reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

Pabla ja już byłam w sumie na 4 wizytach prywatnych u 2 pediatrów. Jeden dał granulki, a potem kropelki na wyciszenie stresu porodowego (to pediatra-homeopata), a drugi stwierdził, że diecko zdrowe, tylko muszą mu jelitka dojrzeć... a dziecko dalej się męczy, a ja razem z nim...
dzisij mąż ma kupić lakcid albo lacidofil na poprawę flory bakteryjnej i zobaczymy...

reklama
Hej dziewczyny jak tak czytam wasze wypowiedzi to mi sie marzy zatwardzenie u mojej niuni. Mala ma 2m-ce, a biegunke juz ponad 3tygodnie, robi zolta i zielona kupke jak woda i to ze sluzem nawet 8-9 razy dziennie, a tu (londyn) lekarze mi tylko mowia, ze przejdzie. prawie na 100 to alergia, ale na co jak juz chyba odstawilam co moglam?! A co do kupek, oto przetlumaczona instrukacja "wrozenia z kupek:)" od mojej poloznej:

zielonkawa lub zolta/brazowa, z "ziarenkami
Ta kupka to cos miedzy mekonium, a regularna kupka dzidzi karmionej piersia i wystepuje jak mamy mleczko zaczyna leciec lub 2,3 czy 4 dni po urodzeniu. Maluszek moze zrobic 3 kupki dziennie, 10, a nawe 20. Czasami jednak, dziecko w 1 tygodniu zycia moze wcale nie zrobic kupki przez dzien czy dwa, gdyz wcale nie wystepuja wtedy ruchy jelit, co jest normalne.

Jasno zolta do jasno zielonej, luzna/plynna, ala musztarda, grudkowata, z ziarenkami, kremowa
to wszystko normalne kupki dziecka karmionego piersia. Konsystencja, czestotliwosc i kolor rozni sie w zaleznosci od dnia.

Czesta wodnista kupka, najczesciej bardziej zielona niz zwykle
Takie kupki to biegunka u dzieciaczkow karmionych piersia. Przyczyna moze byc wirus, infekcja jelit, stres, niepokoj lub nietolerancja pokarmowa.

Twarda, jakby grudkowa kopa z obecnoscia krwi lub sluzu
To zatwardzenie u dzieci karmionych piersia, ktore jednak niezwykle rzadko wystepuje. Moze miec zwiazek z alergia pokarmowa. Dzieci karmione formula maja zatwardzenia znacznie czesciej i moga miec twardsze i wieksze kopki niczym starsze dzieci czy dorosli.

Czarne stolce czesto towarzyszace zatwardzeniu
Sa one skutkiem uzupelniania zelaza, ktore "wzmacnia" dzieciece jedzonko i witaminy i to moze powodowac zaparcia. Zdrowe, karmione puiersia dzieci nie potrzebuja uzupelnienia zelaza. Te zawarte w melku matki jest w najbardziej dostepnej formie dla dzidziusia.

Czerwona, "smugowa" kupka
Te zwykle wystepuja przez krwawienie w jelicie lub odbycie. Czesciej spowodowane sa peknieciem odbytu, czyli malunkimi rankami, nacieciami wokol obwodu odbytu. To moze byc reakcja na nabial w diecie mamy. Eliminacji tych produktow jest pierwsza linia obrony w tej sytuacji. Rowniez inne zmiany w diecie mamy moga byc wymagane. U dzieci karmionych formula zdarza sie to gdy ma ona mleko krowie lub u niektorych dzieci soje. Ciagla i narastajaca krew w kopce lub krew ze sluzem wymaga by mama natychmiast skontaktowala sie z lekarzem.

Zielona, pienista kupka
Moze byc rezultatem nierownowagi w siarze, choc jest to rzadkie. Czesto w takiej sytuacji oddawaniu stolca towarzyszy sila, jest jakby wypchniety z dzidziusia. Doradca laktacyjny powinien pomoc mamie znalezsc wzor karmienia, ktory pomoze zwalczyc ten problem. Jezeli jednak oddawaniu stolca towarzyszy zbyt duza sila we wczesnych tygodniach nalezy pozwolic mleku skapac na pieluszke itp zanim przystawimy do piersi dzidziusia. Karmienie 2 lub 3 razy z tej samej str moze rowzniez pomoc. Nalezy jedank byc ostroznym przy karmieniu z 1 str gdyz moze to zmniejszyc ilosc mleczka.

Zielona kupka ze sluzem
Moze byc rezultatem wirusa. czesto jedynym znakiem, ktory mowi nam ze dzidzia ma wirusa jest wlasnie taka kupka. Jest to dowod na to ze jelita dziecka zle wchlaniaja pokarm. Obserwuj ile dni utrzymuje sie taka kupka z jaka ma konsystencje.W wypadku wirusa powinno sie poprawic w ciagu kilku dni..
Innym powodem zlego wchlaniania jelit moze byc zabkowanie. Nadmierna ilosc sliny moze powodowac podraznienie w jelitach i tym samym przeszkadzac we wchlanianiu pokarmu. Moze to powodowac plynne, kwasowe kupki.

