reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

tak, jakże by inaczej :-D:-D:-D.
Niby doczytałam się, że jeśli dziecko wypluwa jedzonko z buzi, bo nie umie języka ustawić jak do jedzenia z łyżeczki to jeszcze za wcześnie, i można troszkę zaczekać. Odruch ssania jeszcze nie zaczął zanikać i dziecko ustawia jęzor jak do ssania a nie mielenia :-D:-D:-D. Niby odruch ssania zanika około 5-6 miesiąca i wtedy najlepiej coś wprowadzać nowego. No i jeszcze to co przeczytałam, że nie należy dawać nic wcześniej niż przed 4 miesiącem, bo dziecko nie wytwarza jeszcze dodatkowych enzymów trawiennych i umie trawić tylko mleczko. Miałam niby dawać wcześniej inne papu, ale po przeczytaniu tego stwierdziłam, że jednak zaczekam:-):-):-). No i stwierdzam, ale już jest za późno, że niepotrzebnie dawałam Jurandowi mąkę kukurydzianą, z kaszkami też mogłam zaczekać. A kaszkę to on wpitala jak szalony nawet czasem zje 250ml. Chyba dlatego, że słodkie, bo mleko które pije nie jest słodkie.

reklama
tak, jakże by inaczej :-D:-D:-D.
Niby doczytałam się, że jeśli dziecko wypluwa jedzonko z buzi, bo nie umie języka ustawić jak do jedzenia z łyżeczki to jeszcze za wcześnie, i można troszkę zaczekać. Odruch ssania jeszcze nie zaczął zanikać i dziecko ustawia jęzor jak do ssania a nie mielenia :-D:-D:-D. Niby odruch ssania zanika około 5-6 miesiąca i wtedy najlepiej coś wprowadzać nowego. No i jeszcze to co przeczytałam, że nie należy dawać nic wcześniej niż przed 4 miesiącem, bo dziecko nie wytwarza jeszcze dodatkowych enzymów trawiennych i umie trawić tylko mleczko. Miałam niby dawać wcześniej inne papu, ale po przeczytaniu tego stwierdziłam, że jednak zaczekam:-):-):-). No i stwierdzam, ale już jest za późno, że niepotrzebnie dawałam Jurandowi mąkę kukurydzianą, z kaszkami też mogłam zaczekać. A kaszkę to on wpitala jak szalony nawet czasem zje 250ml. Chyba dlatego, że słodkie, bo mleko które pije nie jest słodkie.

jeszcze odnosnie tego nieszczesnego glutenu , pisza aby wprowadzic miedzy 5 a 7 miesiacem zycia ;-)....10 miesiac zostal obalony ....to juz jest mit....
Czytalam tez to co pisalas AGA ...i pisza calkiem madrze, zostalam mile zaskoczona .....:-D
ana nie bedziesz zalowac ;-)

Kusicie kobitki i chyba tez kupie te ksiazke,mimo ze mam jakies tam doswiadczenie zywieniowe,ale lubie czytac takie poradniki:tak:;-)Zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.:tak:

Kusicie kobitki i chyba tez kupie te ksiazke,mimo ze mam jakies tam doswiadczenie zywieniowe,ale lubie czytac takie poradniki:tak:;-)Zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.:tak:

mi tez cos tam zostalo w pamieci ...ale bylo to jednak 8 lat temu :-p
i tak bede robic raczej po swojemu ...ale zawsze mozna sie upewnic jak nie bede czegos wiedzic lub miec pewnosci ...a ta ksiazka bardzo mi odpowiada ...wole to niz miloin podpowiedzi z internetu :tak:
zreszta asortyment produktow sie rozwinal :-D;-)

Lajfik i ja mam ta książkę :-) Jest super!...a ja ją dostałam od szwagierki :-D
Przy Kubie brakowało mi takiego poradnika...szukałam na sieci a wiecie że jedni piszą tak drudzy siak..teraz będę się jej trzymać, bo jest oparta na najnowszym schemacie żywieniowym :-)

Ostatnia edycja:
lajfik i ja mam ta książkę :-) jest super!...a ja ją dostałam od szwagierki :-d
przy kubie brakowało mi takiego poradnika...szukałam na sieci a wiecie że jedni piszą tak drudzy siak..teraz będę się jej trzymać, bo jest oparta na najnowszym schemacie żywieniowym :-)
:-d:-d:-d

jeszcze odnosnie tego nieszczesnego glutenu , pisza aby wprowadzic miedzy 5 a 7 miesiacem zycia ;-)....10 miesiac zostal obalony ....to juz jest mit....
Czytalam tez to co pisalas AGA ...i pisza calkiem madrze, zostalam mile zaskoczona .....:-D
ana nie bedziesz zalowac ;-)

:tak: tez czytalam o tym glutenie aby podawac wczesniej niz 10 msc zycia bo wtedy to juz dziecko znacznie wiecej glutenowych rzeczy moze jadac zwlaszcza ze zawarty on jest w roznych produktach spozywczych :tak:

a my powoli przymierzamy sie do sprobowania jabluszka bo u nas z kupkami znow ciezko :confused2::zawstydzona/y: nie bede dluzej czekac bo juz miesiac temu mialam ju to jablko podac :-p wiec kupie potrzebny sprzet do gotowania i za kilka dni próba ;-)

my tam idziemy starym systemem glutenowym, tak nam pediatrzy radzą z naszej przychodni i z takiej prywatnej do której chodzimy :)

reklama
o gluten dopiero bede pytac w lipcu :tak: na razie nie chce zawracac sobie tym glowy ;-) mam do dyspozycji 4 lekarzy wiec kazdego zapytam i wyposirodkuje to co powiedza ;-)

Do góry