reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2011

Hej kobietki :)

Tak się zastanawiam kiedy do Was pisałam, bo czytam cały czas, ale najczęściej z Stasiem przy piersi,nawet sobie układam w głowie co odpisać , no a potem niestarcza czasu..

My dziś aktywnie od rana, najpierw w przedszkolu dzień rodziny (ale dumna z Oliwki byłam , tak pięknie tańczyła i śpiewała, nawet P łezka w oku się zakręciła)potem zakupy , nawet zdążyłam do H&M wlecieć na małe zakupy ;-)Staś cały czas grzecznie spał:tak:
Wieczorem po kąpieli przeżyłam chwile grozy:baffled::crazy: dajemy Stasiowi witaminki D i K w kapsułkach, i mi się wyślizgnęła z ręki do jego buźki :szok::szok::szok:szybko palec do buzi , jeszcze to śliskie takie:wściekła/y: nogi jak z waty później miałam...jak sobie pomyślę co się mogło stać....

a z przyjemniejszych spraw, jest w Waszych miastach multikino baby??ja się wybieram w środę :-)fajny film leci, mam nadzieje że coś będzie mi dane obejrzeć ;-)

aenye Francja??? super :-) życzę Ci żeby się udało :-)do odważnych świat należy :tak:na pewno dasz sobie radę!

eawa nie wiem czy już pisałam, ale bardzo współczuje choróbska, mam nadzieje że szybko minie!

reklama
lilou to faktycznie musiałaś się najeść strachu...ja za każdym razem, jak podaję te witaminy, to właśnie z takim lękiem, żeby tylko mi się nie wysunęła...swoją drogą mogliby robić te witaminy w innej, bezpieczniejszej postaci...
jola może Liwka też ma ten trądzik, skoro piszesz, żę raz widać bardziej, raz mniej...to tak jak u nas- po płaczu jest bardziej czerwone, po odpoczynku mniej

mitaginko, dla mnie to idiotyczne opakowanie wit. k jest dowodem na to, ze racje miala moja polozna - nowe zalecenia wynikaja przynajmniej czesciowo z faktu, ze jakis wielki koncern wyprodukowal za duzo tego i trzeba to opchnac :angry:

asiunia
, a i owszem :-) zawsze jak go poloze na przewijaku, albo nachyle sie nad lozeczkiem, jak mlody mialczy, bo juz mu sie znudzila karuzela, albo jak zobaczy mnie po prostu, a nudzilo mu sie na bujaku czy w naszym lozku - to rogal od ucha do ucha, caly sie wygina, buzka rusza, usteczka otwiera i modeluje buzia, jakby chcial cos powiedziec :-) i takie aguuuu, aueeeee mu wychodzi :-D cudne to i zjadlabym go wtedy w calosci!!

jeny, dla potwierdzenia wlasnych slow (bo sama nie wierze w to) znowu sciagalam laktatorem, nawet nie mialam pelnej piersi - to ta piers, z ktorej karmilam Felka na noc - i w 4 min sciagnelam 110ml, znowu nie do konca, znowu bez najmniejszego wysilku. zaraz z drugiej wezme jeszcze, 150 zeby bylo chociaz i do woreczka. no ale cos musze mu zostawic ;-)
kurde, a laktator gorzej sciaga niz dziecko, wiec wychodzi na to, ze Feluś jednak sie najada w te 3 minuty! ale jaja :-D ciesze sie bardzo.

lilou
, mam to samo, ja w tygodniu ciagle gdzies latam, rankami podczytuje BB i jak sie zbieram do pisania to musze wychodzic :angry: no ale staram sie, staram!

