reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Dziewczyny jak czytam o cukrzycy to mnie to przeraża. Coś miałam komuś odpisać, ale nie pamiętam :eek:, bo się tak zaczytałam o cukrzycy. Tak naprawdę nie wyobrażam sobie, że miałabym mieć cukrzycę, pilnować posiłków, coś przeliczać. Powiedzcie mi czy waga kobiety ma znaczenie? Czy kobiety z nadwagą mają jakąś większą tendencję do cukrzycy w ciąży? Jak ja leżałam na patologii to leżały dziewczyny z cukrzycą i z nadciśnieniem, każda miała sporo nadprogramowych kg. Ale pewnie nie zawsze tak jest? Ja całe życie nie patrzę co jem, nie liczę żadnych kalorii, BMI mam w normie. Kiedy się robi badanie po obciążeniu jeśli wcześniej nie było wzkazań? Po 20 tygodniu? Marna ze mnie pierworódka, ale wiecie co czasami się czuję jakbym w pierwszej ciąży była, bo nic nie wiem co, gdzie, kiedy...
Jak usłyszałam u siebie że mam cukrzycę to nie mogłam uwierzyć i myślałam sobie tak jak Ty jak ja dam radę ale...prawda jest taka że masz bardzo silna motywację...która siedzi u Ciebie w brzuszku i jak juz wiesz że to nie dla siebie robisz tylko dla tego maleństwa to nagle wszystko jest proste i wszystko się da. Bo Tobie cukrzyca ciążowa w niczym nie przeszkadza tylko dziecku. I wszyscy mówią tylko o makrosomii a są też inne skutki uboczne nie przestrzegania diety które dużo bardziej mobilizują do tego żeby tą dietę trzymać. Kochana niestety to czy Twoje BMI jest w normie czy nie to jest bez znaczenia. Ja jestem z niedowaga i miałam cukrzycę. Teraz pewnie też będę miała pod koniec ciąży. U mnie badanie się wykonuje od 26-28 tygodnia ciąży. Podwyższone ryzyko mają wielorodki, kobiety po 35 rż, kobiety po poronieniach, kobiety w ciążach mnogich. Ale też nasze dotychczasowe odżywianie. Bo często cukrzyca w ciąży jest alarmem dla mamy że kiedyś kiedyś może mieć tą normalna cukrzycę. No i to nie tylko cukry...to są też tłuszcze o których się zapomina. A czasem to właśnie te tłuszcze których spożywamy za dużo powodują większe szkody niż cukier który np jest spożywany raz na jakiś czas. Uff się rozpisalam [emoji16][emoji6]

reklama
Ja już ochłonęłam po dzisiejszych wizytach lekarskich. Rano byłam w laboratorium zbadać mocz i wszytko oprócz cukru i ketoniny (nie wim czy dobrze napisałam,ale tak zrozumiałam ) wyszło Ok. Niestety wczorajsze placki ziemniaczane wyszły w podwyższonym cukrze i moczu .... więc niestety muszę się wyrzec takich „dań”... Pielęgniarka cukrzycowa podwyższyła mi dawki insuliny,ale zaznaczyła, że spadek cukru nie może być zbyt gwałtowny by nie spowodować trwałych zmian w organizmie. Ogólnie jestem zadowolona, naladowla mnie ogromna dawka pozytywnej energii, chwaliła za moje wyrzeczenia i za to, że się przełamałam dla Maleństwa i zaczęłam jesc rybę.... Nawet nie chce mówić ile mnie to kosztuje....ale dziecko najważniejsze i muszę ... Później miałam pierwsze spotkanie z położną. Prześledziła cała historie moje porodu sprzed 10lat. Wszytko mają już dla mnie opracowane - pomoc przy porodzie - podanie w odpowiednich dawkach insuliny i glukozy oraz znieczulenia, o którym zdecyduje sama później. Stwierdziła, że miałam bardzo szybki poród (10,5 godz), bo oni liczą od rozpoczęcia akcji porodowej gdy rozwarcie jest na 4 cm. Powiedziała,że teraz powinno być bardzo podobnie lub nawet szybciej. Jeżeli chodzi o moją zmianę cukrzycową w oku to jest wszytko pod baczną kontrolą i mojego prywatnego okulisty jak również szpitala. Wiec jestem pod bardzo dużą kontrolą. Poród będzie naturalny (chyba, że pod koniec ciąży coś się zmieni). Szczegóły jednak będziemy omawiać oczywiście później.
Dostałam odmowę wykopią ona badań genetycznych w NO ze względu na to, że 38.rok życia kończę w przyszłym roku..... Mam jednak umówioną wizytę prenatalną w Pl więc się nie przejęłam tym bardzo. Po powrocie z Pl (jezli usg prenatalne będzie wykonane dopochwowo) muszę zrobić badania na ewentualność wystąpienia wirusów..... Dopiero po otrzymaniu wyniku negatywnego mogę mieć następna,wizytę w szpitalu -w przeciwnym razie czeka mnie kwarantanna i badania na oddziale zakaźnym w szpitalu!!!
Ufffff
No i najważniejsze
Byliśmy na wizycie prywatnej u mojego,ginekologa. Dzisiaj nawet mierzył Maleństwo - główkę, serduszko ,sprawdzał wszytko... ale w pierwszej kolejności potwierdził przeczucia mojego męża - mamy CHŁOPCA jakoś każdy mi od samego początku mówił, że będzie chłopak Jednak najważniejsze,że Maluszek jest zdrowy. Ma 6,5 cm i jestem w Nim zakochana po same uszy. Moja Córcia jest przeszczęśliwa, że będzie Braciszek.

Jak piszesz o tej opiece lekarskiej to jak jakiś inny świat...szok!

