Mój mąż też już bardzo chce powiedzieć, a ja najchętniej powiedziałabym wszystkim jakoś koło 20 tygodnia, więc pod koniec listopada, albo najlepiej w święta dopieroDziś mamy w planach powiedzieć rodzinie... przyleciał mój brat z engl wiec jest fajna okazjabrzuch mi powoli odstaje i nie mam sily już ukrywać
także na kolejne wizyty będę miała z kim chodzić
dobrze że zaczynają mdłości odpuszczać bo od przyszłego tyg zajmuje się bratankiem który mocno intryguje
biedna bratowa ma zabieg po źle zrosnietej bliznie po cc w której już 2 razy zagniezdzila się ciaza niestety obie nie przetrwaly
także muszę zastąpić ja aż wydobrzeje po zabiegu.
reklama
Magdalenams
Fanka BB :)
Ja w zeszłym tygodniu zrobiłam hybryde bo byliśmy na weselu. Ale jak ze wszystkim co za dużo to niezdrowo. Będę robiła na większe okazjeDziewczyny czy robicie w ciąży paznokcie hybrydowe/zelowe? Może głupie pytanie ale za chwilke wyjaśnie![]()
patuśka
Nie. Co prawda usg genetyczne wykonuje sie pomiedzy 11 a 13+6 tc, ale rozni sie ono od zwyklego usg. Podczas genetycznego lekarz mierzy miedzy innymi przeziernosc karkowa i sprawdza obecnosc kosci nosowej, i nastepnie biorac pod uwage jeszcze inne markery typu wiek, wystapienie chorob genetycznych w rodzinie, wylicza prawdopodobienstwo wystapienia wad genetycznych- zespolu downa, patau, edwardsa. Procz usg niektorzy lekarze zalecaja rowniez test PAPPA, to jest test z krwi, i prawdopodobienstwa sa wtedy wyliczane na podstawie obydwu badan.Dziewczyny, może głupie pytanie, ale czy USG między 11, a 13 tygodniem ciąży to właśnie USG genetyczne?
Magdalenams
Też chcemy dzisiaj powiedzieć mojej siostrze i rodzicom. W poprzedniej ciąży wiedzieli od ok 6 tc. Też bym poczekala ale mieszkamy razem i już dłużej nie ukryje. Brzuch mi nieźle odstaje. Wygląda tak jak z synem i miesiąc późniejDziś mamy w planach powiedzieć rodzinie... przyleciał mój brat z engl wiec jest fajna okazjabrzuch mi powoli odstaje i nie mam sily już ukrywać
także na kolejne wizyty będę miała z kim chodzić
dobrze że zaczynają mdłości odpuszczać bo od przyszłego tyg zajmuje się bratankiem który mocno intryguje
biedna bratowa ma zabieg po źle zrosnietej bliznie po cc w której już 2 razy zagniezdzila się ciaza niestety obie nie przetrwaly
także muszę zastąpić ja aż wydobrzeje po zabiegu.
![Rolleyes :rolleyes: :rolleyes:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rolleyes.gif)
N
Natuś_ka
Gość
Dzięki za odpowiedzi
juz wyjasniam o co chodzi, myslalam ze ktoś ma podobnie ale chyba tylko ze mnie taki dziwak. Robię hybrydy sama, zawsze wszystko było ok, od kupna całego zestawu nie zmieniałam żadnych produktów. Jakiś miesiąc temu, wtedy jeszcze nie powiazalam tego z paznokciami, pojawiły mi sie male pęcherzyki jakby z woda w środku, od skorek paznokci do pierwszego zgięcia palców, strasznie swedzace, pieczace, ogólnie palce popuchniete. Myslalam ze to jakąś reakcja na płyn, mydło, krem no cokolwiek. Gojenie trwało ok tygodnia kiedy zaczęło pękać i sie suszyc. Wtedy miałam swierzo zrobione paznkcie przed ta wysypka, jeden lub dwa dni. Tak wiec wczoraj zrobilam sobie znowu, od dłuższego czasu nie było kiedy więc pomyslalam ze w końcu trzeba doprowadzić je do ładu. Dzisiaj rano obudzilam sie z spuchnietymi palcami i wysypką identyczną jak wtedy. Co dziwne za każdym razem pojawia sie głównie na lewej ręce. Na prawejnzaledwie odrobinę na dwóch palcach.
