reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
wczoraj jadł ze mna makaron z sosem smietanowym i łososiem :-)

ła labudka jak robisz sos śmietanowy do ryby. właśnie mam łososia i zastanawiałam się jak go urozmaicić. mogę Cię prosić o przepis?:-)

no u nas jest podobnie ciężko nie dać maluchowi spróbować kiedy tak się wyrywa do naszego jedzenia :-)

Hubert jak zobaczy, że któreś z nas coś je to wspina się po nogach, zagląda i tak śmiesznie przewraca językiem, no i jak mu nie dać. ja też mu dajęjuż prawie wszystko poza słodyczami.

jolek no coś ty jak go brzuszek nie bolał po gorchówie to ja nie widzę problemu. jak mu smakowała jeszcze.:-)

mój M jak zrobił sobie jajecznicę na cebuli to częstował młodego.

Maciek tez czasem dostaje do sprobowania cos z naszego talerza ale przewarznie jakies warzwa to sa. Obiadek je najchetniej gdy widzi ze ktos je razem z nim.

Jogutow nie podaje mu bo i tak je sporo nabialu w postaci mleczka modyfikowanego, a poza tym zupki, deserki a ze "slodyczy" biszkopty wlasnorecznie pieczone przezemnie i chrupki kukurydziane.:-)

Jesli chodzi o sosy ze smietany to ja robie taki ze do smietany dodaje troche majonezu i rozne ziola w zaleznosci do czego ma to byc (jak do ryby to majeranek a jak do drobiu to oregano i bazylie). Ostatnio do takiego sosu ziolowego dodatala sporo startego sera zoltego i przyznam ze sos zilowo serowy ze palce lizac:-D

Ostatnia edycja:
ten sos śmietanowy to bardziej ascetyczna wersja przepisu nimfii bo to w sumie sama śmietana z zółtkiem ;-) posmażam łososia na patelni z solą, odrobinką pieprzu i skrapiam to cytryną. jak juz łosoś dojdzie :-D to go rozgniatam na małe kawałeczki i potem dodaje śmietane 18% i żółtko i koperek to wszystko. gotuje makaron spaghetti a jak sos jest za gęsty to troche wody trzeba dolac. smacznego :-)

a ponizej przepis na kurczaka od mojej kuzynki wariatki ;)
PRZEPISmmm palce lizać:Kurczaka,układamy na dnie szklanego naczynia.Dodajemy przyprawy,skrapiamy cytryną. Zalewamy 1 szklanką wina białego,1 wina czerwonego.Dodajemy 100 ml ginu,100 ml koniaku,200 ml Smirnoffa i 50 ml rumu. Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej,a kurczaka szybko wyrzucamy-bo jest do dupy ale sos.....sos? soosssik!Paluszki lizać!Aha, kurczaka najpierw należy zabić,bo bydlak wychleje co się da..

Dobry ten przepis:-D
Ja nie daję jeszcze nic z mojego talerza.Dzisiaj miał zupę rybną na obiad.
A mam pytania dawał ktoś z was czekoladę w słoiczku z Hippa?

Ostatnia edycja:
nie wiem, może mnie mamuśki zlinczujecie,ale ja dajęjużwszystko .Wiadomo ,że w ilościach umiarkowanych. Wczoraj gotowałam grochówkę . Dawałam Niko taką zupkę co specjalnie gotowałam ,a M jadł grochówę i mały tak się rwał do talerza,że dolałam mu takiej bez grochu tylko samej zupy . Dosyć ,że zjadł swoje to jeszcze się dorwał do mojej porcji i musiałam mu z mojego talerza dawać.:-D

Ja też daję w taki sposób wszystko. Babcie dają do spróbowania wszystko, nawet pączki i babki :crazy: a ja wymiennie z kaszką daję małej chlebek zserem, z twarożkiem, z żółtkiem.

Ja Łososia robie tak. Najpierw musisz go usmazyc. Po usmażeniu kładziesz na góre pieczarki na to śmietane gęstą i pieczesz - pychota:)))

reklama
Do góry