@Natalia91 myślałam, że chodziłaś, a być może nie wiesz o tej ustawie, moja koleżanka nie miała pojęcia, i zapisała się prywatnie, czekała dłużej niż ja :D
a pomyślę o tych wydatkach które zaoszczędziłam.. 1 wizyta 120zł, 5 badań x 30zł, usg tarczycy 80zł, wizyta kontrolna - kolejne 120zł... ehh :)

a na nfz zdążyłybyśmy już parę razy urodzić ... :D:D
No ja to będę musiała wykorzystać teraz z tym endo właśnie bo u mnie bierze 160 zł za wizytę [emoji26]

Ja tez w końcu dostałam wyniki, oczywiście diagnostyka podaje w innych jednostkach [emoji19] ale wklejam tez opis bo są podane tez te drugie. Ta na czczo mam taka na granicy, a na glukometrów wyszła dużo niższa...ciekawe co lekarka powie.

IMG_5903.JPG
IMG_5904.JPG

Załączniki

• IMG_5903.JPG
    IMG_5903.JPG
    61,3 KB · Wyświetleń: 203
  • IMG_5904.JPG
    IMG_5904.JPG
    160,3 KB · Wyświetleń: 206
Jak usłyszałam u siebie że mam cukrzycę to nie mogłam uwierzyć i myślałam sobie tak jak Ty jak ja dam radę ale...prawda jest taka że masz bardzo silna motywację...która siedzi u Ciebie w brzuszku i jak juz wiesz że to nie dla siebie robisz tylko dla tego maleństwa to nagle wszystko jest proste i wszystko się da. Bo Tobie cukrzyca ciążowa w niczym nie przeszkadza tylko dziecku. I wszyscy mówią tylko o makrosomii a są też inne skutki uboczne nie przestrzegania diety które dużo bardziej mobilizują do tego żeby tą dietę trzymać. Kochana niestety to czy Twoje BMI jest w normie czy nie to jest bez znaczenia. Ja jestem z niedowaga i miałam cukrzycę. Teraz pewnie też będę miała pod koniec ciąży. U mnie badanie się wykonuje od 26-28 tygodnia ciąży. Podwyższone ryzyko mają wielorodki, kobiety po 35 rż, kobiety po poronieniach, kobiety w ciążach mnogich. Ale też nasze dotychczasowe odżywianie. Bo często cukrzyca w ciąży jest alarmem dla mamy że kiedyś kiedyś może mieć tą normalna cukrzycę. No i to nie tylko cukry...to są też tłuszcze o których się zapomina. A czasem to właśnie te tłuszcze których spożywamy za dużo powodują większe szkody niż cukier który np jest spożywany raz na jakiś czas. Uff się rozpisalam [emoji16][emoji6]
Kochana jesteś WIELKA!!!! Bardzo ci dziękuję, masz rację, że dzidziuś będzie mobilizował do walki w razie czego. Czyli każda kobieta może mieć cukrzycę. Dzięki tobie wiem więcej, a lubię dużo wiedzieć. Jesteś super!

No i widzicie ja mam glukoze na.czczo 92. Wiec według tego wszystkiego powinnam mieć cukrzyce. A lekarz mi powiedział, że nie, że jest na pograniczu ale może być. I tyle. Nie wiem może powinnam sobie zrobic sama jeszcze jedno badanie na czczo? Ojciec ma mi przywieźć glukometr to sobie bede mierzyć sama, no ale teraz nie wiem dlaczego mój lekarz tak na to patrzy. A na wynikach zakres od 60-100.
Koleżanka ostatnio mi mówi: ciąża to piękny stan. A ja: tak, chyba dla rozwoju nerwicy :p

Dziewczyny jak czytam o cukrzycy to mnie to przeraża. Coś miałam komuś odpisać, ale nie pamiętam :eek:, bo się tak zaczytałam o cukrzycy. Tak naprawdę nie wyobrażam sobie, że miałabym mieć cukrzycę, pilnować posiłków, coś przeliczać. Powiedzcie mi czy waga kobiety ma znaczenie? Czy kobiety z nadwagą mają jakąś większą tendencję do cukrzycy w ciąży? Jak ja leżałam na patologii to leżały dziewczyny z cukrzycą i z nadciśnieniem, każda miała sporo nadprogramowych kg. Ale pewnie nie zawsze tak jest? Ja całe życie nie patrzę co jem, nie liczę żadnych kalorii, BMI mam w normie. Kiedy się robi badanie po obciążeniu jeśli wcześniej nie było wzkazań? Po 20 tygodniu? Marna ze mnie pierworódka, ale wiecie co czasami się czuję jakbym w pierwszej ciąży była, bo nic nie wiem co, gdzie, kiedy...
Myślę że waga nie ma nic do rzeczy, chociaż powiedziałabym jednak ze z mojego doświadczenia jest odwrotnie- wszystkie koleżanki które w ciąży miały cukrzycę były mega szczupłe.

Ja już po lekarzu. Pani ogólna stwierdzila że ta moją gula i ból szyi to może być refluks. Przepisała coś na to dała skierowanie na usg tarczycy i do laryngologa. Kazała przyjmować po południu żeby nie zaburzyć dzialania letrox.u. także badamy się dalej :)
Ja też mam refluks żołądkowy, ale w czasie ciąży nie jest zalecane przyjmowanie tabletek ( ja przyjmowałam Pantoprazol 40 mg 1-2 tabl na dobę).

reklama
Aż z ciekawości zajrzałam do moich poprzednich wyników. I w drugiej ciąży miałam cukier na czczo 98 i dla lekarza było ok. Krzywą miałam w normalnym terminie, czyli po 20tc. I nigdy cukrzycy nie miałam. Krzywa 99-119-90

Do góry