dranissimo, ja tez dostalam dwa antybiotyki, 3 x dziennie masc i krople. zrobilam juz 3 razy i na razie nie ma roznicy. po ilu dniach zauwazylas poprawe?
ja sie martwie bo Maks mial zatkane kanaliki w obu oczach i nic nie pomagalo, zadne cuda na kiju. przeszlo mu w koncu jak mial 8 miesiecy. i to bylo okropne :(

my dostalismy cos takiego - chloromycetin, zakropilam 2 razy, po 2 kropelki, jakos w poludnie i na noc, a jak Maluda wstala nastepnego dnia to juz byla wieeeelka poprawa, az bylam w szoku, ze prawie natychmiast zadzialalo. No ale kontynuowalismy to przez tydzien.

a u mnie nuuda..tak nuda, sama nie wierze, tatuś malutką na spacer zabrał, bo ja wychodzić nie mogę, posprzątałam w dzień ,niunia z bujaczka spoglądała, na większe porządki brak sił i chęci, więc mam bb i farme,hehe, szkoda,że mleka nie mam, bo by kawka zbożowa poszła do tego;-)

eywa, a jeszcze nieawno nam sie dziwlas, ze mamy cvzas na nude i seriale ogladamy :-p

Czy Wasze maluchy pchają swoje łapki do buzi? Moja zaczęła namiętnie jeść ręce. Myślałam, że jest ciągle głodna ale jedzenia nie chciała. Poza tym jak jest głodna to rusza tak głową na boki, szuka jedzenia a jak pcha te łapki to jakby się nimi bawiła i chciała całe zmieścić w buzi ;)

moja tak pchala raczki, chyba na glod, ale Ja oduczylam, bo jakos ostatnio dawno nie widzialam, zeby tak robila... Teraz mota glowka na cyca ;-)

chodzi chyba wlasnie o wysuszenie krostek. dlatego albo szare mydlo, albo nadmanganian potasu, zero balsamow i oliwek. chociaz np niektore lekarki wiem, ze przepisuja np krem specjalny emolium, albo cos w ten desen. a niektore bepanthen. wiec w sumie nie wiem, na moja logike - wysuszyc, czyli wlasnie mydlo i nadmanganian. ja jak mlody ma cokolwiek na skorce to rezygnuje z kremowania / parafinowania na noc i juz.

moja ostatnio tez miewa jakies krostki, takie czerwone wystajace. Zazwyczaj po karmieniu sie to pojawia, z boku glowki i na uszku, wiec chyba jakies potowki? Posmarowalam to wczoraj bepanthenem i niby zeszlo. Niby, bo nie sa czerwone, tylko takie jak skora, ale sa nadal. Taka chropowata skorka zostala...

dziewczyny czy wasze dzieci mowia? Tzn czy zaczely gaworzyc? pierwsze a-aa-a i u-uu-u ?

no nasza juz "gada" :-D Smiejemy sie z mezem, ze nasza to juz w kilku jezykach potrafi - dzis bylo 'ahoj' po czesku i 'łi' po francusku :-D Po polsku to zazwyczaj jest 'nieeee'. No i usmiecha sie coraz czesciej i coraz bardziej swiadomie, jako reakcja na nasze do niej zagadywanie itp :-) Strasznie milusie to....

lilou to faktycznie musiałaś się najeść strachu...ja za każdym razem, jak podaję te witaminy, to właśnie z takim lękiem, żeby tylko mi się nie wysunęła...swoją drogą mogliby robić te witaminy w innej, bezpieczniejszej postaci...

ja mam wit D w kropelkach, tez nie lada wyczyn zakroplic 5 takich do takiej malej rozwrzeszczanej buziuni...

przeciesz robia wit w kroplach. ja mam wit k w kroplach ( 2x5 kropli) i wit d w kroplach 1 krople dziennie. jakies dziwne witaminy macie

wilmek no u Tysi to chyba jest trądzik...pasuje do opisanych objawów: jak płacze to krostki robią się bardziej czerwone a jak np. śpi to bledną...w tym linku co zamieściłaś, piszą, żeby nic z tym nie robić...jak myślicie?
ja bym nic nie robila zeby nie spaprac.ew. szare mydlo
my dostalismy cos takiego - chloromycetin, zakropilam 2 razy, po 2 kropelki, jakos w poludnie i na noc, a jak Maluda wstala nastepnego dnia to juz byla wieeeelka poprawa, az bylam w szoku, ze prawie natychmiast zadzialalo. No ale kontynuowalismy to przez tydzien.

