reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Widzialam ze pojawil sie watek zupek kaszek itd
Poniewaz ja karmie mieszanka zakupilam juz dla Gabrysia zupke jarzynowa Gerbera kaszke Bebilon , oraz loiczek jabluszek Hippa ale zastanawiam sie jak i kiedy to podawac tzn : kaszke z butelki na wieczor reszta dnia mleczko czy jak ? zupka na obiadek czy tylko na poczatek troche na sprobowanie boziu :-D:no: dziewczyny ja naprawde nie mam pojecia :laugh2: moze ktoras ma jaki system?

reklama
Ana ja wprawdzie nie jestem specjalistka ani nie wpowadzałam jeszcze nic nowego, ale chyba zanim poda się zupkę jarzynową trzeba wprowadzic warzywa. Zaczyna się zwykle od marchewki, a potem dopiero jabłuszko. Ale ni9ech lepiej ktos bardziej doświadczony sie wypowie.
Ja mam tylko wprowadzic za miesiąc dwie łyżki kaszki przennej bobovita podawanej z moim pokarmem, jako wprowadzenie glutenu. Ale wogóle zacznę wprowadzac wtedy pojedyncze warzywa, żeby jak skończy 6 miesięcy umiała jeśc łyżeczką. Już się nie mogę doczekac.

a po co ten gluten się daje?
ja nie zamierzam nic takiego podawać, nie będę ściągać pokarmu, żeby jakieś ceregiele robić. Matka natura najlepiej pomyślała co i jak ma być :p

hahaha larkaa masz racje, kiedyś był zakaz dawania glutenu, a teraz każą dawać.
Myślę, że ile mamusiek tyle opinii będzie na temat dalszej diety dziecka.
Ja się doczytałam, że można spróbować dawać dziecku łyżeczką, ale jeśli wypluwa i dziwnie miela ozorem to znaczy ze nie gotowe jeszcze na łyżeczkę i odruch ssania jeszcze nie zanika i powinno się zaczekać. Ja miałam Jurandowi dawać już słoiczki, ale zaczekam do 4 miesiąca na pewno. A może i dłużej, zobaczę jak mu będzie szło jedzenie.

ja też chciałam do 6 tylko pierś ale kolki u nas nadal więc chyba będę musiała zacząć coś wprowadzać zupki....:-(

no już poczytałam o tym i jak dla mnie bezsens
tylko cyc do 6 miesiąca
i gluten ej kej ej kasza manna od 5 (najlepiej w zupce jarzynowej)
a niech mnie ten cały mistrz żywności cmoknie :D

ide czytać dalej o tym badziewiu, może mi sie odmieni opinia :D

larkaa ponoc podanie glutenu zmiejsza ryzyko celiaki :sorry: mysle ze mozna tez rzrobic taka kaszke na mleku modyfikowanym albo kupic jakis gotowy produkt z glutenem - ale to juz trzeba z pediatra

Celiakia – Wikipedia, wolna encyklopedia

ana mnie mowili zeby najpierw dac soczki - jablkowy po jednej lyzeczce przez 5-7 dni, potem sok marchwiowy lyzeczke przez 5-7 dni, a dopiero potem przeciery jablkowy i marchwiowy o ile nie bedzie uczulenia... a zupki wielowarzywne to tez na poczatek lyzeczke lub dwie zeby zobaczyc jaka bedzie reakcja dziecka - przez 5-7 dni jeden rodzaj zupki a kolejna nowosc dopiero jak nie bedzie problemow z dzieckiem... oprucz tego karmic normalnie mleczkiem kilka razy dziennie a tylko raz dziennie podac inny produkt :tak: oczywiscie z biegiem czasu daje sie coraz wieksze ilosci jedzenia i coraz rozniejsze

Rozszerzanie diety niemowlęcia - serwis eDziecko.pl

cos mozna poczytac na necie... a to co opiaslam powyzej zalecilo mi dwoch lekarzy bo powoli przygotowuje sie do podania pierwszego soczku :tak:

no okej, ale jak można karmić tylko cycem do 6 miesiąca życia i jednocześnie od 5 podawać zupki jarzynowe? ;/

reklama
o mam

W Polsce obowiązuje schemat, według którego gluten można wprowadzić do diety niemowlęcia w 10. miesiącu życia, niezależnie od tego, czy dziecko przez pierwsze 6 miesięcy było karmione wyłącznie piersią, czy też nie. Tymczasem szwedzcy pediatrzy zalecają matkom, które planują odstawienie dziecka od piersi przed upływem pierwszego półrocza, by po 4. miesiącu uzupełniały jego dietę, np. dodając kaszę glutenową do mleka ściągniętego z piersi.

Do góry