Czoperka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 30 Grudzień 2014
- Postów
- 6 086
Ja polecam pastę z ciecierzycy a'la hummus na kanapki.
Szklanka ugotowanej ciecierzycy / puszka gotowej + 1-2 łyżki soku z cytryny + 3 łyżki oliwy z oliwek + ząbek czosnku (jak ktoś lubi) + sól i pieprz + odrobina lodowatej wody. Wszystko traktujemy blenderem na gładką pastę. Jak wychodzi za gęste można dodać więcej wody lub oliwy. To jest baza (która sama w sobie jest smaczna) - do niej dodajemy ulubione przyprawy, nasiona, warzywa. Ja robiłam ostatnio z pikantną, marynowaną papryczką i sezamem, a później z suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem i bazylią. Warzywa i nasiona dodaję pod sam koniec miksowania, żeby zostały drobne kawałeczki.
Ciecierzyca zawiera dużo białka, żelaza i błonnika oraz obniża zły cholesterol
Szklanka ugotowanej ciecierzycy / puszka gotowej + 1-2 łyżki soku z cytryny + 3 łyżki oliwy z oliwek + ząbek czosnku (jak ktoś lubi) + sól i pieprz + odrobina lodowatej wody. Wszystko traktujemy blenderem na gładką pastę. Jak wychodzi za gęste można dodać więcej wody lub oliwy. To jest baza (która sama w sobie jest smaczna) - do niej dodajemy ulubione przyprawy, nasiona, warzywa. Ja robiłam ostatnio z pikantną, marynowaną papryczką i sezamem, a później z suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem i bazylią. Warzywa i nasiona dodaję pod sam koniec miksowania, żeby zostały drobne kawałeczki.
Ciecierzyca zawiera dużo białka, żelaza i błonnika oraz obniża zły cholesterol