reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
jak wszyscy wiedzą, mnie do kuchni nie wpuszczają bo bym dom z dymem puściła;-);-);-);-) ja wolę ciasta bez pieczenia, więc tak jak halmarta polecam 3bita;-) ostatnio robiłam chatkę baby jagi i też wyszło super, nawet nie wiem kiedy mi zjedli:-p a teraz będę robić rafaello na krakersach:tak:
 
Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasto 3 Bit
Wielkie Żarcie - Artykuł - Chatka Baby Jagi - instrukcja składania
a rafaello z tego przepisu będę robić:
mironczuk pisze:
Podaje mój przepis na Rafaello
ciasto bardzo smaczne i łatwe do zrobienia
2 paczki krakersów lajkonik
1 litr mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych 1 kostka masła
1 paczka płatków migdałów


Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinijowym
odebrać z tego jedną szklankę i ostudzić do tej szklanki dadajemy mąkę ziemniaczaną i tortową
jeszcze raz zagotować mleko i dodać do tego mleka tę szklankę mleka z mąką
zagotować zrobi się taka klucha ostudzić
całą tę kluchę zmiksować z masłem w temperatura pokojowa dodać do tego wiórki i wymieszać łyżką

teraz krakersy przekładać masą i posypać płatkami migdałowymi powinny wyjść dwie warstwy ciasto musi trochę postać w lodówce aby krakersy zmiękły
smakuje prawie tak samo jak prawdziwe rafaello
w razie niejasności proszę pytać pozdrawiam
 
oo widzę, że zrobiło się ciastkowo i sałatkowo:-);-)

ja za dużo nie robię bo jedziemy do dziadków na święta.

ale sałatkę robię taką:

pierś z kurczaka (pokroić w kostkę),
makaron łezki
ogórek świeży (pokroić w kostkę)
sos sałatkowy Winiary koperkowo-ziołowy.

aha i robię jeszcze tą kebab co pbg dała. Pycha

a placka to takiego robię:

Migdałowiec

1l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szkl. cukru kryszt.
1/2 l śmietany 30 %
10 dkg płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dkg masła
1 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Mleko z puszki gotować 3 godz. Przestudzić

Na patelni lekko zrumienić płatki migdałowe.

Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.

w przepisie niestety nie mam podane co zrobić z masłem. ja wrzucam do mleka i razem gotuje.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta.

krakersy- masa budyniowa- krakersy- karmel z mleka skondensowanego- krakersy- bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.

ja zamiast płatków migdałowych to posypywałam też tartą czekoladą.

miałam zamiar zrobć jeszcze tą Chatkę od Anius i Tort Szwarcwaldzki taki: Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

ale nie wiem czy mały pozwoli na takie siedzenie w kuchni:-)
 
ja robię Rafaello na krakersach takie:

2 paczki krakersów lajkonik
3 szkl. mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
4 łyżki mąki przennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych
1 kostka margaryny
3 żółtka

w częśći mleka rozrobić żółtka obie mąki. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. do gotująceo mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. wystudzić. wystudzony budyń utrzeć z margaryną. pod koniec wsypać 1,5 paczki wiórek.

układać krakersy, masa, na przemian, wierzch posypać wiórkami
 
ja robię Rafaello na krakersach takie:

2 paczki krakersów lajkonik
3 szkl. mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
4 łyżki mąki przennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych
1 kostka margaryny
3 żółtka

w częśći mleka rozrobić żółtka obie mąki. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. do gotująceo mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. wystudzić. wystudzony budyń utrzeć z margaryną. pod koniec wsypać 1,5 paczki wiórek.

układać krakersy, masa, na przemian, wierzch posypać wiórkami
na jaka brytwanke jest ten przepis?
 
reklama
sałatki gyros i z zupek są pycha :-) 3 bit też polecam:tak:

Ja jeszcze nie wiem co będę piekła Na pewno sernik tylko zawsze robiłam z pianką tzw,złota rosa a teraz chcę spróbować inny no i Rafaelo chciałam spróbować bo jeszcze nie robiłam Więcej nie robię bo i tak pierwsze święta jedziemy do męża rodziny a moja mama też ma w planie cos upiec więc za duzo tego by było

maltanka tort na pewno dobry będzie i nawet nie trudny:-) Jak bede miała czas to może też zrobię na próbe z tymi serkami mascarpone żeby wiedzie czy dam rady albo na roczek zamówic lepiej
 
Do góry