reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

Joasiu mase do wafla wyszperalam w necie na jakims kulinarnym i ja przerobilam wg. siebie wiec przepisu nie mam:tak:Ale podaje przepis na ciach, ktore robilam ostatnio i jest pyyyycha:-)

Ciasto z masa ananasowa i beza

Biszkopt:
5 jaj
5 lyzek maki
5 lyzek cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Beza :
4 bialka
1 szklanka cukru
20 dag kokosu

Bialka ubic z cukrem i delikatnie dodac kokos mieszajac lyzka. Piec 20 min. na tej samej wielkosci blaszce co biszkopt. Blache nalezy wylozyc papierem do pieczenia lub alufolia.

Masa ananasowa :
1 puszka pokrojonego ananasa
1 budyn smietankowy
1 lyzka cukru
1 kostka masla

Syrop z ananasow odlac do szklanki. Jezeli nie bedzie calej szklanki tego soku to nalezy dopelnic ja woda.
Na tym ugotowac budyn z rozbeltanymi 2 zoltkami - wystudzic.
Maslo i budyn zmiksowac na puszysta mase i nastepnie dodac ananasy - wymieszac lyzka.

Przekladamy :
Biszkopt (mozna nasaczyc troszke) -> masa -> beza.

Wstawiamy do lodowki. najlepiej smakuje na nastepny dzien - jest bardziej wilgotne. No niebo w gebie:-)

img1062s.jpg
Ty, ty kusicielko jedna:tak::tak:
Musze koniecznie upiec, bo mi strasznego smaka zrobilas:tak::tak:

reklama
Zabeczko goraco polecam:-)ja ostatnio wrocilam do pieczenia, bo na poczatku ciazy to nie bardzo mialam ochote. Jak znajde troche czasu i kupie galaretke (polska) to upieke bananowca, ktory uwielbia moj M i prosi mnie od chyba pol roku, zebym mu upiekla:zawstydzona/y::zawstydzona/y:Tylko troche roboty z nim jest i musze wygospodarowac czas.

Joasia, jajka w majonezie:-D:-D
Ale serio -ugotuj jaja na twardo i zrob sos z majonezu, groszku, kukurydzy i papryki konserwowej i co tam jeszcze lubisz;-).....Kurcze chyba zaraz tez zrobie:-D

o ty to zawsze masz dobre pomysly :-D zaraz sobie zrobie normalnie :-D

dobra jajka sie juz gotuja :-D yeaaaa :-D

Ostatnia edycja:
Zabeczko goraco polecam:-)ja ostatnio wrocilam do pieczenia, bo na poczatku ciazy to nie bardzo mialam ochote. Jak znajde troche czasu i kupie galaretke (polska) to upieke bananowca, ktory uwielbia moj M i prosi mnie od chyba pol roku, zebym mu upiekla:zawstydzona/y::zawstydzona/y:Tylko troche roboty z nim jest i musze wygospodarowac czas.

Kurcze ale zdolniacha z Ciebie:tak::tak:

Barszcz Ukraiński na życzenie najwspanialszej AniForever :tak::cool2:

1. gotujemy rosołek :-D taki cieniutki może być - ja na skrzydełku i kostce gotuję.
  2. Warzywa : marchewka,buraki,pietruszka, seler: kroimy w zapałkę / kostkę lub ścieramy. Ziemniaczki kroimy w kostkę. Pora można tez dodać pokrojonego w paseczki lub krążki
  3. Warzywa wrzucamy do rosołku i gotujemy
  4. Jak warzywka są miękkie i buraczki zabarwią zupke - dodajemy ziemniaczki i pora. Do tego dorzucam puszkę odcedzonej czerwonej fasolki i podsmażone kawałeczki kiełbaski (w kosteczkę pokrojonej)
  5. Zaprawiamy śmietanką (lub śmietanką z mąką jak kto woli) i dosmaczamy:tak::-D a niektórzy dodają koncentrat pomidorowy. Ja czasem dodaje troszkę koncentratu buraczkowego.
  6. w wakacje czasem dodaję jeszcze do warzyw świeże listki te buraczkowe - tzw BOTWINKĘ pokrojoną w paski

Joasia, jajka w majonezie:-D:-D
Ale serio -ugotuj jaja na twardo i zrob sos z majonezu, groszku, kukurydzy i papryki konserwowej i co tam jeszcze lubisz;-).....Kurcze chyba zaraz tez zrobie:-D
jaja kocham cala ciąże! ciagle bym jajca jadła. I to z majonkiem. Kocham jaja z majonezem, posypuje odrobina szczypiorku i jest giiiiit. tylko zgage mam, ale to jak po wszytkim :p

reklama
:-)A ja mialam smaka w sobote wieczorkiem na jaja w majonezie tylko.....majonezu brak:wściekła/y:a sklepy juz zamkniete byly:wściekła/y:
Sie wkurzylam:szok::-D Ale..., zajrzalam do lodowy i zrobilam -->

Falszywy majonezik;-)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 lyzka musztardy "rosyjskiej" (Roleski)
1 lyzka octu balsamicznego
szczypta cukru
sol, pieprz do smaku
Rozbeltalam widelcem i gotowe:-)

Sluchajcie, normalnie nawet mojemu M smakowalo - a to juz szczyt:-D:tak:

Do góry