reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

Ja tez jeszcze nie bylam, a w poprzedniej ciazy to juz mialam za soba 2 usg. Teraz obiecalam sobie ze do 7tyg wg OM nie zrobie, i to tylko dlatego ze u mnie w przychodni sa takiee standardy (I ok 7tyg. kolejne prenatalne). Tym razem musi sie udac, u mnie na razie 4t6d, w poniedzialek tylko bete sprawdze :)

reklama
Witam
Dziewczyny jeśli chodzi o wymioty i ich znniejszanie takbletkami/syropami, to jedyny znany środek stosowany w ciąży to imbir. Lrpiej zjeść świeży imbir, albo w herbacie, niż kupować suplementy. Pe preparaty, które kupijecie to suplementy, czyli preparaty, które nie są dobrze przebadane. Tam może być wszystko, takze substancje, które mogą zaszkodzić, a już na pewno tony cukru. Nie ryzykujcie. Mdłości w ciąży to efekt zmian hormonalnych i trzeba się z nich cieszyć
Co do Cyclonaminy, to jest lek zmniejszający krwawienie, ale nie za bardzo wiem po co go w ciąży lekarz przepisał. Zazwyczaj jest stosowany w zbyt obfitym okresie, albo po zabiegach. W ciazy to przecież nie przepuszczalność naczyń jest problemem, gdy wystąpi krwawienie.

Ja mam pierwszą wizyte dopiero za 9dni. Jestem w szoku, ze Wy tak czesto chodzicie i wszystko sprawdzacie. Mnie tetaz nutruje tylkonpytanie, czy to ciąża pojedyncza

Witam
Dziewczyny jeśli chodzi o wymioty i ich znniejszanie takbletkami/syropami, to jedyny znany środek stosowany w ciąży to imbir. Lrpiej zjeść świeży imbir, albo w herbacie, niż kupować suplementy. Pe preparaty, które kupijecie to suplementy, czyli preparaty, które nie są dobrze przebadane. Tam może być wszystko, takze substancje, które mogą zaszkodzić, a już na pewno tony cukru. Nie ryzykujcie. Mdłości w ciąży to efekt zmian hormonalnych i trzeba się z nich cieszyć
Co do Cyclonaminy, to jest lek zmniejszający krwawienie, ale nie za bardzo wiem po co go w ciąży lekarz przepisał. Zazwyczaj jest stosowany w zbyt obfitym okresie, albo po zabiegach. W ciazy to przecież nie przepuszczalność naczyń jest problemem, gdy wystąpi krwawienie.

Ja mam pierwszą wizyte dopiero za 9dni. Jestem w szoku, ze Wy tak czesto chodzicie i wszystko sprawdzacie. Mnie tetaz nutruje tylkonpytanie, czy to ciąża pojedyncza
A skad masz takie informacje na temat tabletek z imbirem? Pytam z ciekawosci, bo moja polozna mi je zalecila. W pierwszej ciazy mialam okropne wymioty, ktore trwaly do poczatku 2 trymestru. Teraz tylko mnie mdli, ale polozna mowila, ze lepiej od razu sprobowac z tabletkami niz jakby mialo sie rozkrecic tak jak w pierwszej ciazy. Podobno jedna tabletka zawiera wiecej imbiru niz jakbys normalnie zrobila ze swiezego napar. Taka przynajmniej dostalam informacje.

Bedemama jestem farmaceutką. Poczytaj różnicę między lekiem a suplementem. Jakies 2 lata temu zbadano zawartość bakterii w suplementach probiotycznych. W większości nie było deklarowanej zawartosci bakterii, albo wcale ich nie było, ale lepsze było to, że w niektórych były bakterie kałowe... Każdy robi jak chce.

Ja tam się ciesze już z samego pęcherzyka ciążowego, żółtkowy tez jest ale na razie wszystko malutkie, z 1-2 tyg mniejsze niż z OM. Jednak to u mnie norma, gdyby nie to plamienie to nie poszłabym na usg a tak to mnie postraszyli.

Także nie macie się czego obawiać jeśli nie slychac serduszka itd. Dajcie dzidziusiom w spokoju rosnąć :)) Ja wizytę kontrolna mam za 2 tyg. Wtedy powinno już coś nadgonić. No i oczywiście byleby się plamienia skończyły :)))) Ale i tak odetchnęłam dzisiaj z ulga [emoji85] Zycze Wam każdej z osobna udanych wizyt :))
U mnie tylko pęcherzyk zobaczył ale skurczybyk lekarz ma taką linijkę w oczach, że nie straszył tylko powiedział wprost, że za wcześnie przyszłam i za 3 tyg chce mnie widzieć na mierzeniu zarodka (nie mierzył pęcherzyka) [emoji16]

Bedemama jestem farmaceutką. Poczytaj różnicę między lekiem a suplementem. Jakies 2 lata temu zbadano zawartość bakterii w suplementach probiotycznych. W większości nie było deklarowanej zawartosci bakterii, albo wcale ich nie było, ale lepsze było to, że w niektórych były bakterie kałowe... Każdy robi jak chce.
O matko jedyna ....

Chciałam zapytać czy któraś z Was czula na samym początku jajnik ? Ja co jakiś czas poczuje lewy. Myślałam,że to bardziej w dole brzuszka czuć ciągnięcie lub jakieś bóle. A ja tylko ten jajnik. Czy test byłby pozytywny gdyby jajo zostało w jajowododzie i niedotarło do macicy?

Ja wybieram się do lekarza na pierwszą wizytę w poniedziałek... To będzie pierwszy dzień 8 tygodnia według ostatniej miesiączki. Myślicie że będę miała robione odrazu usg? Trochę się stresuję bo opinie o lekarzu różne ale coś mi mówi że powinnam już iść. Wkoncu to już 8 tydzień. Tak czas leci...:D
Będziesz miała USG i badania wziernikowo - cytologia i takie tam. Ja akurat wziernika nie miałam, bo ten lekarz w pierwszym trymestrze nie grzebie w pochwie szczoteczkami do cytologii. Był wywiad, USG, końcowe rozmowy i po wszystkim [emoji846]

O matko jedyna ....

Chciałam zapytać czy któraś z Was czula na samym początku jajnik ? Ja co jakiś czas poczuje lewy. Myślałam,że to bardziej w dole brzuszka czuć ciągnięcie lub jakieś bóle. A ja tylko ten jajnik. Czy test byłby pozytywny gdyby jajo zostało w jajowododzie i niedotarło do macicy?
Czułam zagnieżdżanie w obydwu ciążach ale to takie ostre szczypanie jakby paznokciami za skórę i nie w jajniku tylko gdzieś w ściankę macicy. Ból był przeokropny, ale nie powiązałam faktów, że to jest to bo byłam przekonana, że to nie to... [emoji16][emoji3526]

O matko jedyna ....

Też czuje jajnik, właściwie od początku i też lewy. Pan doktor mówił że właśnie z niego była owulacja :)

reklama
Fuj... Niestety zwykly czlowiek zazwyczaj nie ma wiedzy na takie tematy, a w internecie mozna wyczytac sprzeczne opinie. Na szczescie tym razem zwykly imbir dziala u mnie cuda
(sorry leeleeth!), wiec nie zdecydowalam sie sprobowac tych tabletek.
O matko jedyna ....

U mnie bylo dokladnie to samo i tez pobolewal mnie lewy jajnik. Na szczescie wszystko jest ok i na pewno u ciebie tez :)

Do góry