reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

ojej :)
habcia - nie przejmuj się wagą. Maks bardzo dużo przybierał od początku życia. Teraz ma swoją wagę i bardzo dużo się rusza, więc ciężko mu przybierać :) bo wszystko spala. Jeszcze trochę i znowu będzie przybierać :tak:
maranka - teraz większość dzieci nie chce ładnie jeść, bo wkurzają je ząbki. Ja nie zmuszam Mili do jedzenia, bo później nie będzie w ogóle chciała jeść. Wychodzę z założenia, że jak będzie głodna, to zje :)
larkaa - tymi grudkami też się nie przejmuj. Lada dzień to się zmieni :) Wcześniej mówiłam, że te grudki nie mają nic wspólnego z brakiem ząbków. Ale tak się złożyło, że Mili wyszły ząbki i po kilku dniach wcinała grudki :sorry: Więc może jednak coś w tym jest?!

reklama
:-) A jakie kupujecie najczęściej mięsko i każdy dzień na obiad dajecie mięsko?

ja teraz odkryłam hurtownię drobiu w której są takie zrzynki od piersi indyka i nie muszę kupować całej tylko te zrzyneczki .Są fajne bo akurat na raz do obiadku .A tak to wątróbkę, kurczaka i cielęcinkę

Niko też nie ma zębów ale wcina wszystko .Właśnie zauważyłam ,że papki już mu nie podchodzą .Jabłka w postaci tartej albo pieczonej nie chce, a jak mu daję takie cieniutkie talarki totak szoruje dziąsłami ,że czasami jak mu wypadnie z buźki to jak by starte na tartce.

habcia Zuza od miesiąca nie przybrała na wadze, stanęlo na 10 kg
larkaa spokojnie, będą ząbki będzie jadla grudki. U nas długo nie chciała jeść grudek, a jak przyszły ząbki (w ciągu miesiąca 6 aż!) to wczoraj nawet naleśniczki w kawałka ch gryzła, czego nie robiła jeszcze tydzień temu :tak:
jolek też daję małej wątróbkę bo bardzo lubi, paróweczki cielęce, no i wolowinę, bo u nas łatwiej o ładną wołowinę niż o dobrego kurczaka. No ale ryba obowiązkowo :tak:

O to ja jestem z jedzeniem do tyłu. Miłosz jadł grudki ale teraz już nie chce. Przez ząbkowanie i chorobę mniej je. Daję różne mięsko odpowiednie do jego wieku. Rybę tylko w słoiczkach bo nie ma gdzie kupić świeżej. Chyba że w Elblągu lub nad morzem.Nie przepada za flipsami więc nie daję mu ich. Ciumkał chlebek ale też na razie nie daję.

A jakie kupujecie najczęściej mięsko i każdy dzień na obiad dajecie mięsko?

ja daję kurczaka, indyka, cielęcinę i ryby, myślałam o króliku, ale z dostępem ciężko. Hubert je codziennie mięsko w zupce.

je mięsko każdego dnia, chociaz teraz przez te zeby to prawie nic nie je i strasznie sie tym martwie bo musze jej łyżexzke wpychac do buzi a nawet jak sie uda to ona na mnie wszystko wypluwa, a tak mi ładnie jadła :(

u mnie jest to samo, dzis na obiad zjadł 5 lyzeczek zupki ;/ Kiedys wcinal po calym słoiczku, teraz jak pol zje to swieto. Od 3 miesiecy nie przybral nic, chudnie w oczach :( a zabki ida pelna para.

maran-atha, habcia
miałam to samo z jedzeniem młody nie chciał nic jeść tylko mleko i kaszka, łyżeczkę na siłę wsadzałam do buzi, on wypluwał i darł się, ja na niego żeby jadł, on jeszcze głośniej, w efekcie było tak, że przez tydzień wypijał tylko dwie butle mleka na dzień i kaszkę zjadał na kolacje jak dobrze poszło. nie wiem czy to te chol*** zęby bo nie widać nowych do tej pory, a to było jakiś czas temu.

a wiecie, że podobno lidokaina zawarta w tych żelach na ząbkowanie może powodować znieczulenie kubków smakowych i zaburzenia smaku.

larkaa mi Hubert też zaczął jeść gródki jak wyszły ząbki.

A jakie kupujecie najczęściej mięsko i każdy dzień na obiad dajecie mięsko?

Z mieskiem nie mam problemu bo mąż pracuje w hurtowni rybnej wiec mam dostep do swierzej rybki, oprucz tego ma hurtownie drobiu obok pracy i tam kupuje nam piersi z kurczaka po znajomosci, no a cielecinke to mam od wujka mojego ktory kupil calego cielaka i pokroil na kawakli wiec dostala sie nam spora czesc... Miesko daje wiec takie jak napisalam, kroje sobie w kawalki świerze miesko i czeka w zamrazalniku na swoja kolej :tak: Daje je do kazdego obiadku zamiennie, no chyba ze podaje zoltko to wtedy juz bez mieska :tak:

Jesli chodzi o grudki to maly je zjada spokojnie. Nieraz polyka w calosci takie mniejsze a te wieksze przezuwa, wiec z kazdym kolejnym tygodniem staram sie mu podawac papki z wieksza iloscia takich grudek ;-)

reklama
a ja daję danonki:happy: młody je, nic mu nie jest. tylko straszny płacz jak już dostaje ostatnią łyżeczkę, że koniec:happy:

Do góry