reklama
jak wszyscy wiedzą, mnie do kuchni nie wpuszczają bo bym dom z dymem puściła;-);-);-);-) ja wolę ciasta bez pieczenia, więc tak jak halmarta polecam 3bita;-) ostatnio robiłam chatkę baby jagi i też wyszło super, nawet nie wiem kiedy mi zjedli
a teraz będę robić rafaello na krakersach


Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasto 3 Bit
Wielkie Żarcie - Artykuł - Chatka Baby Jagi - instrukcja składania
a rafaello z tego przepisu będę robić:
Wielkie Żarcie - Artykuł - Chatka Baby Jagi - instrukcja składania
a rafaello z tego przepisu będę robić:
mironczuk pisze:Podaje mój przepis na Rafaello
ciasto bardzo smaczne i łatwe do zrobienia
2 paczki krakersów lajkonik
1 litr mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych 1 kostka masła
1 paczka płatków migdałów
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinijowym
odebrać z tego jedną szklankę i ostudzić do tej szklanki dadajemy mąkę ziemniaczaną i tortową
jeszcze raz zagotować mleko i dodać do tego mleka tę szklankę mleka z mąką
zagotować zrobi się taka klucha ostudzić
całą tę kluchę zmiksować z masłem w temperatura pokojowa dodać do tego wiórki i wymieszać łyżką
teraz krakersy przekładać masą i posypać płatkami migdałowymi powinny wyjść dwie warstwy ciasto musi trochę postać w lodówce aby krakersy zmiękły
smakuje prawie tak samo jak prawdziwe rafaello
w razie niejasności proszę pytać pozdrawiam
maltanka
Fanka BB :)
oo widzę, że zrobiło się ciastkowo i sałatkowo:-);-)
ja za dużo nie robię bo jedziemy do dziadków na święta.
ale sałatkę robię taką:
pierś z kurczaka (pokroić w kostkę),
makaron łezki
ogórek świeży (pokroić w kostkę)
sos sałatkowy Winiary koperkowo-ziołowy.
aha i robię jeszcze tą kebab co pbg dała. Pycha
a placka to takiego robię:
Migdałowiec
1l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szkl. cukru kryszt.
1/2 l śmietany 30 %
10 dkg płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dkg masła
1 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.
Mleko z puszki gotować 3 godz. Przestudzić
Na patelni lekko zrumienić płatki migdałowe.
Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.
w przepisie niestety nie mam podane co zrobić z masłem. ja wrzucam do mleka i razem gotuje.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta.
krakersy- masa budyniowa- krakersy- karmel z mleka skondensowanego- krakersy- bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.
ja zamiast płatków migdałowych to posypywałam też tartą czekoladą.
miałam zamiar zrobć jeszcze tą Chatkę od Anius i Tort Szwarcwaldzki taki: Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
ale nie wiem czy mały pozwoli na takie siedzenie w kuchni:-)
ja za dużo nie robię bo jedziemy do dziadków na święta.
ale sałatkę robię taką:
pierś z kurczaka (pokroić w kostkę),
makaron łezki
ogórek świeży (pokroić w kostkę)
sos sałatkowy Winiary koperkowo-ziołowy.
aha i robię jeszcze tą kebab co pbg dała. Pycha
a placka to takiego robię:
Migdałowiec
1l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szkl. cukru kryszt.
1/2 l śmietany 30 %
10 dkg płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dkg masła
1 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.
Mleko z puszki gotować 3 godz. Przestudzić
Na patelni lekko zrumienić płatki migdałowe.
Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.
w przepisie niestety nie mam podane co zrobić z masłem. ja wrzucam do mleka i razem gotuje.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta.
krakersy- masa budyniowa- krakersy- karmel z mleka skondensowanego- krakersy- bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.
ja zamiast płatków migdałowych to posypywałam też tartą czekoladą.
miałam zamiar zrobć jeszcze tą Chatkę od Anius i Tort Szwarcwaldzki taki: Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
ale nie wiem czy mały pozwoli na takie siedzenie w kuchni:-)
wlasnie znnalazlam taki przepis Przepisy kulinarne - Rafaello - migdały i wiórki kokosowe z budyniem na krakersach - Ciasta, desery, sałatki
maltanka
Fanka BB :)
ja robię Rafaello na krakersach takie:
2 paczki krakersów lajkonik
3 szkl. mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
4 łyżki mąki przennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych
1 kostka margaryny
3 żółtka
w częśći mleka rozrobić żółtka obie mąki. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. do gotująceo mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. wystudzić. wystudzony budyń utrzeć z margaryną. pod koniec wsypać 1,5 paczki wiórek.
układać krakersy, masa, na przemian, wierzch posypać wiórkami
2 paczki krakersów lajkonik
3 szkl. mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
4 łyżki mąki przennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych
1 kostka margaryny
3 żółtka
w częśći mleka rozrobić żółtka obie mąki. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. do gotująceo mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. wystudzić. wystudzony budyń utrzeć z margaryną. pod koniec wsypać 1,5 paczki wiórek.
układać krakersy, masa, na przemian, wierzch posypać wiórkami
na jaka brytwanke jest ten przepis?ja robię Rafaello na krakersach takie:
2 paczki krakersów lajkonik
3 szkl. mleka
1 szkl cukru
cukier wailniliniowy
4 łyżki mąki przennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 paczki wiórków kokosowych
1 kostka margaryny
3 żółtka
w częśći mleka rozrobić żółtka obie mąki. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. do gotująceo mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. wystudzić. wystudzony budyń utrzeć z margaryną. pod koniec wsypać 1,5 paczki wiórek.
układać krakersy, masa, na przemian, wierzch posypać wiórkami
maltanka
Fanka BB :)
na jaka brytwanke jest ten przepis?
habcia ja robię w tortownicy 24 cm

reklama
mary105
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 14 Grudzień 2008
- Postów
- 974
sałatki gyros i z zupek są pycha :-) 3 bit też polecam
Ja jeszcze nie wiem co będę piekła Na pewno sernik tylko zawsze robiłam z pianką tzw,złota rosa a teraz chcę spróbować inny no i Rafaelo chciałam spróbować bo jeszcze nie robiłam Więcej nie robię bo i tak pierwsze święta jedziemy do męża rodziny a moja mama też ma w planie cos upiec więc za duzo tego by było
maltanka tort na pewno dobry będzie i nawet nie trudny:-) Jak bede miała czas to może też zrobię na próbe z tymi serkami mascarpone żeby wiedzie czy dam rady albo na roczek zamówic lepiej

Ja jeszcze nie wiem co będę piekła Na pewno sernik tylko zawsze robiłam z pianką tzw,złota rosa a teraz chcę spróbować inny no i Rafaelo chciałam spróbować bo jeszcze nie robiłam Więcej nie robię bo i tak pierwsze święta jedziemy do męża rodziny a moja mama też ma w planie cos upiec więc za duzo tego by było
maltanka tort na pewno dobry będzie i nawet nie trudny:-) Jak bede miała czas to może też zrobię na próbe z tymi serkami mascarpone żeby wiedzie czy dam rady albo na roczek zamówic lepiej
Podziel się: