reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

reklama
Przepraszam, ze dopiero taraz daje przepis ale mialam trudne dni....
A wiec - Sero - makowiec. Przepis stary jak swiat;-)
Ciasto:
2 szkl maki
1 cale jajko i 1 zoltko
3/4 szkl cukru
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
125 gr margaryny

Skladniki razem zagniesc, rozlozyc cienka warstwa na blasze. Wylozyc mase makowa (gotowa z puszki).

Ser:
750 gr sera bialego (zmielonego)
1 budyn waniliowy
5 zoltek
125 gr margaryny
1/2 szkl cukru
Mozna dodac rodzynki albo kandyzowana skorke z cytryny lub z pomaranczy, jak kto lubi:tak:

Wszystkie skladniki zmiksowac na gladka mase i delikatnie wymieszac na koniec z wczesniej ubitymi bialkami. Wylozyc na mase makowa i piec w temp 170 st ok 50 minut.

Polewa czekoladowa:
1/2 masla
3 lyzki cukru
3 lyzki kakao
3 lyzki wody

Krotko zagotowac i jeszcze goraca polac wystudzone ciasto.
Ja posypuje na koniec migdalami siekanymi.

Polecam to ciacho goraco. Szybko sie robi i jest baaardzo smaczne:tak::-)
 
o nie :szok: wy chcecie mnie dzis wykonczyc :-( tyle slooodkiego a ja nie moge zrobic bo sklepy zamkniete :( buuu :( zaraz sie popluje normalnie tak mam na to ochote :szok: :-D
 
Joasia to zapodam jeszcze jeden przepisik bo jak sie popluc to juz porzadnie:-D:-D

- Mietus -
Potrzebny bedzie biszkopt upieczony w tortownicy albo kupny.

Masa :
600 ml slodkiej smietany
400 gr pastylek mietowych w czekoladzie

Zagotowac ciagle mieszajac. Mase wystudzona wstawic do lodowki.
Na nastepny dzien rozpuscic 3 lyzki zelatyny i 2 lyzki cukru w 1/2 szkl wody.
Ubic te zimna mase mietowa na sztywno i wlac zelatyne - wymieszac.
Wylac na biszkopt i siup do lodowki.

Smacznego:-)
 
reklama
Do góry