reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Smile - jestem zatrudniona, ale firma już nie wypłaca wynagrodzenia, tylko ZUS. Może jutro zadzwonię do kadr i się podpytam:confused:.

Ps: wiem, że jest EWUŚ ale nie zawsze jeszcze działa:baffled:

reklama
Ja też mam problem z pracą. Nie wiem czy ZUS mi płaci czy firma, ale dzisiaj dostałam wypłatę i się okazało, że mam 400zł mniej, nie wiem jakim cudem, bo chyba nie mają prawa zmniejszyć mi wynagrodzenia. Jak obliczyłam to wychodzi tak, jakby zapłacili mi tylko 80% pensji jak na chorobowym, a na zwolnieniach zawsze była literka B, bo tego dopilnowywałam.

Anezram dziś doczytałam tez, ze obniżone, żelazo też może dwac takie odczucia, bo skór abardziej wysuczona jest...nawet nie wiedzialam...Nic nam nie zostało tylko sie nacierać :tak:;-)

Kruczka w pierwszej ciąży byłam w kadrach, bo co miesiać dostawałam mniej kasy a na każdym zwolnieniu miałam B...( 6 lat temu) zostałam potraktowana, że nie wspomnę:wściekła/y: bo pani stwierdziła, z emoze jakies grosze się usbierają ale i tak "nasze zarobki" sa tak małe, że ona nie widzi, zeby tu sie wkradł błąd...:angry:
a miesiąc później, bez słowa wyjaśnienie, dostałam na konto 600 zł więcej, bo "program" źle naliczał. Nie wiem co mialy symfonię czy inne G....więc drąż temat...

AgnieszkaJ - u mnie podobnie, nie ma dnia bez czkawki. Dzisiaj nawet w nocy miał - kurcze łapczywe to moje dziecko:-D, niestety po mnie to ma:sorry2:. No ciekawe jak będzie u mnie z tą położną, bo ja do żadnej państwowej przychodni nie należę, dopiero muszę poszperać w necie gdzie takowa jest, a szwy na szczęście u nas rozpuszczalne stosują;-)
u mnie 22 rozpuszczalne a 8 zwyklych po pierwszym porodzie i mi je sciagala w domu.
licze ze teraz bedzie ich mniej i same rozpuszczalne dadza:D

Agnieszka - oj to dużego dzidziola rodziłaś :szok:. Ja porównując teraz z Antkiem śmiem twierdzić, że dziecko będzie mniejsze. Wychodzi cały czas jakieś 200g mniej. A Antek miał 3300g i 56cm.
książkowy Antoś :)

Smile - nie mam zielonego pojęcia, w tym temacie mam jeszcze lukę:-D założyłam, że tym się zajmę, jak tylko skończę pokoik:sorry2: nawet nie wiem gdzie się zgłasza po pesel dla dziecka i pewnie jeszcze wielu innych urzędowych rzeczy z narodzinami związanych:sorry2: wczoraj zaczęłam się zastanawiać co jest teraz moim dowodem ubezpieczenia, bo juz RMUA, czy tam jak się to zwie z pracy już nie dostanę...:confused:

pierwsze co to Urzad stanu cywilnego i zarejestrowanie dziecka.
U nas po pesel idzie sie do urzedu meldunkowego z aktem ur. tam przybija pieczatke i wpisuje pesel.
a polozna i pediatre powinnas znaleźć przed rozwiazaniem zeby na porodowce zglosic gdzie nalezysz:)

dokładnie pogoda beee

Kruca fix pokickały mi sie dni wizyty...myślałam, że miałam na wczoraj a mam na czwartek, morfologie zrobilam jak sie źle czułam tak na maxa, no i hemoglobina mi wyszła 10,5 :(
xrem grzecznie żelazo, moze uda mi sie w czwartek przed wizyta na cito powtórzyc i będzie ciut lepsza ...

u mnie podobnie, poza zelazem w tabletkach pilam znienawizdzony sok z buraków :D

A dlaczego nie dostaniesz RMUA? Ja byłam w I ciąży na zwolnieniu od 6m i dostawałam pocztą co miesiąc ten świstek. Aaa chyba, że nie jesteś teraz nigdzie zatrudniona to mąż może Cię 'dopisać' do swojego ubezpieczenia. Dziecko później tez się dopisuje.
A tak w ogóle to mnie nawet o ubezpieczenie nie pytali na IP jak rodziłam. Dałam im wszystkie badania, a RMUA miałam w portfelu i nic nie mówili żeby im dać.

dokladnie, zaklad pracy musi wysylac Rmua mimo ze placi ZUS.

