reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kulinaria czerwcóweczek :-)

Ja polecam pastę z ciecierzycy a'la hummus na kanapki.
Szklanka ugotowanej ciecierzycy / puszka gotowej + 1-2 łyżki soku z cytryny + 3 łyżki oliwy z oliwek + ząbek czosnku (jak ktoś lubi) + sól i pieprz + odrobina lodowatej wody. Wszystko traktujemy blenderem na gładką pastę. Jak wychodzi za gęste można dodać więcej wody lub oliwy. To jest baza (która sama w sobie jest smaczna) - do niej dodajemy ulubione przyprawy, nasiona, warzywa. Ja robiłam ostatnio z pikantną, marynowaną papryczką i sezamem, a później z suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem i bazylią. Warzywa i nasiona dodaję pod sam koniec miksowania, żeby zostały drobne kawałeczki.

Ciecierzyca zawiera dużo białka, żelaza i błonnika oraz obniża zły cholesterol :)
 
reklama
Wrzucam ten przepis na pączki:)

1kg mąki pszennej
50g drożdży
500 ml mleka
200g cukru
6 żółtek
100g masła

Zrobić rozczyn( trochę mleka, cukru, mąki) jak urośnie dodać do mąki, masło roztopic, jak wystygnie przelać, dodać zotka, resztę cukru i mleka. Wyrobić ciasto, zostawić na ok 40 min aż urośnie. Formować kulki i na olej. Po usmazeniu nadziac wedle uznania. Posypac cukrem pudrem lub polacy lukrem.
Mi zawsze wychodzą;)
 
Coś cicho na naszym kulinarnym wątku, więc wrzucam przepis na zdrowe i proste ciasteczka owsiane.

100 g mąki owsianej lub innej, byle nie pszennej (ja użyłam zmielonej kaszy gryczanej)
200 g płatków owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki miodu lub cukru (ja dałam tylko dwie, bo ograniczam cukier, ale ostrzegam, że takie ciasteczka są baaardzo mało słodkie; można więc dać 3-4 łyżki)
duża garść orzechów, migdałów, żurawiny, słonecznika czy co się tam ma w szafie

Suche składniki łączymy w jednej misce (poza bakaliami), mokre w drugiej, a następnie mieszamy razem. Bakalie można trochę rozdrobnić, żeby się lepiej formowało ciasteczka, dodajemy je do masy i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i formujemy łyżką i placami ciasteczka, trochę je spłaszczając. Pieczemy ok. 30 - 35 min w temp 180 stopni.
 
Do góry