reklama
Witam, ja polecam Femibion... po 13 tyg jest dodatkowo żelazo, a wiadomo nie tylko kwas foliowy jest ważny ale także inne witaminy.Maluch zabiera nam wszystko co najlepsze, w tym oczywiście witaminy a nam zostają tzw. "śmieci" z którymi po porodzie musimy się zmagać.Dlatego branie witamin jest ważne, bo w czasie ciąży musimy nie tylko dostarczyć dziecku witamin ale także sobie, dla własnego zdrowia.
julka__17 - bardziej zaszkodzisz denerwowaniem się i stresem niż brakiem tych witamin we wczesnej ciazy.Moja jkolezanka dowiedziała się o ciazy w 13 tc , zaczęła brać witaminy po 13tc i ma zdrowego chłopca.
Ja osobiście polecam Femibion i Femibion2 po 13 tc, bo ma kwas foliowy, metafolinę, minerały , witaminy jod oraz DHA. Są droższe , ale myślę, że wydatek 38zł-45zł ( w zalezności od apteki) na miesiąc to nie tak duzo na zdrowie swoje i dziecka.
julka__17 - bardziej zaszkodzisz denerwowaniem się i stresem niż brakiem tych witamin we wczesnej ciazy.Moja jkolezanka dowiedziała się o ciazy w 13 tc , zaczęła brać witaminy po 13tc i ma zdrowego chłopca.
Ja osobiście polecam Femibion i Femibion2 po 13 tc, bo ma kwas foliowy, metafolinę, minerały , witaminy jod oraz DHA. Są droższe , ale myślę, że wydatek 38zł-45zł ( w zalezności od apteki) na miesiąc to nie tak duzo na zdrowie swoje i dziecka.
Witam, mam takie pytanko
ostatnią miesiączkę dostałam 30go kwietnia, pozytywne dwa testy wyszły mi już 26,27 maja i oczywiście okresu nie mam nadal a termin do mojej ginekolog mam dopiero na 25 czerwiec i myślę cały czas o witaminach z kwasem foliowym itp czy kupić już sama obojętnie jakie czy poczekać na wizyte aż moja ginekolog sama mi przepisze ????
ostatnią miesiączkę dostałam 30go kwietnia, pozytywne dwa testy wyszły mi już 26,27 maja i oczywiście okresu nie mam nadal a termin do mojej ginekolog mam dopiero na 25 czerwiec i myślę cały czas o witaminach z kwasem foliowym itp czy kupić już sama obojętnie jakie czy poczekać na wizyte aż moja ginekolog sama mi przepisze ????
Cherie87
Fanka BB :)
Kwas foliowy to podstawa. Mnie mój gin zalecił w pierwszych tygodniach tylko i wyłącznie dawkę kwasu, później dopiero wprowadził witaminy.. w sumie zalecany jest aby brać go już 3mce przed planowaną ciążą także czym prędzej do apteki! ;-)
Cherie87
Fanka BB :)
1. W ciąży NIE WOLNO!! przyjmować żadnych suplementów diety oprócz tych przeznaczonych dla kobiet w ciąży i to też za akceptacją lekarza ginekologa.
2. Nie wiem jak witamina E ale "zbyt wysokie stężenie wit A w organizmie matki może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka. Będąc w ciąży nie przyjmuj żadnych suplementów witaminy A i upewnij się, że twój preparat witaminowy (jeśli takowy łykasz) też jej nie zawiera." (Kaz Cooke, Ciężarówką przez 9 miesięcy")
2. Nie wiem jak witamina E ale "zbyt wysokie stężenie wit A w organizmie matki może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka. Będąc w ciąży nie przyjmuj żadnych suplementów witaminy A i upewnij się, że twój preparat witaminowy (jeśli takowy łykasz) też jej nie zawiera." (Kaz Cooke, Ciężarówką przez 9 miesięcy")
Myślę, że ciąża jest tak szczególnym okresem dla organizmu kobiety, że należy uzupełniać suplementy i minerały. Mi lekarz zalecił Pharmaton Matruelle, bo zawiera jego zdaniem (i moim też) najlepszy komplet witamin i minerałów potrzebnych kobietom w ciąży, nawet kwas DHA!kazdy sie stosuje wedlug swoich zasad.... prawda?! moze i ma racje ale mi chodzilo o inne witaminy!pozdrawiam
reklama