reklama
Pierożki z miesem i kapustą)
a co do zakazanych rzeczy to też na poczatku ciąży marzyłam o jednym....o ziiiimnyyymmm piwie z sokiem i tak sie męczyłam do pazdziernika, az znajoma poinformowała mnie ,że znalazła bezalkoholowe ( zupełnie bezalkoholowe, naprawde bezalkoholowe ) piwko) i mój ból się skończył- kupiłam, wypiłam łyk i już po zachciance)
a co do zakazanych rzeczy to też na poczatku ciąży marzyłam o jednym....o ziiiimnyyymmm piwie z sokiem i tak sie męczyłam do pazdziernika, az znajoma poinformowała mnie ,że znalazła bezalkoholowe ( zupełnie bezalkoholowe, naprawde bezalkoholowe ) piwko) i mój ból się skończył- kupiłam, wypiłam łyk i już po zachciance)
Monisia-1980
Fanka BB :)
Podaję obiecany przepis na PĄCZKI
Jest to sprawdzony przepis mojej teściowej.Z tego przepisu wychodzi około 35pączków:
Składniki:
75dag mąki (najlepiej szadkowskiej)
6dag drożdźy
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
3 jaja całe
0,5 szklanki cukru zwyklego
20 gram spirytusu
0,5 kostki masła
marmolada (około 0,5 kg zalezy ile kto wkłada)
Wykonanie:
Drożdźe wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki, połowa ciepłego mleka(nie za ciepłe)-ta mieszanka najlepiej niech poczeka ze 20-30min zanim się ją doda do mąki.
Jaj,żółtka upić na parze z cukrem.
Tłuszcz roztopić w osobnym garnku.
Do mąki wlać bite jaja,resztę ciepłego mleka,wyruszone drożdże,spirytus.Dobrze wyrobić.Po trochu dodawać ciepłego tłuszczu(roztopionego masła) i wyrabiać wyrabiac.
Zostawić w ciepłym miejscu na 30min,później podzielic sobie na kawałki i zacząć lepić pączki z nadzieniem.Takie pączki jeszcze surowe najlepiej jakby odpoczęły jakies 15 min przed wrzuceniem na tłuszcz.
Pączki wrzucać częścią zalepioną do góry i piec pod przykryciem,a drugą stronę juz bez przykrycia
Wszystko.
Ostatnio robiłam je pierszy raz w zyciu i taki laik jak ja zrobił dobre pąki-zachcianka została zaspokojona;-)
Jest to sprawdzony przepis mojej teściowej.Z tego przepisu wychodzi około 35pączków:
Składniki:
75dag mąki (najlepiej szadkowskiej)
6dag drożdźy
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
3 jaja całe
0,5 szklanki cukru zwyklego
20 gram spirytusu
0,5 kostki masła
marmolada (około 0,5 kg zalezy ile kto wkłada)
Wykonanie:
Drożdźe wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki, połowa ciepłego mleka(nie za ciepłe)-ta mieszanka najlepiej niech poczeka ze 20-30min zanim się ją doda do mąki.
Jaj,żółtka upić na parze z cukrem.
Tłuszcz roztopić w osobnym garnku.
Do mąki wlać bite jaja,resztę ciepłego mleka,wyruszone drożdże,spirytus.Dobrze wyrobić.Po trochu dodawać ciepłego tłuszczu(roztopionego masła) i wyrabiać wyrabiac.
Zostawić w ciepłym miejscu na 30min,później podzielic sobie na kawałki i zacząć lepić pączki z nadzieniem.Takie pączki jeszcze surowe najlepiej jakby odpoczęły jakies 15 min przed wrzuceniem na tłuszcz.
Pączki wrzucać częścią zalepioną do góry i piec pod przykryciem,a drugą stronę juz bez przykrycia
Wszystko.
Ostatnio robiłam je pierszy raz w zyciu i taki laik jak ja zrobił dobre pąki-zachcianka została zaspokojona;-)
anka26_x_07
Mama Laury :)
Na jutro planuje smazona kielbase z cebulka ) Juz mi slinka leci
Dzis byla fasolka po bretonsku
No i oczywiscie musli na sniadanko
Dzis byla fasolka po bretonsku
No i oczywiscie musli na sniadanko
anka26_x_07
Mama Laury :)
Ja mam z truskawkami i malinkami
anka26_x_07
Mama Laury :)
Jak dotychczas pozostalo mi jedzenie muslii, jogurtow i nieslodzenie kawy i herbaty
reklama
Podziel się: