reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

reklama
Ja wybieram się do lekarza na pierwszą wizytę w poniedziałek... To będzie pierwszy dzień 8 tygodnia według ostatniej miesiączki. Myślicie że będę miała robione odrazu usg? Trochę się stresuję bo opinie o lekarzu różne ale coś mi mówi że powinnam już iść. Wkoncu to już 8 tydzień. Tak czas leci...:D

Ja też jeszcze nie byłam na USG, mam na środę 21.08., będzie 6t1d. Korciło mnie już kilka razy żeby wcześniej pójść, ale jednak dałam se siana. Gdybym poszła wcześniej i nie zobaczyła jeszcze bijącego serca to znając siebie zamęczałabym się myślami, czy wszystko ok ;)

Ja też jeszcze nie byłam na USG, mam na środę 21.08., będzie 6t1d. Korciło mnie już kilka razy żeby wcześniej pójść, ale jednak dałam se siana. Gdybym poszła wcześniej i nie zobaczyła jeszcze bijącego serca to znając siebie zamęczałabym się myślami, czy wszystko ok ;)
Ale przy 6+1 możesz niestety jeszcze nie zobaczyć, bo zwykle ciąża na USG jest młodsza. Ja byłam ostatnio na USG i według miesiączki miałam 5+6 (czyli dwa dni różnicy z Tobą) i ciąża wyszła 4 dni młodsza (bo akurat mam 4 dni dluzsze cykle niż standardowa 28 dni). Wtedy był widoczny tylko pecherzyk ciążowy i żółtkowy. Dziś już biło serduszko ale to 6+3 według USG, a OM wskazuje na 7+0.

Ale oczywiście życzę Ci żebyś zobaczyła juz serduszko :)

Ale przy 6+1 możesz niestety jeszcze nie zobaczyć, bo zwykle ciąża na USG jest młodsza. Ja byłam ostatnio na USG i według miesiączki miałam 5+6 (czyli dwa dni różnicy z Tobą) i ciąża wyszła 4 dni młodsza (bo akurat mam 4 dni dluzsze cykle niż standardowa 28 dni). Wtedy był widoczny tylko pecherzyk ciążowy i żółtkowy. Dziś już biło serduszko ale to 6+3 według USG, a OM wskazuje na 7+0.
W sumie liczę się z tym że może jeszcze nie być słyszalne, ale mnie się wydaje z kolei ze moja ciąża jest ze 2 dni starsza. Mam zwykle cykle 26-dniowe, a 28 dni od ostatniej miesiączki miałam już betę 612. Ostatnia sprawdzana kilka dni temu juz prawie 8000, także jednak liczę na to że coś już będzie :)

W sumie liczę się z tym że może jeszcze nie być słyszalne, ale mnie się wydaje z kolei ze moja ciąża jest ze 2 dni starsza. Mam zwykle cykle 26-dniowe, a 28 dni od ostatniej miesiączki miałam już betę 612. Ostatnia sprawdzana kilka dni temu juz prawie 8000, także jednak liczę na to że coś już będzie :)
O to faktycznie może być starsza niż myślałam :) Oby już biło :)

Dorwałam się do jakichś badań, powyżej poziomu bety 10 800 u każdej z 53 badanych pacjentek był już widoczny zarodek i wykrywalne bicie serca: Link do: (PDF) Transvaginal sonography in the evaluation of normal early pregnancy: correlation with HCG level

Ja jeszcze trochę, z nieśmiałością ;) podejrzewam bliźnięta u mnie ze względu na wysoką betę i wysokie przyrosty, ale przez ten czas z 8000 myślę że przyrosnie już na tyle, ze nawet jakby na 2 podzielić to będzie już dobrze ponad te 10 800. Taką mam nadzieję w każdym razie ;)

Ja tam się ciesze już z samego pęcherzyka ciążowego, żółtkowy tez jest ale na razie wszystko malutkie, z 1-2 tyg mniejsze niż z OM. Jednak to u mnie norma, gdyby nie to plamienie to nie poszłabym na usg a tak to mnie postraszyli.

Także nie macie się czego obawiać jeśli nie slychac serduszka itd. Dajcie dzidziusiom w spokoju rosnąć :)) Ja wizytę kontrolna mam za 2 tyg. Wtedy powinno już coś nadgonić. No i oczywiście byleby się plamienia skończyły :)))) Ale i tak odetchnęłam dzisiaj z ulga [emoji85] Zycze Wam każdej z osobna udanych wizyt :))

reklama
Ja tam się ciesze już z samego pęcherzyka ciążowego, żółtkowy tez jest ale na razie wszystko malutkie, z 1-2 tyg mniejsze niż z OM. Jednak to u mnie norma, gdyby nie to plamienie to nie poszłabym na usg a tak to mnie postraszyli.

Także nie macie się czego obawiać jeśli nie slychac serduszka itd. Dajcie dzidziusiom w spokoju rosnąć :)) Ja wizytę kontrolna mam za 2 tyg. Wtedy powinno już coś nadgonić. No i oczywiście byleby się plamienia skończyły :)))) Ale i tak odetchnęłam dzisiaj z ulga [emoji85] Zycze Wam każdej z osobna udanych wizyt :))
Dokładnie, masz rację :) W mojej pierwszej ciąży też różnica OM, a USG była ponad tydzień, a synek sobie spokojnie rósł :)

Do góry