reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

mała czarownica, ja widzę, że Ty masz tego dzieciaczka w Szkocji, tak? Tam na rynku znajdziesz masę produktów dla przyszłych mam i dla mam, w których są kwasy omega-3, -6. O kwasach Omega-9 nie słyszałam. To jest po prostu dużo bardziej rozwinięty rynek niż nasz i ocekiwania kobiet sa też inne. W Polsce jeszcze dwa lata temu nie było żadnego preparatu dla ciężarnych zawierającego kwasy nienasycone. Teraz coś się dzieje. I jest kilka produktów, m.in. ten o którym wspomina SiwaM tzn. ten Elite Prenate. Z tego co widziałam, to jest najbardziej pełen skład, wszystko w jednej kapsułce. Pewnie też dlatego - najtańszy. A swoją drogą, to ciekawe co ma brać facet, jak jego kobieta jest w ciąży :-D

reklama
małgosia1006 biorę Prenate Elite od ok tygodnia i narazie jest ok, tzn czuję sie po nim dobrze i nie muszę dodatkowo łykać folic'a (PE zawiera 0,4mg kwasu foliowego). Preparat ten rzeczywiście zawiera wiele witamin i minerałów i pewnie nie byłabym w stanie dostarczyć ich tylko z pokarmem.

Ja mam dobre wyniki i zapytalam lekarza czy teraz jak jest tyle owocow to tez mam brac witaminy i powiedzial, ze niekoniecznie, biore tylko magnez i duzo świezych owoców

Jestem w 10 tygodniu ciąży i mieszkam w UK.
Przed ciążą brałam folic i teraz też go biorę. Moje wyniki najnarazie są ok wiec moja Midwife stwierdziła, że na dzień dzisiejszy nie potrzebuję witamin i wystarczą świeże owoce i warzywa. Moja koleżanka, której ciąża była prowadzona w
UK też nie przyjmowała żadnych witamin, tylko owoce i warzywa a jej córeczka urodziła się zdrowa i ważyła 3700.
Kwestia witamin to chyba sprawa idywiadualna dla każdej ciężarnej.

Jestem w 10 tygodniu ciąży i mieszkam w UK.
Przed ciążą brałam folic i teraz też go biorę. Moje wyniki najnarazie są ok wiec moja Midwife stwierdziła, że na dzień dzisiejszy nie potrzebuję witamin i wystarczą świeże owoce i warzywa. Moja koleżanka, której ciąża była prowadzona w
UK też nie przyjmowała żadnych witamin, tylko owoce i warzywa a jej córeczka urodziła się zdrowa i ważyła 3700.
Kwestia witamin to chyba sprawa idywiadualna dla każdej ciężarnej.

Zgadam sie z toba ze to sprawa indywidualna, tez jestem ciezarna w uk i polozna kazala mi przestac brac kwas foliowy juz w 12 tyg. Mialam wtedy hemoglobine 13.6 tydzien pozniej robilam wyniki w pl i hemog-12.6 czyli prawie dolna granica wiec lekarz kazal mi brac feminatal az do konca karmienia piersia. Tylko ze krew badaja tu tylko 2 razy w 12 i28tyg wiec nawet nie wiem czy mam teraz dobre wyniki:tak:

Witam mam pytanie odnośnie kwasu foliowego: dowiedziałam się, że bierze się go do 12 tygodnia, a ja jestem już w 19 i lekarz mówił, że nadal mam go brać w ilości 3 x 1 (5 mg) i falvit dla kobiet w ciąży (on też zawiera kwas foliowy).Zastanawiam się czy nie za długo i dużo biorę go zwłaszcza, że nie mam anemii i innych dolegliwości.

Kwas foliowy w dawce jaka jest w foliku czy w preparatach witaminowych nie jest szkodliwy dla płodu. kwas foliowy nie ma żadnych efektów ubocznych. W dawce nie większej niż 0,4 mg może być stosowany przez wiele lat. Ma również korzystne działanie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. nie ma poza tym doniesień o szkodliwym wpływie kwasu foliowego jesli się go bierze w ciąży dłużej niż zalecane. Mnie lekarze nawet w szpitalu ja leżałam w 18 tygodniu mówili że kwas foliowy mam kontynuować. Teraz dalej go biorę. Natomiast zrezygnowałam z witamin bo się po nich źle czułam. Staram się jeśc wszystko i w odpowiednich ilościach i opycham się owocami i warzywami.

a tutaj ogólnie czego mnie nauczyli na studiach o kwasie foliowym :
reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózghttp://pl.wikipedia.org/wiki/Mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; wiec można kontynuować jego branie po 12 tygodniu ciąży. I spełnia jeszcze wiele, wiele innych funkcji, ale nie będę elaboratu pisała ;);-)

nie jestem pewna na 100%, ale chyba 5mg kwasu foliowego to sporo jak na jeden dzień. Ja zażywałam sam kwas foliowy (folic 0,4mg) już zanim zaszłam w ciążę i do 14 tc, a potem tylko Prenate Elite, które mają w składzie też 0,4mg kwasu foliowego. I nie brałam dodatkowej tabletki folica. Ewka81 a zapytałaś lekarza dlaczego masz przyjmować kwas foliowy aż 3x dziennie?
pozdrawiam

reklama
Nie zapytałam bo nawet o tym nie pomyślałam, dopiero po wizycie usiadłam na necie i zaczęłam czytać na ten temat, ale już jestem umówiona na wizytę do innego lekarza. Ten do którego chodziłam do tej pory na wiele pytań mi nie odpowiadał, a jak się pytałam o usg, to mnie zbywał. Moje koleżanki 1 usg miały już w 3 miesiącu, ja jestem w 19 tygodniu i jeszcze mi nie chce zrobić. A długo można by na niego narzekać, ale po co się denerwować - mam nadzieje, że ten nowy okaże się poważniejszy. Dziękuje za rady i pozdrawiam :-)

Do góry