reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2013

reklama
Mi robiła normalne usg tylko bardziej konkretne jakby. Nie wiem, bo ja chodzę do szpitala na NFZ na normalne wizyty i jak jUz ma ochotę zrobic ci usg to np nie zrobi takich super pomiarów wszystkiego i ja to jUz nie cieszy takie np liczenie paluszkow itp. A tam maja super sprzęt, wszystko ladnie przejzyscie widac i pokazuje mi wszystko. No ale trzeba bulic kasę :sorry2: A i patrzy czy nie ma dzidzi żadnych wad.

Dziewczyny ale dokładnie możecie mi napisać co z badań prenatalnych do tej pory miałyście??? jakie testy ewenetualnie i jakie Usg??

pierwsze prenatalne miałam usg w 13 tyg. jesli nie ma na nim nic niepokojącego i ryzyko jest małe to sie na tym poprzestaje.( w sensie że na 3x usg) teraz- w 20 tyg mam mieć kolejne usg prenatalne, i ostatnie wykonuje się w 30 tyg. te 2 pierwsze w 13 i 20 tyg są ponoć najważniejsze. jesli nie ma wskazań to wykonuje się tylko usg, chyba że coś w nich wyjdzie " nie tak" to wtedy robi się jeszcze inne inwazyjne. z tego co wiem, to tak wygląda, chyba że któś ma inne info.(?)

A ja mam jutro wizytę i się martwię czy wszystko ok bo mnie nadal boli po tym zabiegu i nie wiem czy tak powinno być :-(

Co do paneli to zdecydowanie są lepsze niż dywany- nie znoszę dywanów..przy moim jasno-futrzastym piesku mam po 2h znowu cały brudny!!

A ja mam jutro wizytę i się martwię czy wszystko ok bo mnie nadal boli po tym zabiegu i nie wiem czy tak powinno być :-(

Co do paneli to zdecydowanie są lepsze niż dywany- nie znoszę dywanów..przy moim jasno-futrzastym piesku mam po 2h znowu cały brudny!!

a co to był za zabieg, jesli mogę zapytać?

Ja do tej pory miałam badaną przezierność karkową i tyle, cholera ta moja lekarka jest dziwna...
Ogólnie co 4 tygodnie mam wykonywane pomiary i za każdym razem Usg, ostatnio też słuchała serduszka, ale żadnych badań dodatkowych...:no: może nie są konieczne ale ja wolałabym zrobić :dry:

Muro a dlaczego masz mieć kolejne badanie, czy coś było nie tak na poprzednim??? bo zrozumiałam że jak w 13 tc jest ok to już dalej się nie robi diagnostyki?, czy źle zrozumiałam?

reklama
Ja robilam prywatnie w 12 tygodniu.Pomiary kosc nosowa, przeziernosc to wiadomo,waga,cm, tętno,lozysko,raczki, nozki, serduszko,pępowina i cos tam jeszcze. W 18 tygodniu. waga,przekroje,Wszystkie organy, mozgowie, badanie serca calkowite, kończyny,opis pepowiny z ilu naczyn, kregoslup,twarz (wszedzie opisy)klatka piersiowa,jama brzuszna, nerki,pęcherz, szyjka macicy. (wszedzie dokladne opisny co sie znajduje)

Jak ide na nfz wychodze zawiedziona .

Do góry