patuśka
Fanka BB :)
U mnie 5 lat, zdążyłam sobie porządnie po pierwszym odpocząćja dopiero pierwsze, ale chcemy mieć drugie"od razu", jaką macie różnicę wieku?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
U mnie 5 lat, zdążyłam sobie porządnie po pierwszym odpocząćja dopiero pierwsze, ale chcemy mieć drugie"od razu", jaką macie różnicę wieku?
U mnie 5 lat, zdążyłam sobie porządnie po pierwszym odpocząćA teraz już jest samodzielne więc może nawet przy dzidzi będzie chętne do pomocy
Otóż toU nas też 5 lat. Dla mnie super, bo starsza jest już ogarnięta i już teraz bardzo pomocna. Dopytuje kiedy łóżeczko będzie, czy kupiłam pieluszki itp. Sama z siebie. To mega fajne. Ja siebie nie widziałam z 2 maluszkami na raz![]()
Może lepiej taka wizja i żeby się pozytywnie zaskoczył, niż nastawil, że siostrzyczka od razu będzie bezoroblemowym, samodzielnym członkiem rodziny i kompanem do zabawU nas tez prawie 5 lattyle ze pierwszy to chłopczyk więc bobasek go aż tak nie fascynuje póki co, bardziej mowi o siostrzyczce jak juz będzie mógł sie z nią bawić, hustać na placu zabaw, jak go będzie ze mną do szkoły odprowadzać itd. Narazie ma wizje ze będzie dużo płakać i go budzić
![]()
No moze i lepiejMoże lepiej taka wizja i żeby się pozytywnie zaskoczył, niż nastawil, że siostrzyczka od razu będzie bezoroblemowym, samodzielnym członkiem rodziny i kompanem do zabaw![]()
Myślę, że skoro reaguje tak jak opisujesz to będzie miał fajne nastawienie do siostrzyczkiNo moze i lepiejja i tak jestem zdziwiona ze przez ostatni rok zrobił sie dla młodszych taki bardziej wyrozumiały i czuły, bo wcześniej to wszystkie maluchy były zle bo tylko krzyczą i zabierają zabawki
a teraz sie rozczula jak widzi mniejsze dziecko, pomaga itd
Napewno będzie to nowy, piękny, ciekawy etap w naszym zyciu. Ciężko sie juz doczekac.
Normalnie aż duma rozpiera jak sie widzi kiedy dziecko tak 'dojrzewa" i dorasta, a dopiero co z pieluch wyrosło nie tak dawnoMyślę, że skoro reaguje tak jak opisujesz to będzie miał fajne nastawienie do siostrzyczkiu mojej też ostatnio taki skok w rozwoju emocjonalnym zauważyłam, nie wiedziałam że dziecko w tym wieku może mieć aż tyle empatii
Leci szybko, ale przyznam bez bicia, że teraz przy rezolutnej 5 latce, z którą na spokojnie porozmawiasz, wytłumaczysz, ponegocjujesz mam większą satysfakcję z macierzyństwa niż jak miała 1.5 roku i wszystko było na nie, wymuszanie płaczem, a w zasadzie wyciem i jeszcze do tego wybrzydzanie na jedzenie. Może synuś mi nie zafunduje aż takich buntów.. choć jak obserwuje dzieci koleżanek to zazwyczaj dziewczynki są ciut grzeczniejsze.Normalnie aż duma rozpiera jak sie widzi kiedy dziecko tak 'dojrzewa" i dorasta, a dopiero co z pieluch wyrosło nie tak dawnostrasznie szybko czas leci, trzeba sie nacieszac każdą chwilą