eywa, a jeszcze nieawno nam sie dziwlas, ze mamy cvzas na nude i seriale ogladamy :-p

moja tak pchala raczki, chyba na glod, ale Ja oduczylam, bo jakos ostatnio dawno nie widzialam, zeby tak robila... Teraz mota glowka na cyca ;-)

moja ostatnio tez miewa jakies krostki, takie czerwone wystajace. Zazwyczaj po karmieniu sie to pojawia, z boku glowki i na uszku, wiec chyba jakies potowki? Posmarowalam to wczoraj bepanthenem i niby zeszlo. Niby, bo nie sa czerwone, tylko takie jak skora, ale sa nadal. Taka chropowata skorka zostala...

no nasza juz "gada" :-D Smiejemy sie z mezem, ze nasza to juz w kilku jezykach potrafi - dzis bylo 'ahoj' po czesku i 'łi' po francusku :-D Po polsku to zazwyczaj jest 'nieeee'. No i usmiecha sie coraz czesciej i coraz bardziej swiadomie, jako reakcja na nasze do niej zagadywanie itp :-) Strasznie milusie to....

ja mam wit D w kropelkach, tez nie lada wyczyn zakroplic 5 takich do takiej malej rozwrzeszczanej buziuni...

5 kropli?? ja daje 1 krople (devikap lub vigantol)

i nie mam jak wiecej napisac...

te łaczone kropelki K + D sa w ampułkach
oddzielnie pewnie w kroplach, tak?

wczoraj odciagnelam mleczko (pisałam wam) i chciałam potem podac małej, ryk, nie chciała, dałam wec piers (choc nie wiem, czy cos w niej zostało). Przy drugim karmieniu chciałam dac mm i znów ryk i tylko piers zaakceptowała :sorry: nie wiem, o co chodzi...
dzień wczesniej ładnie wypiła z butli...
czyzby zaczynała jej sie trauma na silikonowe smoki po nauce ssania uspokajacza? nie wiem :-(

Mitaginka- moze chciala sie poprostu przytulic?? jak to moj mąż ostatnio powiedzial (po kolejnej nie udanej probie smoczkowej) "nikt nie lubi sztucznych cyckow, naturalne są ładniejsze" więc nasze dzieci od początku nie lubią sztucznych.

A moje maleństwo jeszcze spi, tzn rano ja tylko przebralam to moze z pol godziny byla swiadoma a teraz jej tylko cycka podkladam pociumcia i spi a ja wraz z nia. jeszcze z godzine tak ją będę zmuszać do spania to się moze w koncu wyspie :-)

krakowianko, kochanie! nie zalamuj sie. 50ml to jest calkiem sporo z tego, co pisza dziewczyny. dzieki Bogu nie mam tego problemu, ale wiesz co? najwazniejsze jest dziecko najedzone, a czym - to niewazne! i jesli chcesz karmic piersia to powalcz te 2 tygodnie, ale na luzie! bo spokojna i szczesliwa mama i jej czule objecia sa wazniejsze od cycolenia za wszelka cene! butelka tez jest dobra :-)

ja wam zazdroszcze butelkowania, przezywalam horror z moimi, bo ani troche butli z mm nie chcieli zalapac :-( wszystkie butle przerobilam, kasy poszlo w p..., a i tak udawalo mi sie przemycic troche mleka przez sen tylko.
i wiem, ze juz za pol roku bede przezywac ten koszmar znowu :-(

reklama
mąż w pracy, dziecko po raz kolejny utulone. podłogi jak były czarne tak są ale odkurzyłam. objad się robi a Wy milczycie. :-(
mam ostatnio jak na siebie długie paznokcie i ciągle drapię malutką- dzisiaj przez pol brzuszka ma szrame.
jak sobie radzą dziewczyny z tipsami???

Do góry