reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Anzeram - a nie jest to odruch moro? Noworodki jak sie czegos wystrasza napinaja gwaltownie miesnie - prostuja rece i nogi po czym zaciskaja dlonie. Pamietam, ze Antek tak kilka razy mial. Ogolnie jest duzo roznych odruchow, ktore wystepuja u noworodkow, a ktore po jakims czasie same przechodza. Jednym z "podstawowych" odruchow to szukanie piersi ;)

reklama
smail dziękuje zaobserwuje czy to napewno taki odruch bo wydaje mi się że właśnie to taki.

Jeśli chodzi o piersi to ta pani dr radziła rozgrzewać i np powiedziała o wannie z wodą gorącą , o okładach z pieluchy gorącej nasączoną wodą i spirytusem ale uwaga przyłożyć najpierw do policzka czy nie za dużo spirytusu się dało bo sutki tego nie wytrzymają.

hej dziewczynki, przepraszam, ze się ostatnio prawie nie odzywam, ale humor mam kiepski, to nawet nie wiedziałabym co pisać, ale podczytuję i jestem na bieżąco:tak:

dzisiaj ten mój znajomy gin, jak usłyszał od Mka, że mam GBSa dodatniego, a pierwsze dziecko bardzo szybko urodziłam, to kazał mi - jak tylko będą objawy porodu - szybko śmigać na porodówk i żadnego czekania na M, żeby dojechał z wrocławia...

jak to usłyszałam, to się strasznie popłakałam, że będę rodzic sama jak pies... głupie to, zwłaszcza, że przy porodzie niemal tłok, tyle osób z personelu... ja zapamiętałam, że byli położna, ginekolog, pielęgniarka z neonatologii, pielęgniarka z poporodowego, pediatra...

nie mam ochoty jeszcze rodzić, a z drugiej strony, coraz bardziej dokuczają mi nagłe bóle w prawej pachwinie, to chyba rwa kulszowa, muszę gina podpytać. Nagłe ostre kłucie, niezależnie czy się ruszam, czy stoję nieruchomo i chyba niezależnie od ruchów dziecka.

Co do zastoju i nagrzewania piersi, to pamiętajcie dziewczyny, że po ciepłych nakładach musi być zawsze odciąganie pokarmu, bo nagrzewanie ma za zadanie rozszerzyć kanaliki mleczne.

Natomiast chłodne okłady tylko po karmieniu na opróżnione piersi (obkurcza kanaliki)

Witam się sobotnio:-DU nas piękne słoneczko aż zachęca do spacerów:-D
jestem dzień po terminie i rano miałam małą przygodę wstałam do toalety na siusiu skończyło się ja do zakładania piżamy a tu bez żadnego ostrzeżenia polało się ze mnie- bezbarwna ciecz, tak około 2-3 łyżek stołowych... ale nic się nie rozkręca wiem , że to wody ale też nie sączą się dalej co radzicie??? Brak skurczów czegokolwiek...jestem trochę zdezorientowana, a młody od rana ruchliwy...:szok::szok::szok:
Nef na skurcze takie w nogach w pachwinach również napar z kasztana polecam lub poleżeć przed snem z nogami w górze:-D
Pozdrawiam ciepło:-D

U nas wczoraj padalo pol dnia, a dzisiaj swieci slonko. Co z tego jak maly chory i mamy siedziec w domu ;/
Hania - trzymam kciuki zeby cos ruszylo ;)

Moje dziecie od rana takie marudne, ze sobie pomyslalam "Pojade rodzic i zostawie marude z ojcem".. tylko boje sie, ze jak wroce to maly bedzie nadal chory i zarazi malenstwo.

Smile - my prawie wszystko robimy razem, :-DM pomaga mi przykarmieniu, ja jemu przy kąpaniu. Jak mały płacze to przebieramy go we dwojeżeby było szybciej. Jedyne co to do tej pory spaliśmy osobno, ja od 20 do 1 w nocy,a potem M, ale jak odstawiłam produkty mleczne to mały spokojniejszy to możeuda nam sie teraz wrócić do jednego lóżka:-D. My strasznie długo czekaliśmy na naszegoszkrabika i teraz po prostu chcemy się nim oboje nacieszyć, zwłaszcza, że M za2 tygodnie wraca do pracy.:-(
Ps: czy wy prałyście nowe wózki, a jeśli tak to czym?
magda - położne sr mówiły, żeby mocno piersi nie masować, bojeszcze można pogorszyć sprawę. u mnie sprawdziło się przykładanie ciepłej(przeprasowanej) pieluchy przed karmieniem, a zimnej (nieco skropionej wodą iwłożonej do lodówki) po karmieniu.
Anrezam - pytałam o te podrygi śpiącego maluszka jeszcze w szpitalu i to jestnormalne, to jest niedojrzałość układu nerwowego i tak samo jak robienie zezapowinno ok 3 miesiąca minąć. Z tym spirytusem to chyba bym podziękowała, to jużwolę prasować:-D
Nef- dziwne, u mnie do partych była 1 położna przy porodzie,a potem krzyknęła "rodzimy" i przybiegła jeszcze jedna tylko osoba,więc było kameralnie
Hania - u mnie było tak samo, deczko coś chlapnęło i tyle,ale kochana to mogą być wody, tak więc do 6 godzin od tego momentu staw się wszpitalu. Tak więc weź prysznic, najedz się na maxa, dopakuj torbę i jedź, onitam sprawdzą czy to wody. Ja też myślałam, że to będzie się jakośspektakularnie lało, ale początkowo to tyło tylko kilka łyżeczek, a dopiero po1,5 godziny chlusnęła tak szklaneczka, że podłogę zachlapałam. A o skurcze sięnie martw, ja też nie miałam, ale szybko wywołali. Myśl pozytywnie:-D, ściskam &&&

reklama
pscółka ale z tym spirytusem to chodziło o zastój mleka w piersiach tak mi pani dr radziła w razie w ale jakoś na razie sobie radzimy ( od pukać).
Dziękuje za odpowiedź uspokoiłyście mnie :)
A Iza co do wózka to niestety moja siostra miała wózek o kolorze jasny zieleń coś w seledyn i niestety miała problem z muszkami ale może masz inny kolor może w tym roku nie będzie tyle muszek. Trzymam kciuki żeby było oki
A i dziewczyny niestety w ostatnim tygodniu ciąży tak mi brzuch urósł że wokół pępka mam rozstępy i chciałabym je szybko zwalczyć póki świeże ale nie wiem czym czy znacie coś dobrego cena nie gra roli.
Myslałam o Vichy o Bio oil lub Musteli ale co wybrać?

Do góry