reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

mała czarownica, ja widzę, że Ty masz tego dzieciaczka w Szkocji, tak? Tam na rynku znajdziesz masę produktów dla przyszłych mam i dla mam, w których są kwasy omega-3, -6. O kwasach Omega-9 nie słyszałam. To jest po prostu dużo bardziej rozwinięty rynek niż nasz i ocekiwania kobiet sa też inne. W Polsce jeszcze dwa lata temu nie było żadnego preparatu dla ciężarnych zawierającego kwasy nienasycone. Teraz coś się dzieje. I jest kilka produktów, m.in. ten o którym wspomina SiwaM tzn. ten Elite Prenate. Z tego co widziałam, to jest najbardziej pełen skład, wszystko w jednej kapsułce. Pewnie też dlatego - najtańszy. A swoją drogą, to ciekawe co ma brać facet, jak jego kobieta jest w ciąży :-D

reklama
małgosia1006 biorę Prenate Elite od ok tygodnia i narazie jest ok, tzn czuję sie po nim dobrze i nie muszę dodatkowo łykać folic'a (PE zawiera 0,4mg kwasu foliowego). Preparat ten rzeczywiście zawiera wiele witamin i minerałów i pewnie nie byłabym w stanie dostarczyć ich tylko z pokarmem.

Ja mam dobre wyniki i zapytalam lekarza czy teraz jak jest tyle owocow to tez mam brac witaminy i powiedzial, ze niekoniecznie, biore tylko magnez i duzo świezych owoców

Jestem w 10 tygodniu ciąży i mieszkam w UK.
Przed ciążą brałam folic i teraz też go biorę. Moje wyniki najnarazie są ok wiec moja Midwife stwierdziła, że na dzień dzisiejszy nie potrzebuję witamin i wystarczą świeże owoce i warzywa. Moja koleżanka, której ciąża była prowadzona w
UK też nie przyjmowała żadnych witamin, tylko owoce i warzywa a jej córeczka urodziła się zdrowa i ważyła 3700.
Kwestia witamin to chyba sprawa idywiadualna dla każdej ciężarnej.

Jestem w 10 tygodniu ciąży i mieszkam w UK.
Przed ciążą brałam folic i teraz też go biorę. Moje wyniki najnarazie są ok wiec moja Midwife stwierdziła, że na dzień dzisiejszy nie potrzebuję witamin i wystarczą świeże owoce i warzywa. Moja koleżanka, której ciąża była prowadzona w
UK też nie przyjmowała żadnych witamin, tylko owoce i warzywa a jej córeczka urodziła się zdrowa i ważyła 3700.
Kwestia witamin to chyba sprawa idywiadualna dla każdej ciężarnej.

Zgadam sie z toba ze to sprawa indywidualna, tez jestem ciezarna w uk i polozna kazala mi przestac brac kwas foliowy juz w 12 tyg. Mialam wtedy hemoglobine 13.6 tydzien pozniej robilam wyniki w pl i hemog-12.6 czyli prawie dolna granica wiec lekarz kazal mi brac feminatal az do konca karmienia piersia. Tylko ze krew badaja tu tylko 2 razy w 12 i28tyg wiec nawet nie wiem czy mam teraz dobre wyniki:tak:

Witam mam pytanie odnośnie kwasu foliowego: dowiedziałam się, że bierze się go do 12 tygodnia, a ja jestem już w 19 i lekarz mówił, że nadal mam go brać w ilości 3 x 1 (5 mg) i falvit dla kobiet w ciąży (on też zawiera kwas foliowy).Zastanawiam się czy nie za długo i dużo biorę go zwłaszcza, że nie mam anemii i innych dolegliwości.

Kwas foliowy w dawce jaka jest w foliku czy w preparatach witaminowych nie jest szkodliwy dla płodu. kwas foliowy nie ma żadnych efektów ubocznych. W dawce nie większej niż 0,4 mg może być stosowany przez wiele lat. Ma również korzystne działanie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. nie ma poza tym doniesień o szkodliwym wpływie kwasu foliowego jesli się go bierze w ciąży dłużej niż zalecane. Mnie lekarze nawet w szpitalu ja leżałam w 18 tygodniu mówili że kwas foliowy mam kontynuować. Teraz dalej go biorę. Natomiast zrezygnowałam z witamin bo się po nich źle czułam. Staram się jeśc wszystko i w odpowiednich ilościach i opycham się owocami i warzywami.

a tutaj ogólnie czego mnie nauczyli na studiach o kwasie foliowym :
reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózghttp://pl.wikipedia.org/wiki/Mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; wiec można kontynuować jego branie po 12 tygodniu ciąży. I spełnia jeszcze wiele, wiele innych funkcji, ale nie będę elaboratu pisała ;);-)

nie jestem pewna na 100%, ale chyba 5mg kwasu foliowego to sporo jak na jeden dzień. Ja zażywałam sam kwas foliowy (folic 0,4mg) już zanim zaszłam w ciążę i do 14 tc, a potem tylko Prenate Elite, które mają w składzie też 0,4mg kwasu foliowego. I nie brałam dodatkowej tabletki folica. Ewka81 a zapytałaś lekarza dlaczego masz przyjmować kwas foliowy aż 3x dziennie?
pozdrawiam

reklama
Nie zapytałam bo nawet o tym nie pomyślałam, dopiero po wizycie usiadłam na necie i zaczęłam czytać na ten temat, ale już jestem umówiona na wizytę do innego lekarza. Ten do którego chodziłam do tej pory na wiele pytań mi nie odpowiadał, a jak się pytałam o usg, to mnie zbywał. Moje koleżanki 1 usg miały już w 3 miesiącu, ja jestem w 19 tygodniu i jeszcze mi nie chce zrobić. A długo można by na niego narzekać, ale po co się denerwować - mam nadzieje, że ten nowy okaże się poważniejszy. Dziękuje za rady i pozdrawiam :-)

Do góry