reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2016

Ja się zaczynam obawiać, bo nie czuję tych ruchów to raczej mi na jelita wygląda :( albo to ja nie wiem kiedy i co :( martwie się...

Ja na L4 dostaje wypłatę większą :happy: o grosze, ale przy mojej wysokości pensji to i tak dobrze ;)

reklama
dziewczyny powracam do tematu: ile jesteście na plusie z kg?

i ponawiam pytanie jakj z ruchami dzieciątka - tzn jak często czujecie? i w którym tc jesteście?

rsz91 - ja w 18 tc tez nic nie czułam jeszcze, albo jeśli to miałam ogromne wątpliwości czy to ruchy dziecka
Ja jestem na plusie 3 kg. Synusia czuję codziennie, chociaż jeszcze dwa tygodnie temu czułam tylko co kilka dni. Jak jestem zajęta to nie czuję, ale zauważyłam, że misio odzywa się około 22 i rano jak się budzę. W ciągu dnia też się rusza, ale to już o różnej porze :) Podobno jak się dużo chodzi to maluch się kołysze i więcej śpi, może i to prawda, bo zwykle go czuję jak leżę lub siedzę

Czyli wychodzi na to ze tylko ja mam mniejsza pensje co mnie utwierdza w przekonaniu ze cos jest nie tak. Jakby bylo kilkadziesiat zl to rozumiem ze dni itd ale az taka roznica to niemozliwe

Kitki premia się wlicza jeśli były od niej odprowadzone składki zdrowotne. Możliwe że tylko od części premii masz odprowadzone składki - najlepiej wyjaśnić w kadrach. A bywałaś przez ostatnio rok często na L4 niezwiązanym z ciążą? To też może mieć jakiś tam wpływ.

Wiecie, że w pracy mam koleżankę która twierdzi że nigdy, nawet na końcu ciąży w ogóle nie czuła ruchów córeczki? Lekarz nie mógł w to uwierzyć, ciągle musiała jeździć na USG żeby sprawdzać czy wszystko ok. Dla mnie też to dziwne, ale ona twierdzi że naprawdę nic nie czuła. A córeczka zdrowa w 38 tygodniu urodzona :)

Schauma - ja mam od wszystkiego odprowadzane pełne składki wiec to nie to. Byłam w ciągu roku na zwolnieniu nie raz, bo czasem na nadie albo na siebie. Ale ja już liczę to co mi wpływało przez rok na konto, przecież to już było po potrąceniu za bycie na zwolnieniu 80%, miałam w te miesiące mniejsza troszkę wypłatę i wzięłam to pod uwagę, nie liczę od podstawy tylko od wpływów na konto a i tak mam roznice 250zł:baffled: no nic w poniedziałek będę wyjasniać

Ja się zaczynam obawiać, bo nie czuję tych ruchów to raczej mi na jelita wygląda :( albo to ja nie wiem kiedy i co :( martwie się...

Na początku też myślałam że to jelita, bo tak ciągle mi się przelewało. Z czasem zauważyłam różnicę między pływającym maleństwem a jelitami. Nie martw się tylko jak słyszysz, że coś się dzieje w brzuszku to połóż się i na pewno też zauważysz tą różnicę.

Kitki jesli wyplata idzie juz z Zusu a nie od pracodawcy czyli jestes ciagiem dluzej na zwolnieniu niz 30 dni to zus placi ci srednia z ostatnich 12 miesiecy ale liczac wstecz od dnia poprzedzajacego pierwsze zwolnienie na jakim bylas w tym roku. Tzn jesli pierwszy raz w tym roku poszlas np na Nadie na 3 dni w lutym to Zus oblicza Ci tera pensje jako srednia z 12 miesiecy liczac od lutego. Jeslu wiec mialas ostatnio podwyzke, premie to nie wchodza one do tej sredniej.
Wiem to niestety bo doswiadczylam tego na wlasnej skorze w pierwszej ciazy. Termin mialam na wrzesien a pracowalam do czerwca. W marcu mialam chore zatoki i poszlam na zwolnienie na 5 dni. Miedzy czasie dostalam podwyzke w lutym. I jak dostalam wyplate z zusu w lipcu to w ogole nie bylo uwzglednionej podwyzki bo liczyli srednia z 12m wstecz od lutego.
Co do ruchow to ja juz czuje dzidziusia i rano i wieczorem. Czasem kopniaczki juz sa takie nawet mocne, na pewno nie jest to juz tylko musniecie skrzydel motylka.

reklama
Do góry