reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

biedny folik... zaraz tableteczki sie zaczerwienia ;-)

kiedy brac, kiedy przestac... rozne szkoly... mi lekarka powiedziala zeby nie brac preparatow dla kobiet ciezarnych (ani innych) w I trymestrze a lykac tylko folik - uzasadnila to tym ze w preparatach jest sporo witaminy A, ktora w nadmiarze jest szkodliwa dla rozwoju plodu - dlatego tez nie powinno sie jesc watrobki - Produkty nie zalecane podczas ciąży - BabyBoom

i badz tu madry i pisz wiersze... ja w pierwszej ciazy poddalam sie - odstawilam folik i zaczelam brac te preparaty ale nie jadlam watrobki, pasztetow i nie pilam Kubusiow i inych sokow z marchwi

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny ja przed ciążą bralam folik, terz biorę go dalej i czuje sie dobrze, powiem wiecej - od samego poczatku ciazy nawet nie mam zadnych mdlosci i dziwactw zywieniowych;-)
Mam tylko pytanie - czy mozna brac Folik i Falvit jednoczesnie? nie bede miala w organizmie za duzo kwasu foliowego? (w falvicie tez jest). Ja tak robie od poczatku ciąży.

Dziewczyny ja przed ciążą bralam folik, terz biorę go dalej i czuje sie dobrze, powiem wiecej - od samego poczatku ciazy nawet nie mam zadnych mdlosci i dziwactw zywieniowych;-)
Mam tylko pytanie - czy mozna brac Folik i Falvit jednoczesnie? nie bede miala w organizmie za duzo kwasu foliowego? (w falvicie tez jest). Ja tak robie od poczatku ciąży.
A po co ci falvit? Mnie kiedyś pani w aptece sprzedała falvit a podejrzewam, że mieli jakąś promocję i chciała mi to wcisnąć. To najgorsze tabletki jakie miałam. Po pierwsze nigdzie nie było (może teraz jest?) napisane, że są dla kobiet w ciąży.Po drugie wiele kobiet miało przez falvit problemy z zaparciami. Jest to nawet na ulotce napisane, w skutkach ubocznych. To zwykłe witaminy, ja je oddałam mężowi, żeby też był zdrowszy. Wolałam kupić witaminy typowo dla kobiet w ciąży! Kupiłam feminatal, któr tutaj wiele dziewczyn chwali. Ja też byłam zadowolona, dzidzia była zdrowa, silna, duża:-) A nie powinno się łykać kwasu foliowego i jednocześnie preparatów z kwasem foliowym, bo trochę tego za dużo. Odstaw już folik i łykaj jeden witaminy!.

Mam problem i nie wiem czy posłuchać ginekologa w kwesti witamin. Uważa ,że branie witamin w ciaży jest nie potrzebne. Jestem w 13 tygodniu ciąży ,kazał mi odstawić folik i nie brać żadnych witamin ,tylko jeść owoce i warzywa. Oczywiście jem ,ale boje sie ,że nie dostarcze dziecku potrzebnej ilośći witamin. Zastanawiam sie nad kupnem witamin i brania bez zgody ginekologa. Co byście zrobiły? Brać witaminy ,czy nie ? Nie wiem co mam zrobić.:-(

pierwsze spotykam się z takim czymś
kup sobie witaminy dla kobiet w ciąży i łykaj po jednej tabletce dziennie..wiadomo że same witaminy w postaci tabletek nie wystarczą (odżywiaj się też dobrze) ale według mnie na pewno Ci nie zaszkodzą

W kwestii kwasu foliowego faktycznie. To co miał zrobić, już zrobił, teraz nie ma już sensu go przyjmować, natomiast kompleks witamin na pewno Ci nie zaszkodzi. Plus zdrowe i racjonalne odżywianie.
Przecież te witaminy są stworzone specjalnie dla przyszłych mam :)

Moim zdaniem branie witamin-przy dobrych wynikach.Jest po prostu zbędne !!! Bo po co się faszerować sztucznymi ,gorzej przysfajalnymi witaminami. Uważam że jeżeli wyniki z morfologi są dobre to nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam

Moja lekarka też nie kazała mi nic brać oprócz oczywiście folika. Ale jak przyszła zima i brak naturalnych owoców w tak dużej ilości co lato, jesień więc zakupiłam witaminy dla kobiet w ciąży i przyjmuję co drugi dzień 1 tabletkę + warzywa, owoce, itd. Uzgodniłam tak z lekarzem. Powiedziała, że jak mam się lepiej czuć podświadomie to mogę co drugi dzień przyjmować. Moje badania (biochemiczne) cały czas wychodzą prawidłowo;-)

reklama
lucyper
No tak, tyle że po 12 tc, kwas foliowy nic już nie jest w stanie zrobić (jest potrzebny przy embriogenezie w tworzeniu się cewy nerwowej) i wtedy należy go suplementować. Jak i przed poczęciem.
Potem jest już zbędny. A może nie tyle zbędny, co wystarczająco dostarcza go podstawowa dieta każdego człowieka.

Natomiast milkada
Czy robiąc badania, sprawdzasz za każdym razem jaki masz poziom witaminy A, wszystkich witamin z grupy B, witaminy C, tak ważnej witaminy D!!!, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, manganu, biotyny????
Jeśli tak, i wszystko jest w normie, to faktycznie, nie musisz przyjmować nic dodatkowo. Natomiast jeśli nie, to niestety trzeba być mistrzem żeby zapewnić sobie tak zbilansowaną dietę żeby tych wszystkich składników dostarczyć.
A co tu dopiero mówić o ciąży, kiedy tych wszystkich trzeba też dostarczyć dziecku ????:confused:

Do góry