reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinaria

Joasiu mase do wafla wyszperalam w necie na jakims kulinarnym i ja przerobilam wg. siebie wiec przepisu nie mam:tak:Ale podaje przepis na ciach, ktore robilam ostatnio i jest pyyyycha:-)

Ciasto z masa ananasowa i beza

Biszkopt:
5 jaj
5 lyzek maki
5 lyzek cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Beza :
4 bialka
1 szklanka cukru
20 dag kokosu

Bialka ubic z cukrem i delikatnie dodac kokos mieszajac lyzka. Piec 20 min. na tej samej wielkosci blaszce co biszkopt. Blache nalezy wylozyc papierem do pieczenia lub alufolia.

Masa ananasowa :
1 puszka pokrojonego ananasa
1 budyn smietankowy
1 lyzka cukru
1 kostka masla

Syrop z ananasow odlac do szklanki. Jezeli nie bedzie calej szklanki tego soku to nalezy dopelnic ja woda.
Na tym ugotowac budyn z rozbeltanymi 2 zoltkami - wystudzic.
Maslo i budyn zmiksowac na puszysta mase i nastepnie dodac ananasy - wymieszac lyzka.

Przekladamy :
Biszkopt (mozna nasaczyc troszke) -> masa -> beza.

Wstawiamy do lodowki. najlepiej smakuje na nastepny dzien - jest bardziej wilgotne. No niebo w gebie:-)

img1062s.jpg
Ty, ty kusicielko jedna:tak::tak:
Musze koniecznie upiec, bo mi strasznego smaka zrobilas:tak::tak:

reklama
Zabeczko goraco polecam:-)ja ostatnio wrocilam do pieczenia, bo na poczatku ciazy to nie bardzo mialam ochote. Jak znajde troche czasu i kupie galaretke (polska) to upieke bananowca, ktory uwielbia moj M i prosi mnie od chyba pol roku, zebym mu upiekla:zawstydzona/y::zawstydzona/y:Tylko troche roboty z nim jest i musze wygospodarowac czas.

Joasia, jajka w majonezie:-D:-D
Ale serio -ugotuj jaja na twardo i zrob sos z majonezu, groszku, kukurydzy i papryki konserwowej i co tam jeszcze lubisz;-).....Kurcze chyba zaraz tez zrobie:-D

o ty to zawsze masz dobre pomysly :-D zaraz sobie zrobie normalnie :-D

dobra jajka sie juz gotuja :-D yeaaaa :-D

Ostatnia edycja:
Zabeczko goraco polecam:-)ja ostatnio wrocilam do pieczenia, bo na poczatku ciazy to nie bardzo mialam ochote. Jak znajde troche czasu i kupie galaretke (polska) to upieke bananowca, ktory uwielbia moj M i prosi mnie od chyba pol roku, zebym mu upiekla:zawstydzona/y::zawstydzona/y:Tylko troche roboty z nim jest i musze wygospodarowac czas.

Kurcze ale zdolniacha z Ciebie:tak::tak:

Barszcz Ukraiński na życzenie najwspanialszej AniForever :tak::cool2:

1. gotujemy rosołek :-D taki cieniutki może być - ja na skrzydełku i kostce gotuję.
  2. Warzywa : marchewka,buraki,pietruszka, seler: kroimy w zapałkę / kostkę lub ścieramy. Ziemniaczki kroimy w kostkę. Pora można tez dodać pokrojonego w paseczki lub krążki
  3. Warzywa wrzucamy do rosołku i gotujemy
  4. Jak warzywka są miękkie i buraczki zabarwią zupke - dodajemy ziemniaczki i pora. Do tego dorzucam puszkę odcedzonej czerwonej fasolki i podsmażone kawałeczki kiełbaski (w kosteczkę pokrojonej)
  5. Zaprawiamy śmietanką (lub śmietanką z mąką jak kto woli) i dosmaczamy:tak::-D a niektórzy dodają koncentrat pomidorowy. Ja czasem dodaje troszkę koncentratu buraczkowego.
  6. w wakacje czasem dodaję jeszcze do warzyw świeże listki te buraczkowe - tzw BOTWINKĘ pokrojoną w paski

Joasia, jajka w majonezie:-D:-D
Ale serio -ugotuj jaja na twardo i zrob sos z majonezu, groszku, kukurydzy i papryki konserwowej i co tam jeszcze lubisz;-).....Kurcze chyba zaraz tez zrobie:-D
jaja kocham cala ciąże! ciagle bym jajca jadła. I to z majonkiem. Kocham jaja z majonezem, posypuje odrobina szczypiorku i jest giiiiit. tylko zgage mam, ale to jak po wszytkim :p

reklama
:-)A ja mialam smaka w sobote wieczorkiem na jaja w majonezie tylko.....majonezu brak:wściekła/y:a sklepy juz zamkniete byly:wściekła/y:
Sie wkurzylam:szok::-D Ale..., zajrzalam do lodowy i zrobilam -->

Falszywy majonezik;-)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 lyzka musztardy "rosyjskiej" (Roleski)
1 lyzka octu balsamicznego
szczypta cukru
sol, pieprz do smaku
Rozbeltalam widelcem i gotowe:-)

Sluchajcie, normalnie nawet mojemu M smakowalo - a to juz szczyt:-D:tak:

Do góry