reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Wogle nie przytyć to chyba równa się schudnąć. Dziecko plus łożysko i wody połowie to ok 6-7kg. Już nie mówię o wodzie która tak czy siak się zatrzyma w organiźmie. A nasz organizm jest tak stworzony by w ciąży gromadzić zapasy tłuszczu na gorszy okres po porodzie...
Trochę dziwne że lekarz mówi nie przytyć. Skoro to poniekąd wyznacznik zdrowej ciąży...[emoji52]

Przy normalnej wadze powinno sie przytyc okolo 8kg. Przy nadwadze duzo mniej, wtedy sa duzo za duze zapasy tluszczu.

reklama
Mi nigdy żaden lekarz nie mówił że mam schudnąć czy nie przytyć w ciąży...
Dla.mnie osobiście Ciąż A to nie najlepszy okres na dietę i odchudzanie. Co innego zdrowe jedzenie to nawet wskazane.
Przy dietach cukrzycowych dziewczyny tyja po pare kilo. Masz optymalna wage wiec lekarz nic nie mowil.

Wiem, ze mamaginekolog wzbudza tu kontrowersje, ale pomijajac jej sklepik, to uwazam, ze jest dobrym zrodlem informacji. Wiec:
Cały ten artykuł jest dość przerażający. Jednak warto pamiętać, że zarówno przed ciążą, jak i JUŻ w ciąży najważniejszy dla kobiety i jej jeszcze nienarodzonego dziecka jest osiągnięcie obniżenia (lub przynajmniej utrzymanie dotychczasowej) masy ciała.
Kobieta z otyłością (powyżej BMI 30) nie powinna przytyć w ciąży. Zaleca się nawet obniżenie masy ciała. Najlepsze rokowanie u kobiet w ciąży uzyskujemy, jeżeli masa ciała spadnie w przeciągu okresu całej ciąży o około 7-8 kg.

Wiecej tutaj: Link do: Otyłość a ciąża - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet

Ja 40 wiec jakbym dowalila jeszcze 20 to cesarka bylaby dla mnie i dziecka zagrozeniem.
To napewno ale nie popadajmy w skrajności. Jak przytyjesz 4-5kg nic się nie stanie. Wiadomo że nie można sobie za bardzo pofolgować.
Ja ostatnio nie skupiałam się na diecie i przytyłam 5 kg i to w ciąży bliźniaczej gdzie z założenia wszystkiego jest więcej więc i kg do noszenia.
Poza tym inaczej się tyje w ciąży jak się jest szczupły a inaczej jak ma się dodatkowe kg.
Tak czy siak ważne by nie przesadzać i nie pozwalać sobie na wszystkie niezdrowe zachcianki. I zwalić to na barki ciąży.

Ja mam 161 cm i przed tym jak się dowiedziałam o ciąży ważyłam 75kg. Juz sie mialam zapisac na ćwiczenia no ale nie zdazylam. Teraz chudne co tydzień i jak sie w poniedzialek ważyłam u gin to 69kg. Ja też dużo nie jem. Wystarczą mi 2 kromki chleba i juz jestem najedzona a kiedys to wciskałam w siebie o wiele wiecej.

reklama
Do góry