lenka - ja tez myślałam, ze niektóre kobiety przesadzają jak mówią, ze je tak boli.. Teraz już tak na pewno nie pomyślę. Dzisiaj na spacerze czułam jak mi się taka kulka przesuwa po brzuchu.. Tak bolało, że musiałam kucnąć
Ja bym chciała urodzić te 2 tyg przed terminem, bo:
- dziecko jest już rozwinięte w pełni
- nie trzeba się męczyć z olbrzymim brzuchem
- więcej czasu na zrzucenie kilogramów przed letnimi upałami
ja tez bardziej odczuwam te kopniaki. mlody jest duzy (wiekszy jak adam na tym etapie) a brzuch mam polowe mniejszy :/
ja chce urodzic przed terminem tylko z jednego powodu
grozi mi 5kg dziecko
Adam w 38 tygodniu rodzony i mial 4320 i 60cm a Dawiś juz ma o 150 gram wiecej jak adam na tym etapie ciazy wiec gin mnie nastraszyl ze bedzie jeszcze wiekkszy
wiecie co
a moj nie mial jeszcze czkawki
...wiem, że jak dzidzia ma czkawkę to dobrze, bo ćwicza się płucka...ale ożłopek pije i siusia bo na usg sie pochwalił :-) ale czkać nie czakł...wczoraj tak podskoczyl jak by go ktoś przestraszył, aż ja sie przestraszyłam...
zazdroszcze u mnie czkawki 4-6 razy na dzien juz nie mam sily czasami
a co myślicie o wózkach dziecięcych 3w1 (gondola, fotelik samochodowy i spacerówka). dobre rozwiązanie czy lepiej kupować osobno?
ja mialam dla adama 3w1 i teraz tez kupilam, z tym ze ja nie kozystam ze spacerowki bo jest dla mnie niie wygodna po pol roku jak z gondoli wyrosnie to i tak na parasolke przeskakuje
a kupilam 3w1 bo sa popularne i latwiej odsprzedac
trzeba patrzec na swoje potrzeby bo bywaja bardzio ciezkie te wozki wiec majac schody bywa kiepsko , no i wielkosc gondoli tez bywa rozna
zalezy co sie potrzebuje
witajcie
A jak to jest z opieką położnej? Moja znajoma też coś o tym wspominała.... ja pierwsze słyszę. Czy należy się gdzieś zgłosić? i czy taka pomoc jest potrzebna??
to jest tak jak sie zapisujesz do przychodni masz deklaracje do wypelnienia wybor rodzinnego, poloznej itp. i kazda przychodnia ma swoja polozna srodowiskowa ktora nie zawsze jest powiazana z jakims lekazem, czasem mozemy jej na oczy nie widziec
jesli chcesz jakas konkretna polozna np. z innej przychodni to wystarczy ze podejdziesz tam i w 2 min wypiszesz deklaracje (ja wczoraj takowa skladalam bo nie chce poloznej ze swojej przychodni
)
w szpitalu pytaja sie Was gdzie nalezycie wiec podajecie dane przychodni w ciagu 48h zadzwoni do Was i umowi sie na wizyte. powinna przyjsc 4 razy jesli sobie tego zyczycie oczywiscie. teraz niektore szpitale wypuszczaja po 1,1,5 dobie wiec polozna musi przyjsc pobrac krew z pietki do badan, szwy Wam sciagnie jak bedziecie mialy itp.
warto kozystac z jej wizyt
ahhhh zapomnialam sie z wami podzielic linkiem dostalam teraz o kumpeli na FB jak uspokoic noworodka
trwa az godzine ale niezły kocur z tego delikfenta ma reke do dzieci:-)
Szkoła Rodzenia - Szczęśliwe Niemowle - YouTube
w sumie gosc nic nowego nie odkryl tylko odgrzebal stare metody i je polacyl
kiedys polozne juz na porodowkach spowijaly niemowlaki
ale metody jak najbardziej skuteczne
no i polecam noszenie w chustach
hehe
jestem po badaniu prenatalnym i w sumie mam dobre wieści
Mała podgoniła, wszystkie parametry są w normie, nie mam co się martwić... Komory mają po ok 8mm i za 2 tyg mam przyjść jeszcze raz, żeby lekarz mógł je obejrzeć Jezeli urosłyby, wtedy będę miała konsultacje z jakimś profesorem, ale jestem dobrej myśli! Po porodzie będę musiała zrobić usg przezciemiączkowe, no ale ogólnie wsyztsko jest ok. Dziś będę spała spokojnie
super wiesci !!!