reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2018

Paulina_Austria my też planujemy się przeprowadzić do mniejszej miejscowości a nawet wsi ale takiej większej że jest przedszkole i też się cieszę na te wszystkie zajęcia bo tutaj jest tak samo I ja się tu bardzo dobrze czuje[emoji4]i masz rację jeżeli ktoś ma barierę językową to po jakimś czasie zaczyna się frustracja, i nie ma w pełni takiej i integracji...ja do tej pory kursu nie robiłam bo w Pl na studiach miałam B2 tu się osluchalam i podrasowalam i nie mam problemów, Ale też chcę zapisać się jeszcze na uniwerek i zrobić dalej poziom c[emoji6]i też poznałam tutaj parę osób, które żyją tu po 20lat mają dzieci i nie są w stanie załatwić podstawowych rzeczy, ja bym tak sfiksowala....jak bym sama nie potrafiła....

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ale sa momenty ze tesknie za Pl [emoji4]

A na kursach bardzo czesto pojawiaja sie osoby ( z pl rzadko, ale np. z Rosji i Kazachstanu) które tak jak mówisz żyją tu po10, 15 czy 20 lat i kaplica...moja szwagierka uczy niemieckiego i czasami opowiada historię...tylko jeżeli chodzi o Rosjan to ich tutaj też jest sporo i zazwyczaj mieszkają w skupiskach, u nas w mirscie też jest jedna dzielnica samych Rosjan i raz nawet wybraliśmy się tam na zakupy to pani przy kasie do nas po rosyjsku, więc mają swoje małe enklawy...Polacy jednak żyją bardziej rozproszeni i wydaje mi się że my potrafimy się w miarę integrować

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dzień dobry :)

Dziewczyny jak tam piszecie o Polsce to aż mi łezki lecą bo tak już bym chciała wrócić, u nas powrót był już dawno planowany i co roku się przekłada bo zawsze na coś jeszcze by się nazbierało... teraz mój zmienił prace i to naprawdę na mega dobrze płatna do tego atmosfera tam świetna - pracodawca jest w pierwsze 20 najlepszych pracodawców wiec jak słyszę mojego jak jest zafascynowany praca to aż się boje momentu kiedy mi powie ze to jeszcze nie czas wracać.... jeszcze myśl że kolejne święta tutaj bo bilety dla nas dwóch plus parking na lotnisku to 700-800 f :( przeraza mnie...
Ooo dopiero co się wczoraj o to pokłóciliśmy .... Mieliśmy wracać w przyszłym roku na wakacje , a temu się odwidzialo [emoji17][emoji35]

Napisane na Redmi 3S w aplikacji Forum BabyBoom

O hej joabab to widzę że y was też temat na tapecie? Widzę że dużo ż nas ma ten dylemat

Muszę się napić łyka coli bo mi coś znowu źle.. zgrzesze[emoji4]wczoraj m kupił i już stoi schłodzoną w lodówce...rzadko kupujemy ale jak jest to dzisiaj skorzystam...hehe

Ja tez tęsknię, pewnie ale nie czuje się tutaj obco. U nas na wsi tez jest przedszkole i szkoła (200m) od domu. Jak na taką małą miejscowość to są swietnie zorganizowani i to podziwiam.

Ja tu na miejscu robie magisterke. Polecam jak masz okazję iść na miejscowy uniwerek.

Wogole wstałam zasmarkana z kaszlem .

