reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Pchła, pierwsze ruchy poczujesz napewno później niż w 14 tc, więc się nie nastawiaj, to Twoja pierwsza ciąża kochanie, a jeżeli chodzi o senność, ja w pierwszej ciąży miałam przez całą ciążę tak, że mogłabym spać w ciągu dnia, a w nocy do 3:00 buszowałam :-D teraz mimo zmęczenia w ciągu dnia jakoś ciężko mi zasnąć, nie wiem, nie mam pojęcia dlaczego...a jeżeli chodzi o wiek, ja Amelcię urodziłam mając 27 lat, założyłam sobie, że nie chcę mieć wcześniej dzieci, dopiero po 27 roku życia, tak więc każdy decyduje się na dziecko wtedy kiedy czuje się do tego gotowy, lepiej późno niż np za wcześnie i być nieodpowiedzialną matką, bo nacisk otoczenia, teraz coraz więcej jest kobiet, które matkami zostają po 30 rż, kobiet, które chcą mieć poczucie bezpieczeństwa

reklama
Pchła ja w tej ciąży bym spała non stop.
a z Młodym to do 3-4 siedziałam na necie bo zasnąć w ogóle nie mogłam, oj jak sobie to przypomnę wrrr

ruchy w pierwszej ciąży poczułam w 16tyg - ciekawe jak będzie tym razem :-)
na razie to się stresuję czy jest na pewno wszystko OK. czy ten mój krwiak zniknął....i czy maleństwo zdrowe....ehhh

Pchła w wiekiem to się nie przejmuj....na każdego przychodzi odpowiadania pora i tyle :tak:

Pchla - w 1 ciazy nie poczujez ruchow tak wczesnie.
Ja je czuje tylko dlatego, ze wiem czego sie spodziewac i nie myle ich z praca jelit. Sa one jednak tak delikatne ze na prawde musze sie wsluchac a raczej wczuc w swoje cialo.
Wiem jednak, ze to na pewno ruchy bo juz wyczuwam polozenie macicy, sa one poza tym o podobnych porach dnia i zawsze w tym samym miejscu (dziecko ma ok 6 cm teraz wiec podejrzewam, ze czuje cos gdy zaczyna sie porzadnie wiercic i obraca sie calym cialem ocierajac o sciane macicy - kopniakow poki co nie czuje).
Jak ci sie pofarci to juz kolo 14 tc cos mozesz czuc- ja w pierwszej ciazy czulam ok 14/15 tc.

kochane moje, robię porządek w liście kwietniówek, podoklejajcie przy swoich datach i nickach czy pojedyncza ciąża czy bliźniacza, będę póxniej dopisywała jak już poznamy płeć czy czekamy na córcię czy na synka, ewentualnie wybranie imię dziecka :-):tak:

reklama
hejka, ale już natrzaskałyscie postów:szok::-D

Dotkass
gratuluje nominacji:tak:
a ja się walnęłam pisząc PW do Bestyji i prosząc o moderatora dla kwietniówek 2012:-D ale jak widze, wszystko dobrze się skończyło:-D

pscółka i spółka
ło matko, co to usg genetyczne takie drogie?:-D
ja mam znajomego gina, który nie bedzie chciał ode mnie kasy, ale w poprzedniej ciązy dopłacałam jakieś 80-90 zł do wizyty, a test PAAPA (ten z krwi) kosztuje ok. 240 zł

Co do ciuchów, to jak Gosia była mała kupowałam na styk i efekt był taki, że non stop musiałam sprawdzac, czy nie za małe. Teraz kupuję raczej ciut większe, ale tak, żeby nie musiec podwijać, bo moje dziecko nie lubi, tzn. rekawki przykrywają kawałek rączki, a spodenki przy założonych butach są do samej ziemi.
Jest ok, bo mała nie rośnie już tak szybko. No i koniecznie ciuchy waskie na szczuplaki, bo za szerokie nawet jak w sam raz - wygladają źle.

Pchła_Szachrajka mi już teraz mniej chce się spać niż na poczatku ciąży
no i w II i III trymestrze będzie lepiej, bo wtedy dzieciątko już tylko rosnie, a teraz rozwijają się organy, raczki, nózki itd., w ogóle II trymestr najfajniejszy, bo III ma już swoje specyficzne dolegliwosci, związane z dużym brzuchem
Ja miałam pierwsze dziecko w wieku 30 lat i na porodówce nie czułam sie staro, powiedziałabym nawet, ze to obecnie średnia wieku młodych matek , za to młodszei były w mniejszosci, zwłaszcza takie ok. 20 lat.
Teraz taka rzeczywistość- najpierw studia, kariera, dorobianie się i dopiero wtedy dzieci jak już jest stabilizacja finansowa.
Dzięki portalom społecznosciowym typu nk i fb obserwuje, że moje koleżanki z liceum i ze studiów dopiero teraz na hurra rodzą dzieci, wczesniej to były pojedyncze osoby.
Przy pierwszym dziecku ruchy poczujesz prawdopodobnie ok. 20 tyg.

Do góry