reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

@Ewetka bo się zaliczasz do tego grona :)
ja mam 23 lata, żadnych komplikacji w poprzedniej ciąży, bo to moja pierwsza, genów nie badalismy, rodzina bez obciążeń genetycznych, wszystkie usg wykazują zdrowa ciąże nic niepokojącego, więc nie spełniam żadnych warunków aby się załapać ;)
a badania robiłaś w Polsce? :)

reklama
@Ewetka bo się zaliczasz do tego grona :)
ja mam 23 lata, żadnych komplikacji w poprzedniej ciąży, bo to moja pierwsza, genów nie badalismy, rodzina bez obciążeń genetycznych, wszystkie usg wykazują zdrowa ciąże nic niepokojącego, więc nie spełniam żadnych warunków aby się załapać ;)
a badania robiłaś w Polsce? :)

i dobrze ze nie spełniasz warunków wszystko ok i to najwazniejsze :) oby tak dalej :)
badania robiłam w De dostałam skierowanie od mojej lekarki zeby sie upewnic ze wszystko ok. zrobiłam termin i pojechałam zbadali dzidziorki i wszystko w porzadku. Badanie połówkowe tez bede miała robione w tej klinice ze skierowania mojej gin.

57b9f97c2eab8e52gen.jpg

6b1dbf64e007ba37gen.jpg

to moje szkraby :)

Dawno tak pieknego obrazu nie widzialam. Cudo !

@Ewetka pewnie ze dobrze hehe :)
cieszę się bardzo z tego, ale i tak robię wszystkie prenatalne dla swojego spokoju :D tfu tfu niekiedy można na słabym usg pominąć pewne przesłanki że coś jest nie tak, a takie z wysoką rozdzielczością jest o wiele bardziej dokładne.. no i fajnie mieć pamiątkę z takich wyraźnych zdjęć, nagranie na płytce :)

masz na myśli to, że w czasie ciąży przysługują mam ogólnie 3 badania USG u kogoś u kogo prowadzimy ciąże? ;)
takie klasyczne?

bo jeśli chodzi o prenatalne to mi się wydaje że to są 3 badania ale nieobowiązkowe, a zalecane na NFZ jedynie wtedy kiedy zaliczamy się do jakiejś grupy ryzyka.

ogólnie lekarze zachęcają aby je zrobić, ale w większości przypadków trzeba robić je na własną rękę, tzn bez skierowania.

tak mi się wydaje, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi :)

kogo nie znam i z kim nie rozmawialam (młode osoby nie w grupie ryzyka) to prenatalne robiły ale zawsze prywatnie na własną rękę.
no i trzeba brać pod uwagę właśnie czy ktoś jest uprawniony do tego, bo mój lekarz nawet gdyby oferował to wiem że nie ma certyfikatu. na stronie koniecznie trzeba sprawdzać czy przeszedł ostatni audyt
Dostawałam skierowanie od swojego lekarza i jeździłam do innego na usg. W obu poprzednich ciążach. Każda prowadzona w innej przychodni. Żadnych obciążeń itd. Prenatalne to te z pappa. A ja nie widzę różnicy w żadnej z moich 3 ciąż. Zawsze na tym pierwszym usg sprawdzali kość nosową, nt itd. Pappa i tak nie chciałam robić. Także na nfz masz to wszystko oprócz pappa. Przynajmniej powinno się mieć.

Dostawałam skierowanie od swojego lekarza i jeździłam do innego na usg. W obu poprzednich ciążach. Każda prowadzona w innej przychodni. Żadnych obciążeń itd. Prenatalne to te z pappa. A ja nie widzę różnicy w żadnej z moich 3 ciąż. Zawsze na tym pierwszym usg sprawdzali kość nosową, nt itd. Pappa i tak nie chciałam robić. Także na nfz masz to wszystko oprócz pappa. Przynajmniej powinno się mieć.

no to w takim razie nie mam pojęcia. ja nie byłam nawet zapytania o to czy chce takie skierowanie.
moje znajome też są w młodym wieku, i wiem że robiły prywatnie również samo usg bez pappy. a skierowania żadna nie dostała:o

w gabinetach prywatnych w cenniku jest wyraźne napisane usg prenatalne-1,2,3 trymestru i są do nich ceny a pappa osobno..?

więc zwariowałam już, żadna moja znajoma nie dostawala refundacji na usg robione u kogoś kto ma certyfikat, ale jeśli mówisz że Ty miałaś.. nie mam pojecia jak to jest.
możliwe że przychodnie maja jakiś limit? u nas to wszystko możliwe jeśli chodzi o tą kwestię :D

Ostatnia edycja:
znalazłam informacje gdzie faktycznie samo wykonanie usg powinno być refundowane.
to jak ktoś ma opcje to niech bierze skierowanie, należy się :)

Ja nie dostałam ale i tak idę do tego samego lekarza u którego byłam na I USG, jestem zadowolona z badania, pan doktor ma mega nowoczesny sprzęt, wszystko super widać, pod koniec dostaję płytę, milion zdjęć usg :D

dobranoc i udanych wizyt jeśli któraś wizytuje :)

Strasznie zagmatwane te wszystkie warunki, nie warunki, nie wiesz sama conCinsie należy na co nie bo nie raczą napomniec słowem tylko odrazu wysyłają prywatnie. Ja w Hiszpanii z kasy chorych druga ciążę prowadze i obie tak samo, USG do 14t razem z testem Pappa na który najpierw dostajesz zgodę i informacje, badanie wykonywane przez dwóch lekarzy, trwa długo l wszystko dokładnie sprawdzają. Nie wiem czym miałoby sie różnic jakieś odpłatne. W Polsce to chyba przed zajściem wciaze trzeba sie najpierw dopytac co gdzie jak, dowiedzieć o swoich prawach bo wiadomo ze później to żadna ciazarna sie nie chce wyklucac żeby sie nie denerwowac i robi prywatnie a NFZ zaciera ręce bo kasę ze składek zgarnia a nic w zamian dac takiej osobie nie daje.

reklama
Blondie bo będe miała dwoje maluszków :) i będę miała planowana cesarke:) 6 go mam termin i moze juz sie dowiem co xza szkraby zamieszkuja u mnie w brzucholku:)
Gratuluję podwójnie [emoji7] [emoji7]
Nie stresuj się bo większość coś z bliźniaczych udaje się odnosić prawie do końca. Nie czytaj internatów, jeśli masz mądrego doświadczonego lekarza to się co trzymaj jeśli nie wyszukaj specjalisty od ciąż bliźniaczych. Na cesarki się nią nastawiaj i nie ograniczają do nie bo mimo że więcej bliźniąt rodzi się przez cc to SN jest możliwe i pod pewnymi względami lepsze. Musisz rozważyć wszystkie możliwości a i tak dopiero pod koniec się okaże czy CC czy SN.
Jaki to rodzaj ciąży u Ciebie? Ile owodni, kosmówek?

Do góry