Ja już od dawna chce wrócić ... Ale wiecznie coś ...[emoji24]

A na kursach bardzo czesto pojawiaja sie osoby ( z pl rzadko, ale np. z Rosji i Kazachstanu) które tak jak mówisz żyją tu po10, 15 czy 20 lat i kaplica...moja szwagierka uczy niemieckiego i czasami opowiada historię...tylko jeżeli chodzi o Rosjan to ich tutaj też jest sporo i zazwyczaj mieszkają w skupiskach, u nas w mirscie też jest jedna dzielnica samych Rosjan i raz nawet wybraliśmy się tam na zakupy to pani przy kasie do nas po rosyjsku, więc mają swoje małe enklawy...Polacy jednak żyją bardziej rozproszeni i wydaje mi się że my potrafimy się w miarę integrować

Masz rację. Mnie to rozwaliło jak na kursie A2 czyli w sumie podstawy był u nas facet 25l w Austrii i obywatelstwo a praktycznie nic nie potrafił powiedzieć.
To było możliwe tylko kilkanaście lat temu, teraz żeby dostać obywatelstwo to musi sie człowiek nieźle nagimnastykowac.

Muszę się napić łyka coli bo mi coś znowu źle.. zgrzesze[emoji4]wczoraj m kupił i już stoi schłodzoną w lodówce...rzadko kupujemy ale jak jest to dzisiaj skorzystam...hehe

Cola? Fuuu.. poprosze Sprite :D

Tez rzadko pije takie napoje. Moja mama i babcia karmiły mnie słodyczami owszem, ale miłość do wody mam akurat wpojona od dziecka. Chociaz coś :D

Ooo dopiero co się wczoraj o to pokłóciliśmy .... Mieliśmy wracać w przyszłym roku na wakacje , a temu się odwidzialo [emoji17][emoji35]

U mnie jest tak : rano wstaje o 6.15 i na dzień dobry mówi ze wracamy bo mu się do pracy nie chce wracać a wieczorem on już zostaje :D [emoji23]

Dziewczyny u mnie nie jest to bariera językowa ale ja nien umiem się tu odnaleźć

Forum emigracyjne nam się na chwilę zrobiło. Zmieniając troche temat :)

Kilka z Was z tego co czytałam kupiło/zamówilo detektory tetna plodu. Uzywalyscie juz :)?

Kupiłam wczoraj 3 ubranka dla maluszka a dla siebie zamówiłam spodnie, legginsy i ten pas besafe do samochodu.
Zwykle spodnie juz mnie trochę cisną.

U mnie jest tak : rano wstaje o 6.15 i na dzień dobry mówi ze wracamy bo mu się do pracy nie chce wracać a wieczorem on już zostaje :D [emoji23]

Dziewczyny u mnie nie jest to bariera językowa ale ja nien umiem się tu odnaleźć

Dlatego zaznaczyłam, że brak języka może być tylko jednym z powodów dlaczego można chciec wracać. Jeśli nie potrafisz się tam odnaleźć to wiadomo ze tez będziesz czuła potrzebę powrotu :)

Hehe ja też kupiłam wczoraj 3 body ż długim rękawem i rozpinane ż przodu...rzadko pije takie gazowane napoje ale teraz jak mnie mdli to dwa łyki i ratuje na jakąś chwile:) i też uwielbiam wode[emoji6]

Dagi89 kochana nie miałam ciebie na myśli, mam nadzieję że nikogo nie urazilam, bo nie można generaliziwac tylko dałam akurat taki przykład...my też nie mamy problemu z językiem i też się tutaj dobrze czuje...ale są takie momenty gdzie zwyczajnie tesknie[emoji5]

Z tego co zapamiętałam to właśnie Dagi89 Ty już używałas sprzętu? I już slyszalas[emoji4]

reklama
Forum emigracyjne nam się na chwilę zrobiło. Zmieniając troche temat :)

Kilka z Was z tego co czytałam kupiło/zamówilo detektory tetna plodu. Uzywalyscie juz :)?

Kupiłam wczoraj 3 ubranka dla maluszka a dla siebie zamówiłam spodnie, legginsy i ten pas besafe do samochodu.
Zwykle spodnie juz mnie trochę cisną.
Ja mam i używałam ostatnio :) teraz będę sprawdzała co kilka dni jak się ma maleństwo :)

Do góry