reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2013

ja miałam prenatalne na nfz, bo w rodzinie wystąpiła wada genetyczna (u kuzynki) dlatego miałam wskazanie. Na usg badali przezierność karkową, sprawdzali kość nosową, wszystkei narządy, tętno, dodatkowo miałam pobieraną krew i na wyniki czekałam chyba miesiąc :)

Dziewczyny, a ile płacicie za usg 3,4d? bo u mnie kosztuje 350 zł, troszkę dużo :/

Właśnei oglądam kuchenne rewolucje, mam ochotę na indyjskie jedzonko, ale jak co dzień mam już zgagę i żołądek mnie zaczął boleć :/ chyba zrobię sobie jakąś dietę lekkostrawną :)

reklama
kochane moje co do prenatalnych, najczęściej robi się je u kobiet powyżej 35 roku życie lub u których wystąpiły przypadki chorób genetycznych w rodzinie, bądź tez częste poronienia mogą być wskazaniem do takich badań, wtedy są na NFZ... ja takie miałam bo mam 36lat:-) badanie tzw test PAPP-A robią z krwi i usg genetyczne około 12tc, jeżeli wszystko wyjdzie dobrze to jest jeszcze jedno usg około 22tc i wtedy nic już nie robią, jeżeli te w około 13tc wyjdzie źle wtedy robię te z pobraniem materiału od dzidziusia czyli chyba nazywa się to aminopunkcja...

muro Miałam ropień tam na dole :-( I kurde jeszcze to tak obrzydliwie brzmi a to naprawdę nie moja wina,że ten szajs się przyplątał :-(

nie przejmuj się- zdarza się . napewno wszystko jest ok, tylko to wrażliwe miejsca więc pewnie dlatego jeszcze masz dyskomfort i pobolewania. trzymam kciuki żeby było wszystko ok;-)

madan u nas 200-250 zł, ale to zależy od placówki, może być drożej.
Ale się objadłam. Zrobiłam placki warzywne, tak jak ziemniaczane plus marchew, cukinia, pietruszka itp. Nasmażyłam się, że hej. Pod koniec mnie oświeciło, że lepiej było do blachy wrzucić i upiec niż tyle stać nad patelnią. Za to znikały bardzo szybko ;-)
Niestety rozłożyło nas przeziębienie. Mąż nas pozarażał. Mały ma zatkany nosek, kaszle. Mnie gardło boli i z nosa kapie. A mężowi przechodzi.

Ostatnia edycja:
ja też miałam prenatalne najpierw w 12 tyg i teraz ostatnio w 20 za darmo ale to wszystko zależy od lekarza i jego dobrej woli czy da skierowanie a powinien bo te dwa są refundowane przez NFZ.trzecie już nie jest i robi się je w 30 tygodniu. dodam że mam 28 lat czyli nie jestem w grupie ryzyka a na badania się złapałam. nie żałuję oczywiście bo przynajmniej wiem że z małą jest wszystko ok.

mój mężulek robił dzisiaj za mikołaja dla dzieci od naszych znajomych i całkiem nieźle mu poszło :) jak tylko mój net zacznie normalnie chodzic to pokaże wam zdjęcia hahaha ( znowu mi coś szwankuje i pisze z komórki )

oglądałam kevina a Wy?ten film mi się nigdy nie znudzi :)

dobrej nocki wszystkim wyspiochajcie się :*

Witajcie z rana Kochane!
Ja ledwo ledwo dotoczyłam się do pracy po w nocy nawaliło śniegu i jak zwykle drogowcy zaspali;)Ale to nic uwielbiam śnieżek!oby DOTRWAŁ DO ŚWIĄT!!
Olcia- Witamy!!!Nie martw się na zapas teściową, mamusią i cioteczkami taka ich natura gadają i będą to robiły ja mam to samo. Jak powiedziałam na imieninach , że chce żeby M był przy mnie to mnie mało co nie zabiły!! i przez te głupie kwoki on się waha i boi.Ale jeszcze czas zobaczymy.
Dorotka-- Witaj w klubie ja też od tyłu;)
aaaa19-3 mam kciuki;)
Myszka-Torcik super!!
Iza- co do pierniczków , szkoda że wyrzuciłaś może te wymagały dłuższego leżakowania , ja 3mam i 2 tygodnie i dopiero miękną.
Notka-Pochwal się co zakupiłaś;)Wstaw zdjęcia;p
Co do zimy wczoraj byłam na sankach, z dziećmi siostry, trochę przeholowałam więcej tego nie zrobię ale było super!!!

Cześć Kobietki !! :) Kurdę ale sie wczoraj rozpisałyście konkretnie ... Co do prenatalnych to ja robiłam te w pierwsze jedynie i jak na tych wychodzi bardzo mało ryzyko to juz nie wskazane jest iść na drugie prenatalne także ja juz na kolejne się nie wybieram ! : ))

reklama
Do góry