reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinaria

reklama
Przepraszam, ze dopiero taraz daje przepis ale mialam trudne dni....
A wiec - Sero - makowiec. Przepis stary jak swiat;-)
Ciasto:
2 szkl maki
1 cale jajko i 1 zoltko
3/4 szkl cukru
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
125 gr margaryny

Skladniki razem zagniesc, rozlozyc cienka warstwa na blasze. Wylozyc mase makowa (gotowa z puszki).

Ser:
750 gr sera bialego (zmielonego)
1 budyn waniliowy
5 zoltek
125 gr margaryny
1/2 szkl cukru
Mozna dodac rodzynki albo kandyzowana skorke z cytryny lub z pomaranczy, jak kto lubi:tak:

Wszystkie skladniki zmiksowac na gladka mase i delikatnie wymieszac na koniec z wczesniej ubitymi bialkami. Wylozyc na mase makowa i piec w temp 170 st ok 50 minut.

Polewa czekoladowa:
1/2 masla
3 lyzki cukru
3 lyzki kakao
3 lyzki wody

Krotko zagotowac i jeszcze goraca polac wystudzone ciasto.
Ja posypuje na koniec migdalami siekanymi.

Polecam to ciacho goraco. Szybko sie robi i jest baaardzo smaczne:tak::-)
 
o nie :szok: wy chcecie mnie dzis wykonczyc :-( tyle slooodkiego a ja nie moge zrobic bo sklepy zamkniete :( buuu :( zaraz sie popluje normalnie tak mam na to ochote :szok: :-D
 
Joasia to zapodam jeszcze jeden przepisik bo jak sie popluc to juz porzadnie:-D:-D

- Mietus -
Potrzebny bedzie biszkopt upieczony w tortownicy albo kupny.

Masa :
600 ml slodkiej smietany
400 gr pastylek mietowych w czekoladzie

Zagotowac ciagle mieszajac. Mase wystudzona wstawic do lodowki.
Na nastepny dzien rozpuscic 3 lyzki zelatyny i 2 lyzki cukru w 1/2 szkl wody.
Ubic te zimna mase mietowa na sztywno i wlac zelatyne - wymieszac.
Wylac na biszkopt i siup do lodowki.

Smacznego:-)
 
reklama
Do góry