reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne zachcianki Marcówek :)

reklama
anka u mnie od swiat musli z jogurtem naturalnym i miodem na tapecie :-)

i znow mam straszne cisnienie na mleko, litr dziennie to za malo dla mnie :confused:
 
Na mleko dwa razy miałam fazę tej ciąży, a przed piłam więcej, za to jogurty mogłabym jeść na śniadanie, obiad, kolację bo je lubię i po świętach szybciutko do nich wróciłam. Dziś miałam zajawkę na wafla, zrobiłam z masą kajmakową, dodałam do niej pestki z dyni, rodzynki, suszone morele i dwa kawałki białej czekolady starłam na tarce. A na obiad zapiekanka ziemniaczana, na którą miałam od dłuższego czasu ochotę i jakaś szybka zupa jarzynowa ale to głównie robiona pod Oliwię.
 
Ja ostatnio, codziennie na saniadanie owsienkę jem. Tez mam po raz drugi jazdę na nabrał. Wcześniej były to jogurty, mleka smakowe, deserki itp, a teraz bardziej na wytrawnie i słono!
 
Przepis na rogaliki drożdżowe z dżemem z połowy porcji wychodzi wtedy 24 rogalikó (dla Ani ale każdy może spróbować;-))

Do miski:

2 szkl mąki
szczypta soli
1 całe jajko
1/2 kostki roztopionej margaryny

Zaczyn w kubeczku/szklance

1/8 na oko szklanki ciepłego mleka
2,5g drożdży (mogą być świeże 1/4 kostki wdrobione lub suche w proszku np. Dr Otkera)
4 łyżeczki cukru Mieszamy to wszystko do rozpuszczenia drożdży i cukru

Zaczyn wlewamy do miski ze składnikami i wszystko mieszamy łyżką tak żeby ciasto było jednolite i odchodziło od ścianek miski. Przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie ciato wyjmujemy dzielimy na połowę, podłączamy piekarnik na 200st C. Połówkę ciasta wykładamy na popruszoną mąką stolinicę, wałkujemy w równy okąg o srednicy ok 25-27cm. Dzielimy go na 12 równych trójkątów (czyli najpierw na pół, potem na cztery i każdą ćwiatkę na 3 trójkąciki co daje nam 12). Kładziemy kupki gęstego dżemu/powideł na szerszą część i zwijamy do środka. Powstaja półksiężyce. Układamy je na blasze (ja uzywam tej z piekarnika) na papierze pergaminowym. To samo robimy z druga połową ciasta. Jak juz rogaliki leżą poukładane smarujemy je (pędzelkiem lub łyżeczką) z wierzchu mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 15 min.
Po wyciągnięciu można cukem pudrem posypać jak lekko przestygną.

Smacznego! W razie wątpliwości pytajcie;-)
 
reklama
Do góry