reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

tak czytam sms z porodowek i czegos nie rozumiem :-(
Czytalam ze max 6 godz od odejscia wod musi sie dziecko urodzic
u mnie w szpitalu po 2 godz od odejscia wod a braku skurczy robia cc a tu czytam ze dziewczyny od 2 lub 4 leza bez wod i tylko kroplowke daja. nie rozumiem na co oni czekaja??

Nati u nas czekaja nawet 24 godziny
Eywa na porodowce ale numer :-) 3mam kciukasy:tak:
nie wiem dlaczego ciagle mnie to zaskakuje ze dziewczyny pisza pisza nic sie nei dzieje a tu nagle sms w srodku nocy ze porodowka :-D:-D

reklama
Nati do 48 godzin od odejścia wód musi się dziecko urodzić, u Was jakos tak dziwnie robią chyba, u mnie dopiero po 12 podpinają oxy jak samo nie postępuje, więc wszystko ok, tylko muszą pdopiąć kroplówkę z antybiotykiem, żeby jakiegoś zakażenia nie było czy coś, a położna mi mówiła, że jak nie ma skurczy, dziecko sie rusza a wody były przezroczyste to do 6 godz. trzeba dojechać do szpitala

widzę, że się posypało, Eywa mówiła, że ani jednego skurczu i nic się nie dzieje a tu wody jej odeszły :)

teraz znalazlam cos takiego:
Od rozpoczęcia do zakończenia porodu powinna upłynąć najwyżej doba (choć niektóre szpitale mają inne standardy). Jeśli jednak po 6-12 godzinach od odejścia wód płodowych akcja porodowa nie postępuje, lekarze zwykle decydują o jej przyspieszeniu (najczęściej podając rodzącej kroplówkę z oksytocyną). Biorą przy tym pod uwagę nie tylko czas trwania porodu, ale stan dziecka, wygląd wód płodowych (powinny być bezbarwne) oraz stan kobiety. Jeśli dziecku zagraża infekcja wewnątrzmaciczna (świadczy o tym np. zielone zabarwienie wód płodowych), poród trzeba zakończyć jak najszybciej.

wiec niby do 12h :)
ale wlasnie u mnie w szpitalu byla dziewczyna ktora blagala o cc nawet kase proponowala a lekarze mowili nie, po 2 godz od odejsica wod a braku rozwarcia zrobili cc wiec to pewnie od lakarza zalezy

czasem lepiej tak znienacka ;) tak jak hatorska
no a wody to chyba jedyny pewny symptom porodu...nie tak jak skurcze, które sa lub ich nie ma i nie wiadomo, czy to juz, czy jeszcze nie...

No to się ruszyło!Chyba ta kwietniowa data tak podziałała.

Nati - z tymi wodami to róznie, ale rację ma baby pisząc o tej kroplówce z antyb.
Inna rzecz, że wody się przecież odnawiają, a te co odchodzą, to są te przed głowką przeważnie, a całą resztę i tak wylewasz w trakcie porodu. Z tym przyspieszaniem to chyba zależey od tego ile poszło, jakie poszły i jaki jest stan ogólnie.

no a wody to chyba jedyny pewny symptom porodu...nie tak jak skurcze, które sa lub ich nie ma i nie wiadomo, czy to juz, czy jeszcze nie...
dokladnie bo jezeli chodzi o skurcze to od tyg codziennie powinnam jechac i sprawdzac czy to juz te skurcze czy nie.
Wiem ze musze 15 kwietnia byc w domu bo mi mutimedia bedzie cyfrowa tv podlaczac i tylko ja moge podpisac umowe :)

dwa tyg. temu znajoma rodziła w niemczech i po 48 godzinach od odejścia wód zrobili cc bo nic nie pomagało, więc można do 48h, ale i tak wszystko zależy od szpitala i konkretnej sytuacji

reklama
No właśnie tak bym chciała.Bo skurcz skurczowi nierówny. A tak to przynajmniej wiadomo że na pewno do szpitala trzeba jechać.

Do góry