reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Elunia sprobuj Bebiko..a nuz malej podejdzie. Ja bym na Twoim miejscu nie wprowadzala juz butli po kapieli...przesunelabym na ten czas wlasnie kaszke z lyzeczki.

elunia ja też bym już nie dawała mleka po kaszce. u nas jest na kolację tylko kaszka z łyżeczki.:tak:

u nas już po kąpieli jest cycuś i potem 180ml kaszki smaczny sen bobovity. jak kilka razy chciałam mu już nie dawać tego cyca to była awantura, że chyba wszyscy sąsiedzi słyszeli;-) ale bardziej by mi zależało żeby zlikwidować z cyca o 17, tylko nie wiem co zamiast:confused::confused:

Anius a dajesz dwudaniowy obiad? w ogóle jakoś dużo jecie co 2 godz.

Hubert to czasami sobie robi przerwy nawet 3-4 godz. nieraz chciałam coś w niego wcisnąć to nie chciał. a po obiedzie tak ok. 17-18 to jemy owoce, deserki, biszkopta albo kanapeczkę, czy naleśniczki. później już tylko kaszka na noc.

reklama
elunia, ja wypróbowałam NAN (zatwardzał), Hipp (nie przypadł młodemu do gustu), Bebiko i Bebilon są ok. Posmakowały.

U nas jest tak:
8-9 kaszka mleczno ryżowa 230 ml
11 deserek (Danonek lub jabłko z biszkoptem, Miśkopty, itd.)
13-14 zupka (własnej roboty)
17 drugie danie (słoiczek)
20 kaszka mleczno pszenna lub manna 230-240 ml
w nocy podaję raz mleko ok 180 ml

Czasem pomiędzy posiłkami zje jeszcze kanapeczkę z szyneczką, którą uwielbia. Niestety naleśniki mu nie posmakowały, kisiel też. Generalnie nic co słodkie nie przechodzi.

Ja daję też Bebiko2. Kasze Miłosz dostaje przed snem z butli a w dzień robię mu na gęsto inną kaszę z owocami lub budyń który uwielbia to wtedy z łyżeczki je.
Ogólnie potrafi mieć długą przerwę nocną. Dzisiaj nie jadł od 3.30 do 10 rano bo nie chciał.I chyba pomalutku kończy z nocnym jedzeniem.

Maciek zjada posilki stale tylko łyzeczka :tak: kaszka z butli od razu mu nie smakowala, wiec dwa smoczki trojprzeplywowe leza w szafce :baffled: On lubi bardzo geste jedzenie i potrafi zajadac coraz to wiekszymi kęsami np bułke lub banana;-) Butelke podaje mu juz niemal tylko przez sen lub jak jest bardzo spiacy, to wtedy napije sie mleczka lub soczku, a tak to w ciagu dnia nie chce nic pic ani przez smoczek ani przez niekapek :no:

My też już karmimy co 3,5 - 4 godziny. Obiadek daję 2 daniowy o 11.30 i około 15, potem około 18 jakiś owoc, biszkopciki i po kąpieli ok. 19.45 - 20 kaszka. W nocy około 2 mleczko 150 ml i potem śniadanie dopiero około 8.

robicie po dwa dania? jak? mi sie wydaje, ze jak zrobie zupke gesta z ziemniakami, warzywami, mieskiem, zołtkiem i kaszka manna to wystarczy.

My tez juz rzadziej jemy
7-8 mleko 210ml
11-12 kaszka ok. 180
16 obiadek
19.30 mleczko 210ml

w miedzyczasie oczywiscie cos tam jeszcze do brzuszka wpada. W nocy nie jemy nic.
To ja mu musze zamienic juz te mleko butlowe na kasze. Mozna dawac na noc np. sinlac? lub inna kasze na wodzie? a mleko ewentualnie do picia?

Ile nasze dzieci powinny mleka wypijac na tym etapie?

robicie po dwa dania? jak? mi sie wydaje, ze jak zrobie zupke gesta z ziemniakami, warzywami, mieskiem, zołtkiem i kaszka manna to wystarczy.

ja daję Hubertowi zupkę tak około 14-15 zupkę, a ok 17.00 daję mu drugie danie, zazwyczaj to co robię dla nas. ostatnio np. wsuwał mielonego (z mięsa drobiowego) albo jakiś sosik z mięskiem i kartofelkami, dzisiaj jadł pierogi z serem:tak:. w sumie to przestałam już gotować oddzielnie dla małego.

My tez juz rzadziej jemy
7-8 mleko 210ml
11-12 kaszka ok. 180
16 obiadek
19.30 mleczko 210ml

w miedzyczasie oczywiscie cos tam jeszcze do brzuszka wpada. W nocy nie jemy nic.
To ja mu musze zamienic juz te mleko butlowe na kasze. Mozna dawac na noc np. sinlac? lub inna kasze na wodzie? a mleko ewentualnie do picia?

Ile nasze dzieci powinny mleka wypijac na tym etapie?

yawla mi się wydaje, że wy mleka to tak dużo nie pijecie. ja daję Hubertowi też dwa razy, a na wieczór zazwyczaj kaszka mleczno-ryżowa.

jak rozmawiałam z pediatrą to mówiła, że takie dziecko powinno wypijać ok 500-600 do 700 ml. mleka dziennie.

habcia no właśnie ta zupka jest trochę rzadsza. A żółtko daję w drugim daniu z ziemniaczkami. Na razie daję przeważnie słoiczkowe dania, ale powoli zaczynam robić sama i wtedy można więcej pokombinować z 2 daniem - pulpeciki, warzywa w całości, większe kawałki mięsa.

reklama
My jemy kaszke łyżeczką rano na śniadanie o 9
POtem koło 12 cycuś i spanie 13,30-14 zupka
16,30 drugie danie ok18 jogurt lub inny deserek z owocami
19,30 butelka bebiko ok.180-200
i ok 6 rano cycus

jeszcze chlebek je ,chrupki czasami biszkopty Jak ja jem albo piję to ona też musi spróbować.

Ostatnio chce sama jesc :szok: jak jej nie dam łyzeczki albo czasem jakiegoś warzywa do rączki to się złości No ale pół dnia bym sprzątała gdybym jej dała talerzyk z kaszką:huh::rofl::rolleyes:

Do góry