowiązuje natomiast zakaz dyskryminacji oraz zasada równego traktowania. I wszystko rozbija się o to, że jeżeli dwóch pracowników jest w tej samej sytuacji (otrzymali zapewnienie o przedłużeniu umowy) i jednemu z nich ta umowa nie została przedłużona ze względu na ciążę (czyli dochodzimy do płci, i ciąży jako stanu związanego ze zdrowiem), drugiemu natomiast przedłużona została (mimo gorszych efektów pracy) to jak to można nazwać?

Ja biorę Pregne, najpierw miałam start, a teraz kazał kupić Plus, bo nie jest się w stanie w posilkach dostarczyć taką ilość witamin i jodu
Ja tez zaczynam pregne plus bo jestem w 12tyg a start mi się skończyła to nie będę już kupować. A co z pregna Dha? Z pregna jest taki tylko problem ze w pregna plus wszystko pięknie z wyjątkiem tego że nie ma tam Dha i trzeba dokupić osobno tylko ze powinno się brać 2kapsulki dziennie Dha a wiec miesięcznie 2paczki to jakieś 60zl plus pregna plus 30pare zł to się robi koszt 100zl miesięcznie i robi się drogo. Bez tego Dha planujesz brać? Zastanawiam się czy później nie zmienię na tabletki które mają wszystko w jednym pudełku.

I tak i nie. Owszem, w systemie prawnym nie ma czegoś takiego jak roszczenie o przedłużenie umowy na czas nieokreślony. Obowiązuje natomiast zakaz dyskryminacji oraz zasada równego traktowania. I wszystko rozbija się o to, że jeżeli dwóch pracowników jest w tej samej sytuacji (otrzymali zapewnienie o przedłużeniu umowy) i jednemu z nich ta umowa nie została przedłużona ze względu na ciążę (czyli dochodzimy do płci, i ciąży jako stanu związanego ze zdrowiem), drugiemu natomiast przedłużona została (mimo gorszych efektów pracy) to jak to można nazwać?
Walcz, walcz. Masz ogromną szanse wygrać! 💪

Ja tez zaczynam pregne plus bo jestem w 12tyg a start mi się skończyła to nie będę już kupować. A co z pregna Dha? Z pregna jest taki tylko problem ze w pregna plus wszystko pięknie z wyjątkiem tego że nie ma tam Dha i trzeba dokupić osobno tylko ze powinno się brać 2kapsulki dziennie Dha a wiec miesięcznie 2paczki to jakieś 60zl plus pregna plus 30pare zł to się robi koszt 100zl miesięcznie i robi się drogo. Bez tego Dha planujesz brać? Zastanawiam się czy później nie zmienię na tabletki które mają wszystko w jednym pudełku.
Prenatal duo ja biore🙂 tam masz wszystko

Ja po pierwszej ciazy miałam trochę inna sytuacje, ale wydźwięk ten sam - kwestia równego traktowania itd. Otoz wróciłam po macierzyńskim we wrześniu, przekonana, ze czeka na mnie aneks z podwyżka, bo, bo wszyscy dostali a tu „niespodzianka”... brak aneksu

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry