reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
My tak tylko marzymy sobie...a może któraś zna jakiś fajny przepis na coś dobrego? Hyyy???Zwłaszcza , że święta idą...
To ja pierwsza ( bo mnie tak jakoś ochota naleciała):-)

Strucla Makowa (2 placki)
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • skórka z cytryny
  • sól
nadzienie:
  • 40 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2-3 łyżki miodu
  • 20 dag bakalii
  • 2 jajka
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki.Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, otartą skórkę z cytryny i szczypte soli.Wyrobić gładkie ciasto.Pod koniec wyrabiania wlać roztopione i ostudzone masło.Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Mak opłukać, zalaż wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 min. Osączyć, zemleć 3 razy.Do zmielonego dodać cukier, żółtka, roztopione masło, miód, posiekane bakalie. Wszystko wymieszać . Na koniec dodać pianę ubita z białek.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części.Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować masą makową, zrolować, włożyć do foremek wysmarowanych masłem i odstawić do wyrośnięcia.
Piec 45 min w 180 stopniach. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

SMACZNEGO!!!
 
Fajny przepis :-) Zrobię mężowi taką struclę, będzie w niebo wzięty ;-) Ja ostatnio szaleję z tartą marchewką...no po prostu kilogramami zjadam. Robotem ścieram nawet dwa kg i to starcza na 2 dni :-) do tego codziennie musi być po prostu kiwi! Słodyczy nie jem wiec odpada "ptasie", ale kiedyś sie jadło, oj tak, tak :-D ;-)
 
reklama
Do góry