Magdalenams
Ja poduszkę dostałam i była mega przydatna. Bez niej bym się nie wyspala. Nawet jak lezalam w szpitalu to ja tam zatargalam.
U mnie coś podobnego pojawia się na palcach w wakacje w okresie kwitnienia trwa ( jestem alergikiem). Są to małe bąbelki z wodą które swedza. Po pęknięcia w ich miejscu robi się taka twarda luska która później schodzi. Z reguły mam ta wysypke na boku kostek na palcach. Moja alergolog powiedziała że jest to objaw uczulenia. Zatem może i u Ciebie jest podobnie. A nie zmienialas może cleanera?Dzięki za odpowiedzijuz wyjasniam o co chodzi, myslalam ze ktoś ma podobnie ale chyba tylko ze mnie taki dziwak. Robię hybrydy sama, zawsze wszystko było ok, od kupna całego zestawu nie zmieniałam żadnych produktów. Jakiś miesiąc temu, wtedy jeszcze nie powiazalam tego z paznokciami, pojawiły mi sie male pęcherzyki jakby z woda w środku, od skorek paznokci do pierwszego zgięcia palców, strasznie swedzace, pieczace, ogólnie palce popuchniete. Myslalam ze to jakąś reakcja na płyn, mydło, krem no cokolwiek. Gojenie trwało ok tygodnia kiedy zaczęło pękać i sie suszyc. Wtedy miałam swierzo zrobione paznkcie przed ta wysypka, jeden lub dwa dni. Tak wiec wczoraj zrobilam sobie znowu, od dłuższego czasu nie było kiedy więc pomyslalam ze w końcu trzeba doprowadzić je do ładu. Dzisiaj rano obudzilam sie z spuchnietymi palcami i wysypką identyczną jak wtedy. Co dziwne za każdym razem pojawia sie głównie na lewej ręce. Na prawejnzaledwie odrobinę na dwóch palcach.
N
Natuś_ka
Gość
O właśnie takie bąbelki mi chodzi. Nic nie zmieniałam, kompletnie, nigdy nie miałam alergi na żadne chemikalia, kremy itp dlatego tak się zdziwilam ze to przez hybrydy. Nie wiem czy to cleaner zaczol uczulac, czy lakiery, czy może światło z lampy, no nie mam pomysłu a sprawdzać z osobna nie mam zamiaru bo jest to dosyć nieprzyjemne i nie komfortowe czuć piekace i spuchniete palce. Chyba zostaje mi pozostac przy zwykłych lakierach bo po tych nic sie nie dzieje a po ciąży spróbować wrócić do hybryd.U mnie coś podobnego pojawia się na palcach w wakacje w okresie kwitnienia trwa ( jestem alergikiem). Są to małe bąbelki z wodą które swedza. Po pęknięcia w ich miejscu robi się taka twarda luska która później schodzi. Z reguły mam ta wysypke na boku kostek na palcach. Moja alergolog powiedziała że jest to objaw uczulenia. Zatem może i u Ciebie jest podobnie. A nie zmienialas może cleanera?
mamablondi
reklama
O właśnie takie bąbelki mi chodzi. Nic nie zmieniałam, kompletnie, nigdy nie miałam alergi na żadne chemikalia, kremy itp dlatego tak się zdziwilam ze to przez hybrydy. Nie wiem czy to cleaner zaczol uczulac, czy lakiery, czy może światło z lampy, no nie mam pomysłu a sprawdzać z osobna nie mam zamiaru bo jest to dosyć nieprzyjemne i nie komfortowe czuć piekace i spuchniete palce. Chyba zostaje mi pozostac przy zwykłych lakierach bo po tych nic sie nie dzieje a po ciąży spróbować wrócić do hybryd.
To jest uczulenie na hybrydę. Jakiej masz firmy? Semilac podobno często uczula. Ja teraz kupuje już tylko neonail bo czegoś tam nie zawierają szkodliwego (formaldehydu?)