Nie, no wymiękłam:sorry2: Perfekcyjna Pani Domu nauczy mnie osobiście składać prześcieradła z gumką, jeśli ją tylko do siebie zaproszę.- a wiemy wszystkie że złożyć prześcieradło z gumką nie jest takie proste:no::confused:
Jej! o niczym innym nie marzę!!!!:cool2:

ja sie przymierzalam od tego kilka razy az mi sie udalo hehehe:p ale i tak mi sie nie chce i zwijam po swojemu :p

KRUCZKA - hmmm... chorobowe wyliczaja za ostatnie 12msc moze mialas podwyzke w miedzy czasie i stad ta roznica ? Druga sprawa to sa przypadki ze jezeli pensje masz wieloskladnikowa np. podstawa plus prowizja/premia to bywa ze ZUS nie nalicza z tych dodatków (tu jest kwestia naliczania przez pracodawce pensji i potrącania dodatkowego skladnika do ZUS)

Smile - jestem zatrudniona, ale firma już nie wypłaca wynagrodzenia, tylko ZUS. Może jutro zadzwonię do kadr i się podpytam:confused:.

Ps: wiem, że jest EWUŚ ale nie zawsze jeszcze działa:baffled:
u mnie tez mi w kadrach an początku nie chcieli dac bo ewuś już działa i niepotrzebne, ale ja się uparłam że idę do dentysty i nie wiem czy tam akurat będą mieli już cały ten ewuś i czy nie będzie wymagać RUMUa, i w końcu dali- bo muszą dać:happy2:.
Natomiast u dentysty nic nie chcieli- tylko wypełniałam jakąś ankietę z numerem pesel i tyle, więc pewnie rzeczywiście nie jest już żaden świstek potrzebny. Ale ja pewni i tak przed porodem powędruje, żeby wymęczyć kolejny dowód że jestem jednak ubezpieczona (strzezonego Pan Bog strzeże):-D

Nie zgłaszałam lekarzowi. Ja cały czas myśle że to może od tego że dziecko rośnie szybko a skóry za mało. Najbardziej wrażliwa skóra jest dookoła pępka.
Każdy mi mówi że mam mały brzuszek a lekarz mówił że dziecko jest większe od rówieśniczek jak byłam w 24 tygodniu to powiedział że wymiary ma na 27 tydzień. Mam nadzieje że to nie jakaś choroba :( to swędzenie

Hej, u mnie tez mały brzuszek jak na ten tydzień ciąży i dziecko mocno ruchliwe sie rozpycha ale nie odczuwam żadnego swędzenia. Na wszelki wypadek posłuchaj rad dziewczyn i skonsultuj to lepiej z ginem. Zawsze to będziesz spokojniejsza:-D

Kruczka - ja miałam dużą podwyżkę przed pójściem na L4 w ciąży.. Do tego część wypłaty była dziwnie naliczana - niby jako premia, ale od tego się nie płaciło ZUSu czy jakoś tak.. W każdym bądź razie z miesiąca na miesiąc miałam mniejszą wypłatę.

Widzę, że u każdej inaczej z ta rejestracją dziecka. Ja w szpitalu nic nie musiałam podawać. Rodziłam we Wrocławiu, a zameldowana jestem w sumie poza Wrocławiem i mogłam rejestrować dziecko albo w urzędzie wrocławskim albo tym pod który podlegam. A peselu od ręki nie chcieli dać, bo mąż pytał. Musieliśmy czekać na list.

Mąż jutro jedzie do poznania. Pojutrze jedzie do lipska.. a piątek chyba też tam pojedzie. Jak on tak będzie jeździł do kwietnia to na pewno nie będzie przy porodzie :/

AgnieszkaJ w moim szpitalu tylko wewnętrzne szwy dawali rozpuszczalne, a zewnętrzne - zwykłe, bo ponoć te rozpuszczalne potrafią się za szybko rozejść

reklama
Witajcie Kobitki:-) ale pusciutko tutaj:baffled: u mnie odwilż na całego :) może wiosna wcześniej przyjdzie;-) kurcze ja tez sie muszę przejść wcześniej do przychodni i dowiedzieć sie jak to z ich strony wyglada, bo jak przy wypisuje ze szpitala trzeba podać przychodnie to żeby jaj nie było :sorry2:

Do góry