reklama
lenapb
Fanka BB :)
Współczuję. Oby szybko przeszło. Mnie przed weekendem częściej pędziło do toalety, po wysiusianiu czułamI mnie dopadło zapalenie pęcherza ☹jutro wizyta u lekarza. Dzisiaj kazał mi wziąć tabletki z żurawina
Współczuję. Oby szybko przeszło. Ja przed weekendem częściej chodziłam do toalety, po wysiusianiu czułam jakby znów mi się chciało, lekkie pieczenie cewki. Przeszło mi to. W niedzielę znów częściej chodziłam. Wczoraj dałam mocz do badania i wyszły pojedyncze bakterie. Jutro mam umówioną wizytę, więc zobaczymy co powie lekarz. W pierwszej ciąży zazwyczaj miałam bakterie w moczu i nic się dzidzi nie stało.I mnie dopadło zapalenie pęcherza ☹jutro wizyta u lekarza. Dzisiaj kazał mi wziąć tabletki z żurawina
Jak nie masz niepokojących objawów żadnych to kwas foliowy wystarczy, ewentualnie jakiś suplement dla ciężarnych jak Pregna Plus.Ale naprodukowałyście
Chyba macie rację z moja wizytą. Tylko jeszcze nie miałam żadnej wizyty, może potrzebuje jakieś suplementy brać, może jakieś badania w celu sprawdzenia trzeba? Nie mam pojęcia jak to jest. Byliście wcześnie i mialyscie jakieś zalecenia specjalne? Czy teraz tylko kwas foliowy najważniejszy.
Wrzucę Ci aktualną tabelkę jakie badania trzeba zrobić do 10 tygodnia, wszystkie lekarz Ci przepisze, także spokojnie zdążysz, ewentualnie do dentysty skocz.
Załączniki
U
użytkownik 181
Gość
Bardzo dziękuję, jak się domyślam - AniuJak nie masz niepokojących objawów żadnych to kwas foliowy wystarczy, ewentualnie jakiś suplement dla ciężarnych jak Pregna Plus.
Wrzucę Ci aktualną tabelkę jakie badania trzeba zrobić do 10 tygodnia, wszystkie lekarz Ci przepisze, także spokojnie zdążysz, ewentualnie do dentysty skocz.
Karolina2102
A ja mam pytanie. Czy w razie gdyby na drugiej wizycie lekarz odmówił mi wystawienia l4 (chodzę na NFZ), chociaż niewiem czy może odmówić? To czy mogę to jakoś rozwiązać przykładowo prywatnie u lekarza? Może któraś spotkała się z odmowa? Mnie już nic nie zdziwi dlatego wolę już się jakoś przygotować na taką sytuację.
Może odmówić, jeśli uzna, że jesteś zdolna do pracy i L4 to Twoja zachcianka po prostu. Moja ginekolog w pierwszej ciąży średnio raz w miesiącu była w sądzie i się musiała tłumaczyć z wystawienia L4, bo lekarze też to muszą uzasadnić w razie kontroli z ZUS'u czemu L4 danej kobiecie wystawili. Samo bycie w ciąży nie jest wskazaniem do zwolnienia lekarskiego. Ale większość lekarzy wystawia L4, bo chcą mieć czyste sumienie, może 9 na 10 kobiet bierze je, bo ma zachciankę, ale co jeśli odmówią tej 1, która naprawdę go potrzebuję i przez nich coś się stanie dziecku? Dlatego jak na NFZ Ci odmówi to idź prywatnie i raczej dostaniesz.A ja mam pytanie. Czy w razie gdyby na drugiej wizycie lekarz odmówił mi wystawienia l4 (chodzę na NFZ), chociaż niewiem czy może odmówić? To czy mogę to jakoś rozwiązać przykładowo prywatnie u lekarza? Może któraś spotkała się z odmowa? Mnie już nic nie zdziwi dlatego wolę już się jakoś przygotować na taką sytuację.
Karolina2102
Ja w pracy muszę dźwigać 15/20 kg i stać 10h na nogach więc myślę że to jest już powod ale zobaczymy... Ok dziękiMoże odmówić, jeśli uzna, że jesteś zdolna do pracy i L4 to Twoja zachcianka po prostu. Moja ginekolog w pierwszej ciąży średnio raz w miesiącu była w sądzie i się musiała tłumaczyć z wystawienia L4, bo lekarze też to muszą uzasadnić w razie kontroli z ZUS'u czemu L4 danej kobiecie wystawili. Samo bycie w ciąży nie jest wskazaniem do zwolnienia lekarskiego. Ale większość lekarzy wystawia L4, bo chcą mieć czyste sumienie, może 9 na 10 kobiet bierze je, bo ma zachciankę, ale co jeśli odmówią tej 1, która naprawdę go potrzebuję i przez nich coś się stanie dziecku? Dlatego jak na NFZ Ci odmówi to idź prywatnie i raczej dostaniesz.
reklama
U
użytkownik 181
Gość
Wydaje mi się, że to solidny powód. Nie spotkałam się z tym by któryś nie wystawił.Ja w pracy muszę dźwigać 15/20 kg i stać 10h na nogach więc myślę że to jest już powod ale zobaczymy... Ok dzięki