reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniowe mamy 2018

Hej dzisiaj z partnerem tez leniuchujemy, lezymy na kanapie cały dzień. Na sniadako byly nalesniki z serem i brzoskwinią, na obiadek zrobiłam rosół i upieklam kurczaka z rosołu z surówką z marchewki i jabłka. A teraz znowu lezymy ale chyba zaraz na spacer sie wybierzemy bo nawet ladna pogoda sie zrobila :)
Tez mam sprawdzony przepis ma szarlotke, krucha idealna z lodami i z bitą śmietaną ^^

reklama
Zaraz wstawie przepis na szarlotke bo utknelam przy krokietach[emoji4] zrobilam rosol na duzej ilosci wolowiny i tak oto powstaly krokiety (dodalam jeszcze grzyby) i z rosolu zrobil sie barszcz[emoji4]

Przepis jest na brytfanke 25x25cm wiec ja na duza blaszke robie ciasto z 1.5 porcji

2 szkl maki
1/3 szkl cukru
2 plaske lyzeczki proszku
2 jajka
2 lyzki cukrubz prawdziwa wanilia lub 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 lyzki mleka
160g masla
(Ciasto ma byc bardzo miekkie)

Jablka:
2kg jablek kwasnycg
1/3 szkl cukru (w zaleznosci od jablek)
1 lyzka cukru z wanilia
1/2 lyzeczki cynamonu
40g masla
Ewentualnie 2 lyzki maki ziemniaczanej

Ciasto ja robie w robocie takim z nozami (do takich ciast uzywam plastikowych nozy) erzucam wszystko i czekam az sie zrobi potem dziele ciasto na dwie polowy jedna ciut wieksza zostawiam na dol a druga mroze. Ciasto na dol rozwalkowuje na papier przez folie przezroczysta (ciasto ma byc miekkie i klejace) wkladam do brytfanki i do lodowki na czas przygotowywania jablek.
Jablka obieram i na wieksze kawalki i dusze z reszta skladnikow. Na koncu mozna make ziemniaczana dodac.
Spod dziubie widelcem i podpiekam ok 10min w 180° na to jablka i rozwalkowywuje miedzy dwoma foliami ciasto na gore (ja skladam folie na 4 razy zeby grubsza byla)
Ostatnie zrobilam z tego ciasta na gore walek i pocielam nozem na cieniutkie plasterki i ukladalam jak luski na gorze ciasta bardzo efektownie wygladalo.
Wszystko pieke jeszcze 30-35min

U mnie dziś tortille z kurczakiem, sosem tzatziki, pomidorem, papryką i kukurydzą ;) pyszne były :)
Mam...narobiłaś mi ochoty[emoji1]
Przepis jest na brytfanke 25x25cm wiec ja na duza blaszke robie ciasto z 1.5 porcji

2 szkl maki
1/3 szkl cukru
2 plaske lyzeczki proszku
2 jajka
2 lyzki cukrubz prawdziwa wanilia lub 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 lyzki mleka
160g masla
(Ciasto ma byc bardzo miekkie)

Jablka:
2kg jablek kwasnycg
1/3 szkl cukru (w zaleznosci od jablek)
1 lyzka cukru z wanilia
1/2 lyzeczki cynamonu
40g masla
Ewentualnie 2 lyzki maki ziemniaczanej

Ciasto ja robie w robocie takim z nozami (do takich ciast uzywam plastikowych nozy) erzucam wszystko i czekam az sie zrobi potem dziele ciasto na dwie polowy jedna ciut wieksza zostawiam na dol a druga mroze. Ciasto na dol rozwalkowuje na papier przez folie przezroczysta (ciasto ma byc miekkie i klejace) wkladam do brytfanki i do lodowki na czas przygotowywania jablek.
Jablka obieram i na wieksze kawalki i dusze z reszta skladnikow. Na koncu mozna make ziemniaczana dodac.
Spod dziubie widelcem i podpiekam ok 10min w 180° na to jablka i rozwalkowywuje miedzy dwoma foliami ciasto na gore (ja skladam folie na 4 razy zeby grubsza byla)
Ostatnie zrobilam z tego ciasta na gore walek i pocielam nozem na cieniutkie plasterki i ukladalam jak luski na gorze ciasta bardzo efektownie wygladalo.
Wszystko pieke jeszcze 30-35min
Dzięki - a czy jabłka że słoika się nadadzą? Sek w tym że dostałam i muszę je wykorzystać[emoji1]

Napisane na HTC Desire 530 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry