reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
maltanka tort na pewno dobry będzie i nawet nie trudny:-) Jak bede miała czas to może też zrobię na próbe z tymi serkami mascarpone żeby wiedzie czy dam rady albo na roczek zamówic lepiej

mary ja nigdy jeszcze torta nie robiłam. to będzie pierwszy raz. ale na roczek to chyba zamówię.:tak:

Martussa te makowce bardzo smacznie wyglądają.
 
Ale tu smaka robicie :-)
U mnie na święta będzie placek kruchy z jabłkami i snikers albo rafaello a sałatka z pieczarami :-) Ta gyros mnie kusi ale może na nowy rok zrobie :-)
 
macie jakiś fajny, prosty przepis na plackA?



Robie podobne Rafaello :tak: I mam kilka prostych przepisow na ciasto ale ja zawsze robie to na herbatnikach (ok 500gr) i dodaje ok szklanki grysiku zeby sie lepiej trzymalo
a wiec tak...
1. Rafaello - herbatniki przekladam masa zrobiona z 2 budyni kokosowych +margaryna + wiorki kokosowe + grysik
2 Toffie - herbatniki przekladam masa zrobiona z 2 budyni toffi + puszka masy toffie + grysik (albo mase z puszki toffie rozrabiam na smietanie kremowce i dodaje zelatyny, tez jest pyszne)
3 bananowiec - herbatniki przekladam 2 budynie bananowe + margaryna + grysik + starte 2 banany

Tak mozna kombinowac z roznymi masami :tak: najzwyklejsza waniliowa moze byc kupujac 2 budynie waniliowe i dac do tego margaryne, albp budyn czekoladowy z margaryna :tak: Ja uwielbiam w ten sposob robic ciasta, bo przy Macku mam malo czasu a ciasto z herbatnikow jest pyszne :-D
 
wow Marta podziwiam ;) szczerze mowiac jeszcze nie robilam nigdy makowca

a ja robie Pawi ogon (troche jest roboty ale warto ;-)) no i czarno bialy duet czyli sernik z masa makowa.
z salatek to mam swietny przepis na pieczarkowa z feta i czosnkiem no i na swieta to gyrosowa
 
Kurde, właśnie się tyle napisałam a Max mi listwe wyłaczył, wrr...
Wracajac do tematu;-) to tak jak nimfi pisze na herbatnikach mozna wyczarować z masy budyniowej wiele fajowych i szybkich ciast.
Ja w tym roku obiecałam wszystkim i sobie ze nie szaleje tylko kupie ciasta, ale dupa wpadłam w świateczny tryb, no i już drugi dzień przy garach ślęcze:wściekła/y::-). Tak więc 100 pierogów z kapustą i grzybami zrobione, wczoraj dolepiłam 50 z serem bo Maurycek uwielbia tylko takie, bigos juz nastawiony. Ugotowałam flaki z indyka i z pieczarkami, to na dalsze dni świateczne [ mamy gosci z Czech] Jeszcze musze popiec karkówke, schab i boczek.Z ciast to bez sernika nie przejdzie, no i orzechowiec koniecznie, pewnie wymęczą też szarlotke. Między świętami zrobie im rafaello [ nigdy nie robiłam a wiem że pyszne]. Z sałatek to tradycyjnie jazynowa [ dla mężusia] i rybka po grecku, śledzi w tym roku nie robie, nie ma komu jeśc, kupie roladki śledziowe w Polskim sklepie i tyle z rybki, a no i karpik też będzie, ale klasyczny usmazony w dzwonki. Uwielbiam karpia w galarecie, ale w tym roku też nie robie [ bo mi sie nie chce] zresztą tylko ja go jem, bo maz nie tknie rybki ze szlamu:-p;-):-D. No to tyle, jak nie padne na pyszczek to upieke pare bułeczek drożdżowych , ale tylko tak do wigili. Ale pewnie padne na pyszczek, tak więc pewnie bułeczek ni będzie:-D:-D Wiecie ja kocham te święta strasznie. A i chciałam napisać ze makowca nie znosze [ nie smakuje mi] tak więc nie upieke go nigdy, juz mi słabo jak to pisze, hehehe...
 
marta - już pieczesz ciasta? A zostanie coś do wigilii czy świąt? :-p;-):-D
Miki - gratuluję rzucenia palenia! (tylko dlaczego tak późno?!:sorry:;-)) a co do świątecznego szału - wow! podziwiam!!!!
Ja nie wyobrażam sobie szykować tylu potraw :szok::eek: Nigdy jeszcze sama nie szykowałam świąt, a do tej pory jestem na tyle wygodna, że wigilię spędzam najpierw u teściów a później u rodziców :-):-D Podwójne obżarstwo :-p:-D:-D
No cóż, mojej mamie pomagam szykować wigilię... ale teściowej nie :-p:no:
 
reklama
Ciasto 3Bit:
Składniki: mleko skonden.słodzonee,herbatniki kilkanaście paczek, krem karpatka, śmietana tortowa 36%, śmietan fix 4x, wióki kokosowe

Przepis:
Mleko gotujemy przez 3 godzinki

Na blaszce ukłądamy herbatniki, na nie lejemy ugotowane mleko (karmel). Na karmel kładziemy następne herbatniki i krem karpatkowy. Dalsza częśc ciasta to także herbatniki a na nie zmiksowaną śmietanę ze śmietan fix. Dla dekoracji możemy posypać śmietanę ubitą wiórkami kokosowymi.
Życze smacznego

A ja juz dzisiaj upiekłam 2 keksy i 2 pierniki (każdy inny). Całe szczęście była siostra bo tak bym wszystkiego nie zrobiła. Mały marudzil i ciagle tylko na rączki i mama.......
 
Do góry