reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

Ja biorę falvit mama od kilku tygodni i czuje się po nich bardzo dobrze :) wiec mogę szczerze polecić :) i cenę mają korzystną, to są chyba jedne z tańszych witamin :)

reklama
ja tak się zaczelam zastanawiac, czy naprawde te witaminy są konieczne? Ja sama biore, ale coraz czesciej myślę, czy na pewno to niezbędne. Jem b. dużo warzyw i owoców, zbilansowana dieta itd. czy to nie wystarczy? a poza tym witaminy i minerały z pożywienia są przeciez lepiej wchłanialne

Wiesz co na pewno DHA i witaminy D nie będziesz miała na tyle z pożywienia, a to chyba najważniejsze składniki. Jod pewnie podobnie - chyba jedynie sól jodowana nam uzupełnia - no chyba, że mieszkasz nad morzem;) Żelazo i kw foliowy ja powinnam, bo nie jem mięsa - nie wiem jak to jest jak się je mięso:)

Ja biorę falvit mama od kilku tygodni i czuje się po nich bardzo dobrze :) wiec mogę szczerze polecić :) i cenę mają korzystną, to są chyba jedne z tańszych witamin :)

Są niedrogie, bo tych witamin jest bardzo mało - stanowią czasami 10% zapotrzebowania. Np witaminy D masz 5 a powinno się łykać minimum 40 mikrogramów, kwasu foliowego masz połowę za mało, żelaza tak samo. Ponadto witamina A jest niepotrzebna, a wręcz może być szkodliwa. No i nie ma w ogóle DHA, który jest bardzo ważny i tak naprawdę im lepszej jakości tym droższe tabletki, bo to składnik, który jest z alg naturalny, a nie sztuczny jak witaminy

No może już nie przesadzajmy, chyba kwas foliowy w takiej ilości nie jest lekiem:> Słyszałam jedynie, że wit PP w dużej ilości jest lekiem, ale o kwasie foliowym to pierwsze słysze... Ale faktycznie takiego folika trzeba łykać dwie tabletki, a nie jak napisane na opakowaniu jedną, bo tam jest tylko 200 mikrog. Ja łykałam do końca ciąży omegamed optima: jedna tabletka z samym DHA, a druga zawierająca właśnie kwas foliowy 400 mikrogramów, żelazo, jod i witaminę D. Spojrzałam w internecie i faktycznie to nie jest suplement, tylko dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego:> Wcześniej nie zwróciłam nawet na to uwagi. Polecił mi ginekolog i zgodnie z tym co mi wypisał tyle łykałam i już nic więcej:)

kwas foliowy powinno się brać do końca 2 trymestru ciąży, 13 tydzień to dopiero koniec I trymetru!!! Inne witaminy w ciąży są kwestią indywidualną każdej ciężarnej natomiast zarówno kwas foliowy jak i jod powinna stosować każda ciężarna ( jod również kobiety karmiące)

Mój ginekolog mi polecił preparat złożony (już z jodem i kwasem foliowym) i nie był to lek, tylko dietetyczny środek spożywczy i wyniki miałam świetne, także to chyba nie ma znaczenia czy to jest lek czy suplement.

reklama
Najwazniejsze aby zaieral dawke folianow potrzebnych w Twoim przypadku, bo sytuacje moga byc rozne. Kobiety z obciazonym wywiadem polozniczym beda potrzebowaly innej dawki kwasu foliowego. Dlatego istotne jest przyjmowanie go w formie czy to suplementu czy leku gdyz dieta nawet dobrze zbilansowana nie zagwarantuje odpowiedniej jego ilosci.

Do góry