reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

u nas z jedzeniem jak na razie jest ok .... tfu, tfu, tfu, oczywiście czasami młody ma gorsze dni, no i przez syropki zniechęcił się do łyżeczki, ale jak już posmakuje to ładnie zjada. dzisiaj wybierał sobie ogórki z drugiego dania, a zupki doprawiam mu taką jarzynką bez soli. Tylko nie chce mi jeść owoców, chyba że ze słoiczka:eek:

reklama
Gracjankowi tez na szczescie apetyt dopisuje,choc byl czas gdy za jedzeniem nie przepadal,ale byl to krotki okres,gdy intensywnie przebijaly sie zabki Jestem szczesliwa,ze moje dziecko wszystko ladnie zjada i czasami rozglada sie za dokladka:-)Juz od jakiegos czasu mlody je dorosle obiady w wersji light,zazwyczaj jednodaniowe,za to nie przepada za sloiczkami,ktorymi niedawno sie zajdal:baffled:

Mamuski napiszcie prosze jak wygladaja u was posilki,szczegolnie chodzi mi o sniadania i kolacje,bo brak mi juz pomyslow,wydaje mi sie,ze Gracjanek je ciagle to samo:/

W ostatnim tygodniu maciek nauczyl sie pic soczki :-) to duze osiagniecie dla nas ;-) poje z kubeczka z ustnikiem ale nie z niekapka bo nie umie z niego ciagnac.

Poza tym bez zmian.... je mleczko, kaszki, kanapki a zamiast obiadow jabluszko i machewke - czasem z ziemniaczkiem. Mieska malutko, zazwyczaj jako szyneczka.

Mysia moj na sniadanie wypija zawsze mleczko ;-) a pozniej zjada kaszke na drugie sniadanie. Ale bywa tez i tak ze ten posilek (albo kolacje) zamieniam mu na kanapki i wtedy mam wieksze pole do popisu np kanapki z szynka, serem zoltym, twarozkiem, zołtkiem z jajka, powidlami jablkowymi, z danonkiem na kanapce...
A jak mam dla niego przygotowany obiad ktorego nie chce np ziemniaczki z marchewka i cielecinka to rozgniatam to i dam mu na kanapke i w takiej postaci zje troszke ;-)

Nie robie mu kaszki manny bo nie chcial jej jesc, wiec poza tym co napisalam to tylko mleko, kaszka i jablko:tak:

Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze ile wasze maluszki zjadaja pieczywa w ciagu dnia? Mojemu kupuje weke i robie kanapki kilka razy dziennie ze wzgledu na to ze na kanapce moge przymycic mu niemal wszytsko. Ale zastanawiam sie czy 5-6 takich kromeczek na dzien to nie za duzo? \On wlasciwie poza kanapkami zjada tylko mleko, kaszke i jablko.

mysia my zazwyczaj na śniadanie i kolacje mleczko jemy, na drugie śniadanie, kaszka, albo kanapeczki.

nimfii u nas różnie z tym pieczywem bywa, czasami zje mi dwie kanapki na dzień, np. na 2 śniadanie to zazwyczaj jedna kanapeczka i przez spaniem przed mleczkiem, a czasami to w ogóle nie ma ochoty, ale ostatnio woła same bułki, bez masła czy wędliny.

nimfii u nas pieczywa bardzo mała, albo w ogóle... nie ma kiedy jeść tego pieczywa bo rano kaszka, później zupka, drugie danie, owocki danonki lub pudding i na kolacje kaszka bo Ala mi mleka nie pije więc jej kasze na mleku daje 2 razy dziennie bo w tym wieku to jeszcze powinna jednak jakieś mleko spozywać lub substytut mleka ;)

u nas na śniadanie i przed spaniem kaszka, dodatkowo do śniadania je razem ze mną moje śniadanie-kanapki i potem podwieczorek też kanapkę. czasem chce suchą bułkę, czasem z wędlinką. ale i tak jak jesteśmy na mieście to muszę mu kupić bułę bo spokoju nie da, wystarczy, że wejdziemy do sklepu to ten na cały głos AM AM:-D:-D

Anius ja na spacerach czy wycieczkach tez zawsze mam przy sobie kanapki albo buleczki ;) Choc taki plus ze nie tzreba martwic sie o cieple mleczko jak to bylo rok temu gdy maluch byl tylko mlekojadkiem :p

Dzieki dziewczyny za podpowiedzi;)
My rowniez na sniadanie pijemy mleczko,a na drugie sniadanko kanaki,jajecznica,parowki,po swoim posilku mlody pomaga mi jescze z platkami,a kolacja podobna do sniadani,wiec chcialam cos urozmaicic:)

reklama
Nimfi sporo tego pieczywa. Ja daje wciaz jako przegryzke chrupy kukurydziane i kotleciki z soczewicy- te Zosia uwielbia i bardzo jej smakuja na zimno. Chleba miedzy posilkami nie daje bo jak dla mnie to posilek i to dosc energetyczny jak na takiego malucha, ale mysle ze jesli dziecko jest szczuplutkie to czemu nie:)
Chlebek razowy daje na kolacje i tez mam klopot z czym robic kanapki bo mi sie pomysly koncza.

Do góry