reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kwietniowe mamy 2020

reklama
Ja wybieram się do lekarza na pierwszą wizytę w poniedziałek... To będzie pierwszy dzień 8 tygodnia według ostatniej miesiączki. Myślicie że będę miała robione odrazu usg? Trochę się stresuję bo opinie o lekarzu różne ale coś mi mówi że powinnam już iść. Wkoncu to już 8 tydzień. Tak czas leci...:D

Ja też jeszcze nie byłam na USG, mam na środę 21.08., będzie 6t1d. Korciło mnie już kilka razy żeby wcześniej pójść, ale jednak dałam se siana. Gdybym poszła wcześniej i nie zobaczyła jeszcze bijącego serca to znając siebie zamęczałabym się myślami, czy wszystko ok ;)

Ja też jeszcze nie byłam na USG, mam na środę 21.08., będzie 6t1d. Korciło mnie już kilka razy żeby wcześniej pójść, ale jednak dałam se siana. Gdybym poszła wcześniej i nie zobaczyła jeszcze bijącego serca to znając siebie zamęczałabym się myślami, czy wszystko ok ;)
Ale przy 6+1 możesz niestety jeszcze nie zobaczyć, bo zwykle ciąża na USG jest młodsza. Ja byłam ostatnio na USG i według miesiączki miałam 5+6 (czyli dwa dni różnicy z Tobą) i ciąża wyszła 4 dni młodsza (bo akurat mam 4 dni dluzsze cykle niż standardowa 28 dni). Wtedy był widoczny tylko pecherzyk ciążowy i żółtkowy. Dziś już biło serduszko ale to 6+3 według USG, a OM wskazuje na 7+0.

Ale oczywiście życzę Ci żebyś zobaczyła juz serduszko :)

Ale przy 6+1 możesz niestety jeszcze nie zobaczyć, bo zwykle ciąża na USG jest młodsza. Ja byłam ostatnio na USG i według miesiączki miałam 5+6 (czyli dwa dni różnicy z Tobą) i ciąża wyszła 4 dni młodsza (bo akurat mam 4 dni dluzsze cykle niż standardowa 28 dni). Wtedy był widoczny tylko pecherzyk ciążowy i żółtkowy. Dziś już biło serduszko ale to 6+3 według USG, a OM wskazuje na 7+0.
W sumie liczę się z tym że może jeszcze nie być słyszalne, ale mnie się wydaje z kolei ze moja ciąża jest ze 2 dni starsza. Mam zwykle cykle 26-dniowe, a 28 dni od ostatniej miesiączki miałam już betę 612. Ostatnia sprawdzana kilka dni temu juz prawie 8000, także jednak liczę na to że coś już będzie :)

W sumie liczę się z tym że może jeszcze nie być słyszalne, ale mnie się wydaje z kolei ze moja ciąża jest ze 2 dni starsza. Mam zwykle cykle 26-dniowe, a 28 dni od ostatniej miesiączki miałam już betę 612. Ostatnia sprawdzana kilka dni temu juz prawie 8000, także jednak liczę na to że coś już będzie :)
O to faktycznie może być starsza niż myślałam :) Oby już biło :)

Dorwałam się do jakichś badań, powyżej poziomu bety 10 800 u każdej z 53 badanych pacjentek był już widoczny zarodek i wykrywalne bicie serca: Link do: (PDF) Transvaginal sonography in the evaluation of normal early pregnancy: correlation with HCG level

Ja jeszcze trochę, z nieśmiałością ;) podejrzewam bliźnięta u mnie ze względu na wysoką betę i wysokie przyrosty, ale przez ten czas z 8000 myślę że przyrosnie już na tyle, ze nawet jakby na 2 podzielić to będzie już dobrze ponad te 10 800. Taką mam nadzieję w każdym razie ;)

Ja tam się ciesze już z samego pęcherzyka ciążowego, żółtkowy tez jest ale na razie wszystko malutkie, z 1-2 tyg mniejsze niż z OM. Jednak to u mnie norma, gdyby nie to plamienie to nie poszłabym na usg a tak to mnie postraszyli.

Także nie macie się czego obawiać jeśli nie slychac serduszka itd. Dajcie dzidziusiom w spokoju rosnąć :)) Ja wizytę kontrolna mam za 2 tyg. Wtedy powinno już coś nadgonić. No i oczywiście byleby się plamienia skończyły :)))) Ale i tak odetchnęłam dzisiaj z ulga [emoji85] Zycze Wam każdej z osobna udanych wizyt :))

reklama
Ja tam się ciesze już z samego pęcherzyka ciążowego, żółtkowy tez jest ale na razie wszystko malutkie, z 1-2 tyg mniejsze niż z OM. Jednak to u mnie norma, gdyby nie to plamienie to nie poszłabym na usg a tak to mnie postraszyli.

Także nie macie się czego obawiać jeśli nie slychac serduszka itd. Dajcie dzidziusiom w spokoju rosnąć :)) Ja wizytę kontrolna mam za 2 tyg. Wtedy powinno już coś nadgonić. No i oczywiście byleby się plamienia skończyły :)))) Ale i tak odetchnęłam dzisiaj z ulga [emoji85] Zycze Wam każdej z osobna udanych wizyt :))
Dokładnie, masz rację :) W mojej pierwszej ciąży też różnica OM, a USG była ponad tydzień, a synek sobie spokojnie rósł :)

Do góry