reklama
larkaa
Fanka BB :)
pbg tak jak ardzesh pisze najgorsza jest panga i oprócz tego jeszcze tilapia. Łososia też bym dziecku nie dawała, bo używa się przy ich hodowli specjalnych barwników do mięsa, żeby miały ładny różowy kolor, bo niestety hodowlane pozostają białe
pbg z tego co czytalam to zalecenia w Polsce sa takie aby rybe podac jako ostania z wszytskich mies poniewaz lubi uczulac... wiec ciezko mi poradzic jakis konkretny gatunek. Z tego co slyszalam to ryby morskie sa zdrowsze niz te slodkowodne
-j- ostatnio dalam Mackowi do polizania biszkopcika juz wiem ze mu beda smakowaly ale z jedzeniem tego jeszcze zaczekam, no a chrupki kukurydziane to zaklejaja buzke ;-) pamietam bo sama uwielbialam je jesc
ardzesh larkaa nie wiedzialam ze panga jest zla ryba... my tylko to jemy bo jest najsmaczniejsza w drugiej kolejnosci stawiam wlasnie lososia mniam! ale wierze wam na slowo ze to sa zle ryby, chociaz moj maz pracuje w hurtowni rybnej i szef zawsze mu wlasnie te rybki najbardziej poleca
Zuzia24
pbg jezeli nie wiesz jaka rybe kupic to sa sloiczki z Cow&Gate z ryba od razu. wiem bo kupilam przypadkowo (akurat z tunczykiem) i teraz stoi i czeka na Zuzie ale jeszcze troche zanim jej podam. one sa dopiero od 6 miesiaca i nie wiem dlaczego h.v. kazala Ci juz rybe wprowadzac. ona rzeczywiscie moga uczulac
Czytałam kiedyś super artykuł o pandze.. Ale nie mogę go na szybciora znaleźć. A póki co znalazłam to:
"panga jest hodowana w najbrudniejszych rzekach Wietnamu przez co stężenie szkodliwych dla organizmu człowieka toksyn jest większe. Hodowana jest bardzo krótko i przyrost masy następuje bardzo szybko. Dlatego jej mięso nie ma prawie wcale wartościowych składników."
"Panga jest to ryba z Wietnamu. Ryba ta na tarło płynie w górę żeki, tylko niestety dla Wietnamczyków jest to juz za granicą ich kraju, więc łowią pangi i przenoszą do wykopanych stawów. Aby ryba tam sie wytarła samice dostają zastrzyki z hormonu pochodzącego z Chin gdzie pobierane są od kobiet w zaawansowanej ciąży z moczu. Chodzi o hormon który wywołuje u kobiet akcje porodową. Ryby te są zagęszczone w takich ilościach w stawach w jakich żaden inny gatunek by nie wytrzymał, wygląda to tak jak by było więcej ryb niż wody. Karmione są mączką rybną aby przyrost ich wagi doszedł do 1,5kg w 6 miesięcy. Potem w łeb i do Europy i USA. Smacznego!!!"
"panga jest hodowana w najbrudniejszych rzekach Wietnamu przez co stężenie szkodliwych dla organizmu człowieka toksyn jest większe. Hodowana jest bardzo krótko i przyrost masy następuje bardzo szybko. Dlatego jej mięso nie ma prawie wcale wartościowych składników."
"Panga jest to ryba z Wietnamu. Ryba ta na tarło płynie w górę żeki, tylko niestety dla Wietnamczyków jest to juz za granicą ich kraju, więc łowią pangi i przenoszą do wykopanych stawów. Aby ryba tam sie wytarła samice dostają zastrzyki z hormonu pochodzącego z Chin gdzie pobierane są od kobiet w zaawansowanej ciąży z moczu. Chodzi o hormon który wywołuje u kobiet akcje porodową. Ryby te są zagęszczone w takich ilościach w stawach w jakich żaden inny gatunek by nie wytrzymał, wygląda to tak jak by było więcej ryb niż wody. Karmione są mączką rybną aby przyrost ich wagi doszedł do 1,5kg w 6 miesięcy. Potem w łeb i do Europy i USA. Smacznego!!!"
Zuzia24
nigdy jej nie wezme juz do ustCzytałam kiedyś super artykuł o pandze.. Ale nie mogę go na szybciora znaleźć. A póki co znalazłam to:
larkaa
"W naturalnych warunkach mięso łososi nabiera bardziej intensywnego różowego koloru, gdy łososie jedzą więcej krewetek, natomiast w warunkach fermowych ryby są karmione paszą z dodatkiem barwników, aby mięso tych ryb bardziej upodobnić do tego z naturalnego środowiska."
lajfik
Kuba i Kaja;*
Zuzia a ty jakie sloiczki dajesz malej ?
Kupowalas cos z Heinz'a?
Teraz kupuje bobovite i gerbera na zmiane .... mam nadzieje ze w Irysowie rowniez ladnie zaakceptuje mi nowe zarelko
A co do rybek ..
chude ryby
dorsz,sola,mintaj,morszczuk,sandacz, szczupak
tluste: losos,halibut, makrela...w tlustych rybach jest wiecej kwasow omega3 i wit.A,D
slodkowodne maja latwo przyswajalne bialko:-)
Dla niemowlat polecany jest losos i sola :-)
Ugotowac na parze lub malej ilosci wody i dorzucic do zupki okolo 1-2 lyzeczek (10 gram) zmiksowac ;-)
nie sa wskazane PANGA i MASLANA !!!
Miesko ja juz wprowadzilam przedwczoraj ..chyba indyka i jest oki
Kupowalas cos z Heinz'a?
Teraz kupuje bobovite i gerbera na zmiane .... mam nadzieje ze w Irysowie rowniez ladnie zaakceptuje mi nowe zarelko
A co do rybek ..
chude ryby
dorsz,sola,mintaj,morszczuk,sandacz, szczupak
tluste: losos,halibut, makrela...w tlustych rybach jest wiecej kwasow omega3 i wit.A,D
slodkowodne maja latwo przyswajalne bialko:-)
Dla niemowlat polecany jest losos i sola :-)
Ugotowac na parze lub malej ilosci wody i dorzucic do zupki okolo 1-2 lyzeczek (10 gram) zmiksowac ;-)
nie sa wskazane PANGA i MASLANA !!!
Miesko ja juz wprowadzilam przedwczoraj ..chyba indyka i jest oki
reklama
pbg
mama Zuzanki ;)
ardzesz ja takie artykuły omijam z daleka bo właśnie powodują u mnie obrzydzenie, a ryby bardzo lubię i jem częściej niż mięso.
Zuzia za 2 dni kończy 6 miesięcy, a tutaj przecież jedzą o wiele więcej ryb, no i oczywiście tylko morskie, słodkowodnymi gardzą Znalazłam dziś rano na zakupach łososia w puszce z hodowli ekologicznej. To taki porządny filet w kawałkach w wodzie. Spróbuje najpierw sama co to jest i jak to przyrządzić i tak za tydzień, dwa podam małej.pbg jezeli nie wiesz jaka rybe kupic to sa sloiczki z Cow&Gate z ryba od razu. wiem bo kupilam przypadkowo (akurat z tunczykiem) i teraz stoi i czeka na Zuzie ale jeszcze troche zanim jej podam. one sa dopiero od 6 miesiaca i nie wiem dlaczego h.v. kazala Ci juz rybe wprowadzac. ona rzeczywiscie moga uczulac
Podziel się: