Magdalenams
Fanka BB :)
Usg prenatalne czy inaczej genetyczne zawsze powinno być z wyliczaniem prawdopodobieństwa w programie. I te parametry które są badane to nie jakieś tam zakresy to nie tylko nt ale też przepływy i kość nosowa.Ja się nadal nie zgadzam co do tego pappa jest taka zła (ale oczywiście każdy ma swoje zdanie). To, ze ktoś ustalił, ze NT poniżej 2,5 to jest wynik ok, to tez statystyka. Samo badanie białka pappa to badanie biochemiczne z krwi, to nie jest statystyka, to jest twardy wynik stężenia jakiejś substancji produkowanej przez łożysko. Wydaje mi się cały czas ze wy myślicie o tym programie, który wylicza prawdopodobieństwo, tak? Czyli rozumiem ze miałyście usg ale bez wyliczania ryzyka?
Ogólnie dla mnie najważniejsze jest usg bo to odrazu Ci pokazuje że coś jest z dzieckiem nie tak. Pappa powinno być uzupełnieniem złego wyniku usg a nie złego wyniku z programu. Bo w programie wprowadzają wiele składowych które tak naprawdę niewiele w sensie fizycznym wnoszą np ten nieszczęsny wiek...
A tak właściwie to wolałabym żyć w nieświadomości bo większość ciąż jest prawidłowa tak tylko sobie człowiek wmawia choroby, objawy i się denerwuje.