Podsumowujac, kopki zdrowych dzieci karmionych piersia sa zielone, brazowe, zolte lub pomaranczowe. Sa plynne i maja grudki prawie za kazdym arzem. zmieniaja kolor przy wirusach, moga miec male ilosci krwi (dzwon po lekarza) i moga wystepowac pare razy dziennie, a nawet wcale przez pare dni.
U dzieci karmionych formula jest troche gorsza sytuacja jesli chodzi o zaparcia i biegunki.

Mam nadz ze cos wam sie z tego przyda :)

Cześć dziewczyny, za bardzo nie czytałam postów, ale zauważyłam zdanie o soku porzeczkowym...jedno co wiem, on wywołuje kolki u dzieciaczków i problemu z brzuszkiem - jeśli mama go pije i karmi piersią...:( wiem, to ze szpitala w którym rodziłam - szpital w Pyskowicach. pozdrawiam

Cześć dziewczyny, za bardzo nie czytałam postów, ale zauważyłam zdanie o soku porzeczkowym...jedno co wiem, on wywołuje kolki u dzieciaczków i problemu z brzuszkiem - jeśli mama go pije i karmi piersią...:( wiem, to ze szpitala w którym rodziłam - szpital w Pyskowicach. pozdrawiam

A to mnie zaskoczyłaś, bo sok jabłkowy i porzeczkowy kazała mi pić pediatra jak byłam na diecie :baffled: i weź tu bądź mądry :dry:

dzisiaj w kupce ze śluzem znalazłam krew, więc zadzwoniłam do pediatry i mówię co i jak. Babeczka mnie uspokoiła i powiedziala, że sluz w kupce, a czasem krew to norma u dzieci karmionych piersią, bo jelitka są jeszcze niedojrzałe. Kazała baaaaardzo dużo pić i dawać dziecku kropelki biogaja, które maja pomóc szybciej dojrzec jelitkom :tak:
uff, na całe szczęście to nie alergia...

dziekuję wszytskim, którzy próbowali mi pomóc, jak wypróbuję te kropelki to napiszę czy zdały egzmin;-)

kropelki jednak się nie sprawdzają... a do tego dzisiaj mała robi praktycznie zamiast kupki sluz... do tego jest bardzo niespokojna... w poniedziałek jedziemy do pediatry:-(

Mata - daj znać co poradziła pediatra. Ja wróciłam do mleka Nan ( bo wcześniej zmieniłam na enfamil i mam wrazenie ze od tego momentu się pogorszyło - a od dzis karmie tylko butlą, wcześniej mieszanie ), i zaczęłam dawać bobotic. Od jutra zwiększam dawke priobiotyku Dicoflor 30 do 2 razy dziennie. A we wtorek do pediatry, dam znać czego sie dowiedziałam.
Gdyby nie ten brzuszek i problemy z kupka i gazami było by tak pieknie. Tak czekam aż moja mała zacznie sie uśmiechać a ona tylko płacze i stęka jak nie śpi. I jak tu pomóc takiemu skarbowi. Serce mi sie kraje:-:)-(

Witam
Mam pytanie. Moj 8-tygodniowy synek od wczorajszego wieczoru nie robił kupki. Do tej pory kupki robil po kazdym karmieniu i wszystko bylo ok. Zastanawiam sie skad ta zmiana i czy powinnam sie martwić?dodam, że mały nie płacze wiec brzuszek raczej go nie boli. Pozdrawiam

Monia_80, w "mądrych" książkach" piszą fachowcy, że niemowlę może nie robić kupki nawet tydzień i to norma. Ja jednak uważam inaczej. No bo załóżmy, jak czuje się dorosły jak nie wypróżnia się tydzień. Koszmarnie. Tymbardziej dziecko. Fakt, że 8tyg. niemowlak jest we wzmożonej fazie wzrostu i cały pokarm może na to wykorzystywać.
Myślę, że tak 3 dni możesz spokojnie poczekać. Wiem jak to było z moim synkiem. Też tak miał.
No coż, jak kupa nie będzie się pojawiała po tych 3 dniach to można małemu pomóc, np. czopkiem glicerynowym(nie całym), lub zakupić specjalny syrop na zaparcia: Lactulosum( nie działa od razu, ale u nas np. pomógł). Jak nie będzie to skutkowało to iść do lekarza.

reklama
monia tak jak pisała asiacur moga sie nie pojawiac do tygodnia a jest to spowaodowane tym że jeżeli dziecko jest na piersi wszystko organizm wchłania i nie ma po prostu czym sie załatwić Mój syn tez miał takie przestoje też nagle przestał robic choć wcześniej po każdym jedzeniu robił potem to robił raz na 3 dni czasem jak widziałm że juz isę męczy pomagałam mu wkładałam niewielką ilośc mydła ale nie możan tego za czesto robić zreszta jak i innych środków żeby się nie przyzwyczaił można tez włożyć do pupci termometr i troszkę nim poruszać to może go ruszyć jeżeli będzie to długo trwało to powiedz o tym lekarzowi

Do góry