reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne zachcianki Marcówek :)

reklama
Pierożki z miesem i kapustą:))


a co do zakazanych rzeczy to też na poczatku ciąży marzyłam o jednym....o ziiiimnyyymmm piwie z sokiem i tak sie męczyłam do pazdziernika, az znajoma poinformowała mnie ,że znalazła bezalkoholowe ( zupełnie bezalkoholowe, naprawde bezalkoholowe ) piwko:)) i mój ból się skończył- kupiłam, wypiłam łyk i już po zachciance:))
 
Podaję obiecany przepis na PĄCZKI

Jest to sprawdzony przepis mojej teściowej.Z tego przepisu wychodzi około 35pączków:

Składniki:
75dag mąki (najlepiej szadkowskiej)
6dag drożdźy
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
3 jaja całe
0,5 szklanki cukru zwyklego
20 gram spirytusu
0,5 kostki masła
marmolada (około 0,5 kg zalezy ile kto wkłada)

Wykonanie:
Drożdźe wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki, połowa ciepłego mleka(nie za ciepłe)-ta mieszanka najlepiej niech poczeka ze 20-30min zanim się ją doda do mąki.
Jaj,żółtka upić na parze z cukrem.
Tłuszcz roztopić w osobnym garnku.
Do mąki wlać bite jaja,resztę ciepłego mleka,wyruszone drożdże,spirytus.Dobrze wyrobić.Po trochu dodawać ciepłego tłuszczu(roztopionego masła) i wyrabiać wyrabiac.
Zostawić w ciepłym miejscu na 30min,później podzielic sobie na kawałki i zacząć lepić pączki z nadzieniem.Takie pączki jeszcze surowe najlepiej jakby odpoczęły jakies 15 min przed wrzuceniem na tłuszcz.

Pączki wrzucać częścią zalepioną do góry i piec pod przykryciem,a drugą stronę juz bez przykrycia:)

Wszystko.

Ostatnio robiłam je pierszy raz w zyciu i taki laik jak ja zrobił dobre pąki-zachcianka została zaspokojona;-)
 
A ja dziś wykombinowałam risotto z kurczakiem po chińsku :) taki słony smak to cos dla mnie! :)
tylko żeby znowu zgaga się nie pojawiła... :(
 
anka ciekawe kiedy Ci sie zmieni smak? ja ogolnie mialam jadlowstret po porodzie wiec teraz jem ile moge :-p
 
reklama
Do góry