reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2018

Hej dzisiaj z partnerem tez leniuchujemy, lezymy na kanapie cały dzień. Na sniadako byly nalesniki z serem i brzoskwinią, na obiadek zrobiłam rosół i upieklam kurczaka z rosołu z surówką z marchewki i jabłka. A teraz znowu lezymy ale chyba zaraz na spacer sie wybierzemy bo nawet ladna pogoda sie zrobila :)
Tez mam sprawdzony przepis ma szarlotke, krucha idealna z lodami i z bitą śmietaną ^^

reklama
Zaraz wstawie przepis na szarlotke bo utknelam przy krokietach[emoji4] zrobilam rosol na duzej ilosci wolowiny i tak oto powstaly krokiety (dodalam jeszcze grzyby) i z rosolu zrobil sie barszcz[emoji4]

Przepis jest na brytfanke 25x25cm wiec ja na duza blaszke robie ciasto z 1.5 porcji

2 szkl maki
1/3 szkl cukru
2 plaske lyzeczki proszku
2 jajka
2 lyzki cukrubz prawdziwa wanilia lub 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 lyzki mleka
160g masla
(Ciasto ma byc bardzo miekkie)

Jablka:
2kg jablek kwasnycg
1/3 szkl cukru (w zaleznosci od jablek)
1 lyzka cukru z wanilia
1/2 lyzeczki cynamonu
40g masla
Ewentualnie 2 lyzki maki ziemniaczanej

Ciasto ja robie w robocie takim z nozami (do takich ciast uzywam plastikowych nozy) erzucam wszystko i czekam az sie zrobi potem dziele ciasto na dwie polowy jedna ciut wieksza zostawiam na dol a druga mroze. Ciasto na dol rozwalkowuje na papier przez folie przezroczysta (ciasto ma byc miekkie i klejace) wkladam do brytfanki i do lodowki na czas przygotowywania jablek.
Jablka obieram i na wieksze kawalki i dusze z reszta skladnikow. Na koncu mozna make ziemniaczana dodac.
Spod dziubie widelcem i podpiekam ok 10min w 180° na to jablka i rozwalkowywuje miedzy dwoma foliami ciasto na gore (ja skladam folie na 4 razy zeby grubsza byla)
Ostatnie zrobilam z tego ciasta na gore walek i pocielam nozem na cieniutkie plasterki i ukladalam jak luski na gorze ciasta bardzo efektownie wygladalo.
Wszystko pieke jeszcze 30-35min

U mnie dziś tortille z kurczakiem, sosem tzatziki, pomidorem, papryką i kukurydzą ;) pyszne były :)
Mam...narobiłaś mi ochoty[emoji1]
Przepis jest na brytfanke 25x25cm wiec ja na duza blaszke robie ciasto z 1.5 porcji

2 szkl maki
1/3 szkl cukru
2 plaske lyzeczki proszku
2 jajka
2 lyzki cukrubz prawdziwa wanilia lub 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 lyzki mleka
160g masla
(Ciasto ma byc bardzo miekkie)

Jablka:
2kg jablek kwasnycg
1/3 szkl cukru (w zaleznosci od jablek)
1 lyzka cukru z wanilia
1/2 lyzeczki cynamonu
40g masla
Ewentualnie 2 lyzki maki ziemniaczanej

Ciasto ja robie w robocie takim z nozami (do takich ciast uzywam plastikowych nozy) erzucam wszystko i czekam az sie zrobi potem dziele ciasto na dwie polowy jedna ciut wieksza zostawiam na dol a druga mroze. Ciasto na dol rozwalkowuje na papier przez folie przezroczysta (ciasto ma byc miekkie i klejace) wkladam do brytfanki i do lodowki na czas przygotowywania jablek.
Jablka obieram i na wieksze kawalki i dusze z reszta skladnikow. Na koncu mozna make ziemniaczana dodac.
Spod dziubie widelcem i podpiekam ok 10min w 180° na to jablka i rozwalkowywuje miedzy dwoma foliami ciasto na gore (ja skladam folie na 4 razy zeby grubsza byla)
Ostatnie zrobilam z tego ciasta na gore walek i pocielam nozem na cieniutkie plasterki i ukladalam jak luski na gorze ciasta bardzo efektownie wygladalo.
Wszystko pieke jeszcze 30-35min
Dzięki - a czy jabłka że słoika się nadadzą? Sek w tym że dostałam i muszę je wykorzystać[emoji1]

Napisane na HTC Desire 530 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry