reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kupki-temat rzeka

reklama
Moja paulina ma juz 6 tygodni i wczoraj nie miała kupki wogóle ma nie wiecej niz raz na dzien karmie ją piewrsia i dokarmiam w dzien mlekiem NAN i na spacerkach dostaje herbatke albo rumiankową albo koperkową, powiedzcie dlaczego mała nie robi kupki pomimo twardego brzuszka i co zrobic zeby zrobiła , czy to normalne??

Dziecko ma prawo nie robic kupki nawet przez tydzień i dopiero po tym czasie można mówic o zatwardzeniu - zwłaszcza przy piersi (przy piersi nawet rekordziści nie robią przez 10) :) Zwróc uwagę że czasem maluszek puszcza bączki z odrobinką kupki - to wystarcza :) Też się tym martwiłam ale okazało się że nie ma czym :) Jeśli nie płacze i nie napina - wszystko jest w normie :) Podawaj dalej raz dziennie herbatke rumiankową i możesz masowac brzuszek zgodnie z ruchem zegara - przyspiesza trawienie.
Nie daj się nabrac na wiercenie w pupci termometrem - sama byś tego nie chciała na pewno, w dodatku można zrobic maluszkowi krzywdę. To stare babcine sposoby - przynoszące więcej szkody niż pożytku.
Pozdrawiam

Nam pani doktor poradzila rozrobic w 90ml wody, 15 ml soku jablkowego (nieslodzonego) , i pomoglo, chociaz podobno jak karmisz piersia to nic wiecej dawac nie musisz... Ale na pocieszenie nam tez powiedzieli, ze u niemowlakow to normalne :-) Sprobuj z tym sokiem, pomoze na bank. Pozdrawiam

zapomnialam dodać, iż gdyby naprawdę zaniepokoił Cie już dlugi odstęp czasu w zrobieniu kupki zawsze mozesz wtedy podać pół czopka glicerynowego (bez recepty)-efekt natychmiastowy:)))Oczywiście lepiej nie uczyc małej wspomagaczami bo wtedy sama nie będzie robić kupki, ale raz za jakiś czas mozna go podać

Nie masz jeszcze powodów do niepokoju. Jeśli to się przedłuży, a dzidzia będzie popłakiwać przy puszczaniu bączków to spróbuj masażu brzuszka oraz rowerka nóżkami (delikatnie oczywiście). Można też podać espumisan dla niemowląt (od 1 miesiąca życia). U mnie najskuteczniejszą metodą okazało się posadzenie córeczki przed akwarium. Obserwowanie rybek działa na nią tak rozluźniająco.... że zaczęliśmy zakładać jej pieluszki 3. ( a ma niecałe 3 miesiące:-D ).

witam wszystkie mamy............moja mala ma 8 miesiecy do tej pory karmiona byla wylacznie piersia jednak od tygodnia jest na nutramigenie 2 poniewaz ma skaze bialkowa od tego czasu robi kupy zielonkawo czarne i te fragmenty czarne sa bardziej plastelinowate(przepraszam za detale...),podaje jej rowniez warzywa(fasolka,kabaczek,ziemniak,dynia),bardzo martwi mnie ten kolor oczywiscie wkrotce zasiegne opini lekarza,ale moza ktoras mama zna ten problem(poza tym corka czuje sie dobrze i nie ma klopotow z wyproznianiem.)........bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi

reklama
Nie ma się co martwić Mój Kuba jest na nutramigenie od 2 miesiąca życia i też robi po nim takie kupki To normalka bo nutramigen ma dużo żelaza i jest bardzo resztkowym mlekiem Dzieci robią po nim dużeeee błotowate zielone i śmierdzące kupska:-p:-) Czasami to się normuje a czasami zostaje już tak na stałe:-)

Do góry