Paulina_Austria my też planujemy się przeprowadzić do mniejszej miejscowości a nawet wsi ale takiej większej że jest przedszkole i też się cieszę na te wszystkie zajęcia bo tutaj jest tak samo I ja się tu bardzo dobrze czuje[emoji4]i masz rację jeżeli ktoś ma barierę językową to po jakimś czasie zaczyna się frustracja, i nie ma w pełni takiej i integracji...ja do tej pory kursu nie robiłam bo w Pl na studiach miałam B2 tu się osluchalam i podrasowalam i nie mam problemów, Ale też chcę zapisać się jeszcze na uniwerek i zrobić dalej poziom c[emoji6]i też poznałam tutaj parę osób, które żyją tu po 20lat mają dzieci i nie są w stanie załatwić podstawowych rzeczy, ja bym tak sfiksowala....jak bym sama nie potrafiła....
Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Ale sa momenty ze tesknie za Pl [emoji4]
A na kursach bardzo czesto pojawiaja sie osoby ( z pl rzadko, ale np. z Rosji i Kazachstanu) które tak jak mówisz żyją tu po10, 15 czy 20 lat i kaplica...moja szwagierka uczy niemieckiego i czasami opowiada historię...tylko jeżeli chodzi o Rosjan to ich tutaj też jest sporo i zazwyczaj mieszkają w skupiskach, u nas w mirscie też jest jedna dzielnica samych Rosjan i raz nawet wybraliśmy się tam na zakupy to pani przy kasie do nas po rosyjsku, więc mają swoje małe enklawy...Polacy jednak żyją bardziej rozproszeni i wydaje mi się że my potrafimy się w miarę integrować
Ale sa momenty ze tesknie za Pl [emoji4]
A na kursach bardzo czesto pojawiaja sie osoby ( z pl rzadko, ale np. z Rosji i Kazachstanu) które tak jak mówisz żyją tu po10, 15 czy 20 lat i kaplica...moja szwagierka uczy niemieckiego i czasami opowiada historię...tylko jeżeli chodzi o Rosjan to ich tutaj też jest sporo i zazwyczaj mieszkają w skupiskach, u nas w mirscie też jest jedna dzielnica samych Rosjan i raz nawet wybraliśmy się tam na zakupy to pani przy kasie do nas po rosyjsku, więc mają swoje małe enklawy...Polacy jednak żyją bardziej rozproszeni i wydaje mi się że my potrafimy się w miarę integrować
Ostatnio edytowane przez moderatora: