reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

Ale o faktycznym działaniu witamin przekonam się dopiero jak maleńki przyjdzie na świat i będzie zdrowy. W końcu te witaminy bardziej są dla niego niż dla mnie. Pozdrawiam!

reklama
Ja dla zdrowia maleństwa mogę brać wszystko co tylko każą, chociaż nie znoszę łykać tabletek.:happy: Trochę się martwię , że nie łykałam kwasu foliowego przed ciążą. Nie wiedziałam wcześniej że to takie ważne.:-(

ja na poczatku przez pierwsze 3 miesiac bralam kwas foliowy a pozniej lekarz powiedzial ze moge brac witaminy centrum materna do konca ciazy i biore je mysle ze sa dobre moja duzo skladnikow i sa specjalne dla kobiet w ciazy i karmiacych :-D

Ja dla zdrowia maleństwa mogę brać wszystko co tylko każą, chociaż nie znoszę łykać tabletek.:happy: Trochę się martwię , że nie łykałam kwasu foliowego przed ciążą. Nie wiedziałam wcześniej że to takie ważne.:-(

Ja też nie wiedziałam, że branie kwasu foliowego jest bardzo ważne.
Około 2 miesięcy przed zajściem w ciążę brałam "Bellisę" na wzmocnienie włosów i paznokci. Zawiera ona kwas foliowy, ale nie wiem, czy dawka jest odpowiednia.
Natomiast "Prenatal Classic" brałam dopiero od 2 miesiąca ciąży (mój ginekolog zapomniał wcześniej przepisać mi witamin).
Dlatego przez całą ciążę martwiłam się o zdrowie mojego synka :tak:. Na szczęście urodził się zdrowy (z wyjątkiem niedotlenienia, do którego doszło podczas porodu).

Słyszałyście cos moze o wycofaniu ze sprzedazy prenatalu DHA bo w 4 aptekach nie moglam dostac i w jednej cos babka mowila ze juz jej nie przywoza bo podobno wycofane :baffled: pierwsze slysze, i nie ukrywam ze troche mnie to martwi bo przez 2 miesiace bralam te kwasy :baffled:

Ja biorę cały czas FeminatalN i mam nadzieję, że ma dosyć kwasu foliowego (800mg). Biorę go już przed zajściem w ciąże i jestem ciekawa jak długo mam go brać??

etna36

Ja w 7 tc sie zorientowalam, ze u mnie w brzuszku mieszka dzidzia i od tego momentu biore zestaw witamin z kwasem foliowym. Lekarz zapisal mi ELEVIT i biore go codziennie rano po posilku :) A jak dlugo ??? Moj lekarz powiedzial, ze przez caly okres ciazy i karmienia piersia, poniewaz kobieta nie jest w stanie sama dieta dostarczyc organizmowi tyle witamin ile potrzeba. Ja dodatkowo mam niedokrwistosc wiec co drugi dzien biore tableki z zelazem plus folik ale u zdrowej kobiety nie jest to obowiazek :-)

reklama
Do góry