reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kwietniowe mamy 2020

Ja tez jeszcze nie bylam, a w poprzedniej ciazy to juz mialam za soba 2 usg. Teraz obiecalam sobie ze do 7tyg wg OM nie zrobie, i to tylko dlatego ze u mnie w przychodni sa takiee standardy (I ok 7tyg. kolejne prenatalne). Tym razem musi sie udac, u mnie na razie 4t6d, w poniedzialek tylko bete sprawdze :)

reklama
Witam
Dziewczyny jeśli chodzi o wymioty i ich znniejszanie takbletkami/syropami, to jedyny znany środek stosowany w ciąży to imbir. Lrpiej zjeść świeży imbir, albo w herbacie, niż kupować suplementy. Pe preparaty, które kupijecie to suplementy, czyli preparaty, które nie są dobrze przebadane. Tam może być wszystko, takze substancje, które mogą zaszkodzić, a już na pewno tony cukru. Nie ryzykujcie. Mdłości w ciąży to efekt zmian hormonalnych i trzeba się z nich cieszyć
Co do Cyclonaminy, to jest lek zmniejszający krwawienie, ale nie za bardzo wiem po co go w ciąży lekarz przepisał. Zazwyczaj jest stosowany w zbyt obfitym okresie, albo po zabiegach. W ciazy to przecież nie przepuszczalność naczyń jest problemem, gdy wystąpi krwawienie.

Ja mam pierwszą wizyte dopiero za 9dni. Jestem w szoku, ze Wy tak czesto chodzicie i wszystko sprawdzacie. Mnie tetaz nutruje tylkonpytanie, czy to ciąża pojedyncza

Witam
Dziewczyny jeśli chodzi o wymioty i ich znniejszanie takbletkami/syropami, to jedyny znany środek stosowany w ciąży to imbir. Lrpiej zjeść świeży imbir, albo w herbacie, niż kupować suplementy. Pe preparaty, które kupijecie to suplementy, czyli preparaty, które nie są dobrze przebadane. Tam może być wszystko, takze substancje, które mogą zaszkodzić, a już na pewno tony cukru. Nie ryzykujcie. Mdłości w ciąży to efekt zmian hormonalnych i trzeba się z nich cieszyć
Co do Cyclonaminy, to jest lek zmniejszający krwawienie, ale nie za bardzo wiem po co go w ciąży lekarz przepisał. Zazwyczaj jest stosowany w zbyt obfitym okresie, albo po zabiegach. W ciazy to przecież nie przepuszczalność naczyń jest problemem, gdy wystąpi krwawienie.

Ja mam pierwszą wizyte dopiero za 9dni. Jestem w szoku, ze Wy tak czesto chodzicie i wszystko sprawdzacie. Mnie tetaz nutruje tylkonpytanie, czy to ciąża pojedyncza
A skad masz takie informacje na temat tabletek z imbirem? Pytam z ciekawosci, bo moja polozna mi je zalecila. W pierwszej ciazy mialam okropne wymioty, ktore trwaly do poczatku 2 trymestru. Teraz tylko mnie mdli, ale polozna mowila, ze lepiej od razu sprobowac z tabletkami niz jakby mialo sie rozkrecic tak jak w pierwszej ciazy. Podobno jedna tabletka zawiera wiecej imbiru niz jakbys normalnie zrobila ze swiezego napar. Taka przynajmniej dostalam informacje.

Bedemama jestem farmaceutką. Poczytaj różnicę między lekiem a suplementem. Jakies 2 lata temu zbadano zawartość bakterii w suplementach probiotycznych. W większości nie było deklarowanej zawartosci bakterii, albo wcale ich nie było, ale lepsze było to, że w niektórych były bakterie kałowe... Każdy robi jak chce.

Ja tam się ciesze już z samego pęcherzyka ciążowego, żółtkowy tez jest ale na razie wszystko malutkie, z 1-2 tyg mniejsze niż z OM. Jednak to u mnie norma, gdyby nie to plamienie to nie poszłabym na usg a tak to mnie postraszyli.

Także nie macie się czego obawiać jeśli nie slychac serduszka itd. Dajcie dzidziusiom w spokoju rosnąć :)) Ja wizytę kontrolna mam za 2 tyg. Wtedy powinno już coś nadgonić. No i oczywiście byleby się plamienia skończyły :)))) Ale i tak odetchnęłam dzisiaj z ulga [emoji85] Zycze Wam każdej z osobna udanych wizyt :))
U mnie tylko pęcherzyk zobaczył ale skurczybyk lekarz ma taką linijkę w oczach, że nie straszył tylko powiedział wprost, że za wcześnie przyszłam i za 3 tyg chce mnie widzieć na mierzeniu zarodka (nie mierzył pęcherzyka) [emoji16]

Bedemama jestem farmaceutką. Poczytaj różnicę między lekiem a suplementem. Jakies 2 lata temu zbadano zawartość bakterii w suplementach probiotycznych. W większości nie było deklarowanej zawartosci bakterii, albo wcale ich nie było, ale lepsze było to, że w niektórych były bakterie kałowe... Każdy robi jak chce.
O matko jedyna ....

Chciałam zapytać czy któraś z Was czula na samym początku jajnik ? Ja co jakiś czas poczuje lewy. Myślałam,że to bardziej w dole brzuszka czuć ciągnięcie lub jakieś bóle. A ja tylko ten jajnik. Czy test byłby pozytywny gdyby jajo zostało w jajowododzie i niedotarło do macicy?

Ja wybieram się do lekarza na pierwszą wizytę w poniedziałek... To będzie pierwszy dzień 8 tygodnia według ostatniej miesiączki. Myślicie że będę miała robione odrazu usg? Trochę się stresuję bo opinie o lekarzu różne ale coś mi mówi że powinnam już iść. Wkoncu to już 8 tydzień. Tak czas leci...:D
Będziesz miała USG i badania wziernikowo - cytologia i takie tam. Ja akurat wziernika nie miałam, bo ten lekarz w pierwszym trymestrze nie grzebie w pochwie szczoteczkami do cytologii. Był wywiad, USG, końcowe rozmowy i po wszystkim [emoji846]

O matko jedyna ....

Chciałam zapytać czy któraś z Was czula na samym początku jajnik ? Ja co jakiś czas poczuje lewy. Myślałam,że to bardziej w dole brzuszka czuć ciągnięcie lub jakieś bóle. A ja tylko ten jajnik. Czy test byłby pozytywny gdyby jajo zostało w jajowododzie i niedotarło do macicy?
Czułam zagnieżdżanie w obydwu ciążach ale to takie ostre szczypanie jakby paznokciami za skórę i nie w jajniku tylko gdzieś w ściankę macicy. Ból był przeokropny, ale nie powiązałam faktów, że to jest to bo byłam przekonana, że to nie to... [emoji16][emoji3526]

O matko jedyna ....

Też czuje jajnik, właściwie od początku i też lewy. Pan doktor mówił że właśnie z niego była owulacja :)

reklama
Fuj... Niestety zwykly czlowiek zazwyczaj nie ma wiedzy na takie tematy, a w internecie mozna wyczytac sprzeczne opinie. Na szczescie tym razem zwykly imbir dziala u mnie cuda
(sorry leeleeth!), wiec nie zdecydowalam sie sprobowac tych tabletek.
O matko jedyna ....

U mnie bylo dokladnie to samo i tez pobolewal mnie lewy jajnik. Na szczescie wszystko jest ok i na pewno u ciebie tez :)

Do góry